Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Konkrētā mirkļa sajūta

"Teātris Dirty Deal Teatro turas pie saviem pīlāriem - oriģināldramaturģijas iestudēšana, vēsturiskas un sociālpolitiskas tēmas, kā arī sadarbība ar jauniem drosmīgiem māksliniekiem," par 2016./2017. gada sezonu saka teātra producente Anna Zagorska.

Jau pagājušajā ceturdienā pirmizrādi piedzīvoja režisores Paulas Pļavnieces iestudējums jauniešiem Veiksmes akadēmija, kuras dramaturgs ir Matīss Gricmanis.

Šis uzvedums tapis izrāžu ciklā Jaunie pieaugušie, kas veltīts vidusskolniekiem. "Mēs vēlamies atrast veidu, kā jauniem cilvēkiem parādīt, ka māksla var palīdzēt atrast domubiedrus, cilvēkus, kuri tevi saprot, ka māksla var būt laikmetīga, moderna un interaktīva," stāsta teātra producente un piebilst, ka šajā ciklā veidotās izrādes ir mobilas un viegli pielāgojamas, lai būtu iespēja paviesoties Latvijas skolās.

Biogrāfiskas detaļas 

Savukārt 1. novembrī notiks pirmizrāde režisora Dāvja Auškāpa iestudējumam Tēvs varonis '69 pēc Ingas Gailes sarakstītās lugas, kuras iedvesmas avots meklējams viņas pašas ģimenē. "Darbs nav autobiogrāfisks, bet tajā ir dažādas biogrāfiskas detaļas," paskaidro dramaturģe, kura ir pievērsusies valsts un tās pilsoņu, kā arī līdzcilvēku savstarpējo attiecību varmācības tēmai. Izrādē piedalīsies Kaspars Zāle, Ruta Vītiņa, Reinis Boters un Anete Saulīte.

Decembra sākumā ieplānota pirmizrāde dramaturga Jāņa Baloža darbam Kas notiks rītdien?, kura idejas pirmsākumi meklējami Parīzes teroraktu izraisītajā neziņā un bailēs par nākotni. Tā pamatu veido četru dažādās pasaules vietās dzīvojošu cilvēku video dienasgrāmatas, kas radītas laika posmā no 2015. gada decembra līdz 2016. gada jūnijam. "Tā ir konkrētu cilvēku dzīves sajūta konkrētā mirklī," uzsver dramaturgs, kurš pats kāps uz skatuves dēļiem. Šī izrāde taps sadarbībā ar režisori Paulu Pļavnieci.

Bez zirgastes 

Nākamā gada martā tiks pirmizrādīts dramaturga Matīsa Gricmaņa darbs Nacionālists režisora Valtera Sīļa versijā. Tas ir dokumentāls stāsts par sabiedrības vairumam nepamanītu nacionālistu kustību, kurā apvienojušies jaunieši, jo ir kritiski pret meinstrīma politiku. Viņi kopīgi muzicē, rīko lāpu gājienus un apgūst militāro tuvcīņu. Negaidīti, dažādu sakritību dēļ viņiem ir izdevība kandidēt Saeimas vēlēšanās.

"Tas ir mans stāsts," akcentē dramaturgs. Tas ir stāsts par ticēšanu tam, ka var mainīt lietas, "var mainīt lietas jaunības karstumā, var mainīt lietas uzreiz, var mainīt lietas arī tad, ja tu nesaproti, kā... kas ir jādara deputāta palīgam," atzīst Matīss Gricmanis, kurš deviņpadsmit gadu vecumā kļuva par Saeimas deputāta Imanta Parādnieka palīgu. "[Bet] šis nebūs stāsts par Parādnieka zirgasti vai viņa sievām, vai viņa porno," viņš nocitē Valteru Sīli.

Zvērīgā mīla 

Runājot par plāniem, Anna Zagorska atklāj, ka vēl divi oriģināldramaturģijas darbi šobrīd "ir procesā". Tie ir Ģirta Šoļa Vemšanas stāsti par alkohola ietekmi uz Latvijas sabiedrību un kultūru, kā arī Mārča Lāča, Anetes Konstes un Jāņa Joņeva kopdarbs Zvērīgā mīla par mūsu attiecībām ar mājdzīvniekiem. Šajā sezonā Dirty Deal Teatro savu ieceri īstenos arī režisore Daiga Kažociņa, kura pievērsīsies Kandinska krāsu teorijai.

Teātra producente piebilst, ka vēl viens jauniestudējums ir paredzēts bērnu un jauniešu repertuāram Šmulītis. "Režisore Laura Čaupale veidos izrādi par nāvi," stāsta Anna Zagorska. Tās mērķauditorija būs 1.-4. klašu skolēni, lai mēģinātu sniegt atbildes uz viņu interesējošiem jautājumiem par šo neērto tēmu. Jaunajā sezonā tiks turpināts arī pasākumu cikls Vairākuma vara, kura uzmanības centrā šoreiz būs reliģiskais fanātisms un bērnu tiesības.

Aktuālajai informācijai par Dirty Deal Teatro var sekot līdzi vietnē www.facebook.com/DDTeatro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja