Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Vismazāk elite

Elites vajadzībām ceļ elitārus namus. Kultūras un mākslas arguments nekustamo īpašumu tirgū joprojām ir dzīvs

Ikreiz, kad kāds mākslu nosauc par elitāru, es jūtos kā iekritis laika mašīnā un izbiris – ne gluži pavisam senos laikos, kad bija skaidrs, kas ir aristokrāti un kas – dzimtcilvēki, nē, bet nesenākā pagātnē – pirms mazliet vairāk nekā desmit gadiem. Atcerieties – tad vietējā buržuāzija, lāga saimniekpapi, jau bija tikusi pie smukām mājām un sāka skatīties, ka sienas plikas. Kalendāru ar meitenēm, kā kādreiz garāžā, glauniem viesiem taču nerādīsi, un papi sāka lūkot pēc padoma. Atradās, kas bija gatavi palīdzēt, pie viena paglaimojot – mēs, cienītais, jūs un es, tagad esam tā elite! Laiks pirms desmit gadiem vienai daļai jaunās elites bija diezgan trekns, ko tur slēpt, bet tas beidzās – jūs zināt, ar ko.

Tagad ir modē mākslas izstādēs kā goda viesus sveikt tīņus, mugursomniekus un pensionārus, visu veidu atstumtos un nesaprastos, un tas ir labi. Ja arī kāds no viņiem sevi dēvē par "influenceri", lai nu būtu, vismaz uzzinās, kā Džemmas Skulmes emodži izskatās! Bet kas mūsdienās ir elite? Vienīgais, kas par to zināms, – ka elites vajadzībām ceļ elitārus namus. Kādreiz smieklīgi likās krievu humoristu joki par elitāriem bezpajumtniekiem Maskavas piepilsētā, bet arī tā jau ir pagātne. Tomēr mākslas arguments nekustamo īpašumu tirgū joprojām ir dzīvs.

Nu jau labu laiku kā Strēlnieku ielā pieejami apartamenti (tie paši dzīvokļi, kas gan cits!) neglītākajā apkaimes namā, kas lepni nosaukts par Art Luxury House. Ja vēlaties divistabu dzīvoklīti sētas mājā par pusotru simtu tūkstošiem eiro, laipni lūgti elitē! Turpat blakus ir mākslas kafejnīca, kurā žurnālgaldiņa žanra grāmatas var pašķirstīt ar baltiem cimdiem, – acīmredzot kontingents tāds, kas tualetē nemazgā rokas. Tomēr māksla nav vienīgais mārketinga āķis, kas vilina turīgus klientus, – Pārdaugavā ar skubu tiek celta Filozofu rezidence – dvīņu torņi, kas acīmredzot šādi nosaukti, lai tos nesajauktu ar līdzās jau esošajiem, augstākiem un apaļiem. Brīnums – filozofi, kurus pazīstu, uz turieni neraujas, mīt pa pakšiem kur nu kurais.

Atceros gan, ka ap eliti, kad tā vēl pastāvēja, spietoja apsviedīgi jaunekļi, kas sacījās studējam filozofiju, bet pēc tam zinātnieku rindās nav manīti. Lai galīgi sajauktu elitei galvu, nule kā mediji ziņoja par jaunas viesnīcas atvēršanu – to sauc Grand Poet Hotel un tā atrodas tur, kur kādreiz milicija. Nogāju garām, apskatījos – ne Annu Auziņu, ne Martu Pujātu iznākam neredzēju. Interjeru bildes līdzīgas tām, kas no viesnīcas Rīga – sorrī, Grand Hotel Kempinski Riga – kārtīgs kičs ar artdeko grimasīti jeb kā Austrumos Rietumus iedomājas.

Patiesību sakot, dzejnieku ballītes ir bijušas vismazāk prasīgas telpu dizaina un dzērienu kvalitātes ziņā no tām, kurās mūžā nācies pabūt. Turpmāk, sastopoties ar māksliniekiem, filozofiem un dzejniekiem, man vienmēr būs jādomā, cik ļoti visi pārējie viņus nepazīst – šos vienkāršos, burvīgos cilvēkus! Vismazāk jau nu elite.

Top komentāri

dada
d
Precīzi!
Hurma
H
Vèjš 1:0 elite.
neziņš
n
a pazīt dzejniekus, filoZofus, māksliniekus un lepoties ar piederību radošajām aprindām ir elitāri vai tomēr nav?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja