Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

No vilka pie lāča

Līdz šim mākslinieki zināja, ka viņiem draud neapskaužams stāvoklis vecumdienās, bet tagad jārēķinās arī ar minimālu veselības aprūpi

Pēc iepriekšējās slejas (Skaistā naudiņa, 1. jūnijā) saņēmu ielūgumu uz brokastīm no Latvijas Bankas prezidenta. Tās bija jaukas. Tomēr līdzņemšanai paredzētais buklets, ar kura saturu, izrādās, iepriekš jau biju iepazinies internetā, nemazināja aizdomas, ka iespējamā veselības apdrošināšana drīzāk pasliktinātu nekā uzlabotu stāvokli cilvēkiem, kam, piemēram, 10 eiro nozīmē nevis četras kafijas tasītes kafejnīcā Olive Oil, bet četras pusdienas ēdnīcā Pipars. Tikmēr priekšlikums vairs nav aktuāls: no likumdošanas meža vilka vietā ir iznācis lācis.

Ar to es domāju ideju, ka veselības aprūpe ir atkarīga no sociālās apdrošināšanas iemaksām, ka papildu nauda neskaidriem "veselības sistēmas uzlabojumiem" jāsavāc, palielinot sociālās iemaksas, bet vēl papildus no sliktajiem, kas tās nemaksā. Kas tie tādi ir? Mākslinieki, kas ir manā interešu lokā, tāpat kā mākslas kritiķi, diezgan droši būs šo negantnieku vidū. Uzreiz jāpaskaidro: nodokļus viņi, protams, maksā atbilstoši likumiem – arī sociālās iemaksas kādā no likumīgajiem veidiem, no kuriem neviens īsti neatbilst radošas darbības specifikai: protams, mākslas darbi reizēm tiek pirkti un šad tad pat pasūtīti, tomēr izstādēs, reprodukcijās vai sarunās tie kļūst par visas tautas garīgās dzīves sastāvdaļu, pat paliekot autora īpašumā.

No autoratlīdzībām, kas ir izplatītākā samaksas forma māksliniekiem, vai radošajām stipendijām sociālās iemaksas veic tikai pats saņēmējs pēc savas iniciatīvas, noformējies kā pašnodarbinātais, mikrouzņēmums vai vēl sazin kas. Tikai ne mākslinieks, jo tāda būtne likumos neeksistē – radošo personu likums kā gulējis, tā guļ kaut kur likumdevēju atvilktnēs. Daudzi mākslinieki ir arī darba ņēmēji vai pat devēji, tomēr nevis tikai kā mākslinieki, bet strādājot citās profesijās – par pedagogiem, dizaineriem vai uzņēmējiem. Bieži viņi tam velta nepilnu darba laiku, jo citādi taču nepietiktu radošajam darbam! Attiecīgi sociālā drošība jau tagad nav tāda kā pilna laika darba ņēmējiem.

Runas par pusprocentu no darba devēja uz māksliniekiem neattiecas, jo viņiem darbu dod lielākoties pašu iztēle un vēlme realizēt savu talantu. Līdz šim mākslinieki zināja, ka par to viņiem draud neapskaužams stāvoklis vecumdienās, bet tagad jārēķinās arī ar minimālu veselības aprūpi, un vecumdienas sociālajā mājā var arī nepienākt. Turklāt ar bažām jāgaida, kā šī ideja attīstīsies: ja reiz ir sabiedrības grupas, piemēram, hipotētiskie "tikai mākslinieki", no kuru ārstēšanas kopīgā valsts ir laimīgi atkratījusies, varam sagaidīt arī tālāku šķirošanu atkarībā no sociālo iemaksu lieluma. Jau pieļaujot domu, ka veselības aizsardzība atšķirībā, piemēram, no militārās, ir nevis kopīga interese, bet tikai kaut kā salāgotas daudzas individuālās, var nonākt pie tik zvērīgi materiālistiskas sabiedrības, kurā māksla un attiecīgi mākslinieki tiešām ir lieki.

Top komentāri

paskaidrošu
p
vairums te vispār nesaprot, par ko raksts. bet raksts ir par to, ka valsts 25 gadu laikā nav izstrādājusi sitēmu KĀDĀ veidā māksliniekiem nomaksāt nodokļus. rakstnieks raksta grāmatu 2 gadus, un saņem naudu, kad tā tiek publicēta. tā kā valsts viņu spiež reģistrētie kā pašnodarbināto, viņam jānomaksā nodokļi no peļņas (kas ir labi un pareizi), bet pēc tam vēl gadu (!) no šīs peļņas jāmaksā nodokļi no plānotās peļņas, jo valstij, redz liekas, ka ienākumus var saplānot visiem un visām iedzīvotāju grupām. nu un tagad pasakiet, no kā lai dzīvo šis rakstnieks, gleznotājs, tēlnieks utt., ja viņam grāmata/liels pasūtījums/izstāde ir vidēji reizi divos trijos gados, bet nodokļi jāmaksā arī tad kad ienākumu nav nekādu? atšķirībā no vairuma iedzīvotāju grupu, kam ienākumi ir regulāri? vai tiešām valstī ir tik grūti izveidot sistēmu, ka radošie nomaksā atbilstošos nodokļus no sava ienākuma, nevis no kaut kāda valsts iedomātā plānotā kāposta???
Viela pārdomām
V
Mūsdienu Latvijā starp laikabiedriem pastāv/ eksistē tādi, kas ir pārliecināti, ka ir brīvi un atrodas ārpus kultūras ietekmes. Kuriem sķiet, ka sabiedrības pastāvēsana ir iespējama bez kultūras. Vai arī - spriežot pēc negatīvisma, atrodas karojosās pozīcijās ar kultūru. Pat pirmatnējā sabiedrība spēj novērtēt radosās izpausmes.
Edge
E
"......var nonākt pie tik zvērīgi materiālistiskas sabiedrības, kurā māksla un attiecīgi mākslinieki tiešām ir lieki." ========================================================== Ikvienam būs roka jāpieliek:"...lai izaudzinātu īstu demokrātisku sabiedrību, vajadzētu gadus simts. Trīs paaudzes. Tieši tāpēc tas viss atkarīgs ne tikai no valsts. Tas ir atkarīgs no cilvēkiem. " Filosofijas doktors, profesors Pēteris Laķis: Nepieciešams kultūru dialogs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja