Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Rakšana ar iztēli

RIBOCA noslēdzošo mēnesi piesaka ar filmu par Kabakoviem un džezu.

Atzīmējot pazīstamā krievu mākslinieka Iļjas Kabakova 85. dzimšanas dienu, laikmetīgās mākslas muzejs Garāža uzņēmis dokumentālo filmu Nabaga ļaudis. Kabakovi, kas vēsta par laikmetīgās mākslas zvaigžņu pāra Iļjas un Emīlijas dzīvi un radošo darbību. Šī kinodarba pirmizrāde Latvijā notiks svētdien, 7. oktobrī, plkst.19 kinoteātra Splendid Palace Lielajā zālē. 

"Būtībā viss, ko es daru, – tie ir krievu literatūras, nevis krievu glezniecības varianti. Tā ir cilvēka nelaimīguma izprašana," atzīst filmas galvenais varonis, kura vārds tiek asociēts ar Maskavas konceptuālismu, kas radās XX gadsimta sešdesmito gadu beigās un septiņdesmito gadu sākumā šaurā inteliģences lokā Maskavas neoficiālās mākslas pagrīdē. 

Pasaules ievērību Iļja Kabakovs iemantoja ar savām lielformāta instalācijām XX gadsimta beigās. 1987. gadā viņam izdevās emigrēt uz rietumiem. Gadu vēlāk mākslinieks sāka strādāt kopā ar savu sievu Emīliju, ar kuru diendienā pavadīti trīsdesmit gadi. Šobrīd pāris dzīvo Longailendā Ņujorkā. Šajā kinodarbā iekļautas sarunas ar abiem māksliniekiem un dažādi arhīva materiāli pirms un pēc viņu došanās uz Amerikas Savienotajām Valstīm. 

 

Smarža un eirotika

Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles saistīto pasākumu nākamais punkts būs Norvēģijā dzimušās un Berlīnē dzīvojošās mākslinieces un zinātnieces Siselas Tolosas vadītās meistardarbnīcas dažāda vecuma apmeklētājiem ar nosaukumu Smarža=informācija, kas ļaus iedziļināties ožas maņas sniegtajās iespējās. Tās notiks 13. oktobrī plkst.11 (pieaugušajiem), 14 (bērniem) un 16 (pieaugušajiem) Latvijas Universitātes bijušajā Bioloģijas fakultātes ēkā. 

Savukārt 21. oktobrī plkst.17 Kristapa Morberga rezidencē norisināsies rakstnieka Paula Bankovska lasījums vācu mākslinieces Henrikes Naumanes instalācijā Eirotika, kuras pamatā ir... "eiroremonta" parādība. Pēc tam (plkst.19) notiks laikmetīgās džeza mūzikas koncerts, kas izskanēs igauņu mākslinieces Līnas Sības instalācijā Tallin-1967, kurā viņa ir pētījusi Tallinas Starptautisko džeza festivālu. Koncertā muzicēs laikmetīgā džeza trio: Kārlis Auziņš (saksofons), Matīss Čudars (ģitāra) un Ivars Arutjunjans (bungas). 

 

Puķu portreti

Līdz pat oktobra beigām ik svētdienu no plkst. 12 bijušajā Bioloģijas fakultātes ēkā darbosies radošās darbnīcas ģimenēm ar bērniem. Šīs nedēļas nogalē notiks Nākotnes arheoloģija, kuru vadīs māksliniece Linda Boļšakova. Tās dalībnieki tiks aicināti iedvesmoties no diviem mākslas darbiem Enciklopēdija un Homo Stupidus Stupidus (cilvēka skelets, kas izjaukts un tad atkal salikts kopā, ignorējot mūsu zināšanas par anatomiju), lai mālā atveidotu savu nākotnes augu un dzīvnieku. "Mēs būsim kā nākotnes arheologi, kas atklāj kādas neredzētas sugas skeletu, bet raksim mēs nevis ar lāpstām, bet gan ar iztēli," akcentē māksliniece. 

Nākamajās svētdienās ieplānota mākslinieces Ellas Mežules darbnīca Pēdas. Nospiedums (14.X), mākslinieces Lotes Vilmas Vītiņas darbnīca Puķu portreti (21.X) un mākslinieces Ilzes Egles darbnīca Dekonstruē un radi! (28.10). "Daudzi no biennāles māksliniekiem savos darbos runā par alternatīvu ceļu meklējumiem, kas ir kā atbilde uz šobrīd pasaulē notiekošo. Viena no pieejām ir dekonstruēt esošo un veidot ko jaunu," piebilst māksliniece. Vienu stundu pirms radošo darbnīcu sākuma (plkst.11) notiks ekskursija pa izstādi. 

 

Mākslas vēstneši

Tāpat Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles laikā turpināsies RIBOCA Akadēmijas meistarklases, kas tiek aizvadītas Latvijas Mākslas akadēmijas jaunajā korpusā. Uz tām tiek aicināti gan studenti, gan praktizējoši profesionāļi. Vēl ieplānoti četri pasākumi: Izstāžu producents kā profesija ar Kitiju Vasiļjevu (pieteikšanās jau noslēgusies), Mākslas menedžments kā profesija ar Anastasiju Blokhinu un Agniju Mirgorodsku (12.X), Izstāžu dizainers kā profesija ar Mihaelu Radesku un Tilmanu Ventlandu (19.X) un Kurators kā profesija ar RIBOCA galveno kuratori Katerinu Gregu (26.X). Kuratore piedāvās arī vairākas tūres pa Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles izstādes vietām – 23. oktobrī plkst. 18 mākslas centrā Zuzeum, 24. oktobrī plkst. 16 Kristapa Morberga rezidencē, 25. oktobrī plkst. 18 Sporta2 kvartālā, 26. oktobrī plkst. 18 bijušās tekstilrūpnīcas Boļševička teritorijā, 27. oktobrī plkst. 13 bijušajā Bioloģijas fakultātes ēkā un 28. oktobrī plkst.13 Andrejsalā. 

Visās šajās vietās ik sestdienu un svētdienu tiek piedāvātas RIBOCA bezmaksas ekskursijas individuāliem apmeklētājiem ar mākslas vēstnešiem. Tās notiek trijās valodās – plkst. 12, 15 un 18 (ar sīkāku informāciju var iepazīties interneta vietnē www.rigabiennial.com). Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle noslēgsies 28. oktobrī.


Seko līdzi aktuālajam arī notikumam veltītajā Diena.lv sadaļā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja