Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Māra Lāce: Katrs cīnās, kā var

Mēs, trīs lielie Kultūras ministrijas pakļautības valsts mākslas muzeji, otrdien, 19. maijā, vērsimies vaļā pilnā apjomā, regulējot apmeklētāju plūsmu tā, kā paredz valdības noteiktais jaunais sanitārais protokols – saka Latvijas Nacionālā mākslas (LNMM) muzeja direktore Māra Lāce.

Ko tas nozīmē apmeklētājiem? To, ka (saskaņā ar minēto protokolu), ja telpu platība ir virs 1000 kvadrātmetriem, muzeja ēkā vienlaikus drīkst atrasties ne vairāk kā 50 skatītāju. Ja telpas ir mazākas, tad tikai 25 cilvēki. Identiski ir arī klātesošo limiti kultūras pasākumos, kas notiek koncertzālēs, teātru, kino, izstāžu zāļu un kultūras centros. Jāturpina ievērot arī jau ierasto divu metru distanci un jāmazgā rokas. Līdzīgi noteikumi arī bibliotēkām. Četru kvadrātmetru platībā nedrīkst atrasties vairāk par vienu apmeklētāju.

Distancēšanās attiecas arī uz skatuves mākslinieku ikdienas darbu mēģinājumos, turklāt starp dziedātājiem un dejotājiem jābūt pat trīs metru attālumam. Koris Ave sol Andra Veismaņa vadībā koncertzālē Ave sol jau uzsācis mēģinājumus, sadalot kori dubultkvartetos. Grupās darbu atsāk arī Valsts akadēmiskais koris Latvija. Diriģenta, mākslinieciskā vadītāja slodze, šādi strādājot, gan krietni palielinās. Grūti gan iedomāties, kā, ievērojot distanci, būtu iespējams izdejot Gulbju ezera vai Romeo un Džuljetas pas de deux? Amatierkolektīviem atsākt darbu klātienē vēl vispār netiek atļauts.

Māras Lāces minētie trīs muzeji, kuri pēc divu mēnešu pārtraukuma atkal vērs durvis apmeklētājiem, ir Latvijas Nacionālais mākslas muzejs un tā sistēmā ietilpstošais Mākslas muzejs Rīgas birža un Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (DMDM). Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs gan pagaidām paliks slēgts. "LNMM ir plašs, ļoti gribējām, lai drīkstētu ielaist simts apmeklētāju, taču Veselības ministrija neatļāva. Regulēsim cilvēku plūsmu pie ieejas un tālāk skatīsimies, jo ir gan lielas, gan mazas zāles, – kādā var vienlaikus ieiet divi, bet kādā – desmiti cilvēku. Laika rezervācijas gan mums nebūs," Māra Lāce stāsta par gaidāmo kārtību. Viņa piebilst: "Mēs visi mācīsimies šajā procesā, jo šāda situācija nav bijusi. Nav arī zināms, vai nesāksies inficēšanās otrais vilnis, vai noteikumus atkal nemainīs."

Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā vēl divas nedēļas izstāžu zālē lejā būs apskatāma Ērika Apaļā personālizstāde Ģimene, bet līdz 14. jūnijam – Džemmas Skulmes izstāde ceturtajā un piektajā stāvā. Būs pieejamas arī muzeja pastāvīgās ekspozīcijas. Apmeklētāju iemīļotā bibliotēka gan pagaidām būs slēgta. Muzejā Rīgas birža varēs aplūkot japāņu XIX gadsimta kokgriezumu ukijo-e izstādi, savukārt DMDM – keramiķu izstādi Skuja Braden. Samsāra. "Visas ir nesen atklātas. Ja nebūtu koronavīrusa, mums jau būtu citas izstādes," atklāj Māra Lāce.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja