Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +3 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Pārlaicīga alegorija

"Vēsture ir te un tagad, ja tā ir kino, tāpēc ir tik svarīgi veidot filmas," sacīja Dāvis Sīmanis, saņemot Rīgas Starptautiskā kinofestivāla (Riga IFF) starptautiskā pilnmetrāžas filmu konkursa galveno balvu par kinodarbu Pelnu sanatorija, ko žūrija raksturoja kā "pārlaicīgu un universālu alegoriju par neizsakāmajām kara šausmām, kas pasniegta ambiciozā un kompromisus nepieļaujošā kinovalodā".

Īpašu atzinību žūrija piešķīra divdesmit sešus gadus vecajam norvēģu aktierim Trondam Nilsenam par lomu režisora Ērika Šolbjerga veikumā Piromāns, kura galvenais varonis Dags ir apsēsts ar uguni. "Par izcilu sarežģīta tēla portretējumu, kas iemieso filmas vēstījuma būtību." Kopumā uz Riga IFF starptautiskā pilnmetrāžas filmu konkursa labākā kinodarba nosaukumu pretendēja deviņas filmas.

Šerifi un radinieki

Rīgas Starptautiskā kinofestivāla laikā tika izrādīta arī pilnmetrāžas dokumentālo filmu programma Artdocfest/Riga, kuras moto bija Vieta brīvībai. Par skatītāju favorītu kļuva Vladi Antoneviča pētījums Slepkavības atļauja par to, kā Kremlis izmanto Krievijas nacionālistus, lai uzturētu spriedzi sabiedrībā. "Šī filma patiešām daudzus satrieca," akcentēja programmas kurators Vitālijs Manskis. Viens no Artdocfest/Riga veikumiem ir iekļauts kinoteātra Splendid Palace regulārajā repertuārā. Jau no rītdienas, 25. oktobra, tajā būs skatāms Romāna Bondarčuka kinodarbs Ukraiņu šerifi, ko Ukraina ir izvirzījusi uz Amerikas Kinoakadēmijas balvas Oskars nomināciju kategorijā Labākā ārzemju filma. Savukārt no trešdienas, 26. oktobra, kinoteātrī tiks piedāvāti Vitālija Manska Radinieki.

Lilī piedzīvojumi

Rīgas Starptautiskā kinofestivāla Bērnu žūrija par labāko īsmetrāžas filmu nosauca Sirī Melhioras animāciju Lilī tīra zobus, kas vēsta par trīsgadnieci, kura ar savu uzticamo draugu suni Vauvu dodas uz vannas istabu, atrod zobu pastu un cītīgi birstē visu, kas pagadās pa ceļam, taču aizmirst pašu galveno. Par labāko pilnmetrāžas filmu mazie skatītāji atzina Arnes Tūnena komēdiju Mazais gangsteris.

Savukārt Jauniešu žūrijas balvu saņēma krievu režisora Ivana Tverdovska kinodarbs Zooloģija, kas stāsta par vientuļnieci Natašu, kura pēkšņi piedzīvo dīvainu metamorfozi – ne no šā un ne no tā viņai izaug aste, kas izmaina sievietes dzīvi. Jāatzīmē, ka šī bija pirmā reize, kad Jauniešu žūrija varēja iejusties pieaugušo žūrijas ādā un vērtēt Riga IFF starptautiskā pilnmetrāžas filmu konkursa kinodarbus. 

Kino zooloģija

Filma Zooloģija izpelnījās arī kinoteātra Splendid Palace skatītāju balvu – papildu seansus kinoteātrī. Savukārt uz ilgāku laiku šis divdesmit septiņus gadus vecā režisora veidotais stāsts par piecdesmitgadnieces neparastajām pārvērtībām "apmetīsies" kinoteātrī Kino Bize. "Absolūts festivālu grāvējs, teju vienīgā aktuālā krievu art house kino prece," pagājušās nedēļas KDi rakstīja kinokritiķe Dita Rietuma.

Tuvākā vai tālākā nākotnē Rīgas kinoteātru regulārajā repertuārā parādīsies vēl citas Riga IFF izrādītās pilnmetrāžas spēlfilmas. To vidū ir Dereka Sianfransa Gaisma okeānā, Andreas Arnoldas Amerikāņu saldumiņš, Ksavjē Dolana Tas ir tikai pasaules gals, Jūena Makgregora Amerikāņu pastorāle, Tomasa Vinterberga Komūna un Mias Hansenas-Lēves Gaišā nākotne ar Izabellu Ipēru galvenajā lomā.     

Kvēlās mammas

Vairākas balvas tika izspēlētas arī Rīgas Starptautiskā kinofestivāla programmā Short Riga, kuras uzmanības centrā bija īsfilmas. Starptautiskajā konkursā triumfēja Joannas Rīteles animācija ar nosaukumu Kvēlās mammas, žūrijas īpašo atzinību saņēma Pedro Peraltas Debesbraukšana. Savukārt Baltijas Studentu konkursā uzvarēja Viganta Bahmacka kinodarbs Visi ilgojas pēc Prana Ivanauska.

Short Riga Baltijas Mūzikas videoklipu konkursā galveno balvu ieguva Tomija Keša paša radītais Winaloto ar neskaitāmiem kailiem ķermeņiem – par drosmīgu iegremdēšanos pašironijas dzīlēs. Žūrijas īpašo atzinību izpelnījās lietuviešu komiķa un mūziķa Šventina Bankuhena video Lietuvos istorijos repas, ko veidojis radošais trio Šventinis Bankuhens, Andrjuss Alčiausks un Aiste Papartite.

Vairāk informācijas par trešā Rīgas Starptautiskā kinofestivāla uzvarētājiem var lasīt interneta vietnē www.rigaiff.lv.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja