Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Eiropas labākie

Tuvojamies gada nogalei, var jau ķerties pie kopsavilkuma un izdarīt secinājumus. Šis ir bijis īpašs gads Latvijas kino – ārkārtīgi intensīvs, piepildīts. Tik daudz tematiski un žanriski dažādu pašmāju filmu kinoteātros nav bijis nekad.

Taču šī sleja nebūs par Latvijas un Baltijas kino tik īpašo gadu, ko šajās dienās var just arī Tallinā, kur notiek starptautiskais kinofestivāls Melnās naktis (vienīgais A klases festivāls Ziemeļeiropā), – te ir jūtama liela Baltijas kino intensitāte. Kamēr vēl izbaudām pamatīgo izrāvienu, ko Latvijas, Igaunijas un Lietuvas kinematogrāfijai atnesušas simtgades filmu programmas, tiks pavilkta svītra Eiropas kino gadam. Pienācis laiks ikgadējai Eiropas Kinoakadēmijas balvas pasniegšanas ceremonijai, kas notiks 15. decembrī Seviljā Spānijā. Tur tiks pasniegtas balvas labākajām Eiropas filmām, par kurām nobalsojuši Eiropas Kinoakadēmijas biedri – aptuveni 3500 profesionāļu.

Baltijas valstu filmas Eiropas Kinoakadēmijas atlases sietam cauri nav izsitušās. Kāpēc – par šo tēmu var ilgi diskutēt, vainojot arī komplicēto filmu izvirzīšanas procesu, kas ir nelabvēlīgs mazo valstu filmām. Būtībā vienīgais ceļš, kā nonākt Eiropas Kinoakadēmijas biedru uzmanības lokā, ir spēja vispirms gūt ievērību kādā no lielajiem festivāliem. Vēlams – Kannās. Šogad visas piecas filmas, kas tikušas līdz Eiropas labākās filmas nominācijai, ir Kannu festivāla dalībnieces un laureātes. Uz Eiropas labākās filmas godu pretendē Aukstais karš (režisors Pavels Pavlikovskis), Dogmens (režisors Mateo Garrone), Laimīgais Lācars (režisore Alise Rorvahere), Meitene (režisors Lūkass Donts) un Robežas (režisors Alī Abāsi).

Aukstais karš atnesa polim Pavelam Pavlikovskim Kannu festivāla labākā režisora balvu. Vizuāli fascinējošā, melnbaltā drāma par diviem mīlētājiem uz Eiropas vēsturisko kolīziju fona vēlreiz apliecina režisora īpašo rokrakstu, kas pazīstams no viņa filmas Ida. 2014. gadā Pavels Pavlikovskis ar Idu triumfēja Rīgā, saņemot vairākas Eiropas Kinoakadēmijas balvas uz Latvijas Nacionālās operas skatuves. Domāju, viņš triumfēs arī Seviljā.

Filma Dogmens akcentē itāļu režisora Mateo Garrones talantu veidot psiholoģiski niansētus, šokējošus darbus par Itālijas kriminogēno vidi. Galvenās lomas tēlotājs Marčello Fonte Kannu festivālā saņēma labākā aktiera balvu. Šis ir bijis labs gads Itālijai – uz Eiropas labākās filmas titulu pretendē divas itāļu filmas. Talantīgās itāļu režisores Alises Rorvaheres filma Laimīgais Lācars, kas apvieno reālismu un pasakas nosacītību, Kannās ieguva balvu par labāko scenāriju. Tāpat arī zviedru un dāņu filma Robežas un beļģu un nīderlandiešu filma Meitene saņēma balvas Kannās (sadaļā Īpašais skatiens). Robežas ir pārsteidzošs žanru un nosacītības mikslis, tajā satiekas troļļi un pedofili. Meitene ir empātiju raisošs vēstījums par pusaudzi transseksuāli, kurš vēlas kļūt par baletdejotāju. Lūk, viņi – Eiropas labākie, pirms tam – Kannās suminātie.

Labā ziņa – visas Eiropas Kinoakadēmijas prestižākajai balvai nominētās filmas tiks demonstrētas Latvijā. Sekojiet līdzi Splendid Palace un Kino Bize repertuāram.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja