Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Sacelšanās pret vecumu

Intensīva triju cilvēku saruna Jaunā Rīgas teātra jauniestudējumā Lidojošā klusuma darbnīca

Mēs tur abi sēdējām dienām un varējām nesarunāties, bet atnāca šis un ieviesa nemieru – aktieris Kaspars Znotiņš saka par Gata Gāgas atveidoto varoni Gistavu, kurš sešus mēnešus pēc ierašanās pansionātā situāciju nokaitējis tik tālu, ka nu viņi visi ir gatavi bēgt no tā prom. Režisora Ģirta Ēča jauniestudējums Lidojošā klusuma darbnīca, kura pamatā ir franču dramaturga Žeralda Sibleirasa luga Papelēs šalko vējš, ir stāsts par trim kara veterāniem, kuri dzīvo valsts maizē un ik dienas satiekas uz terases. Pirmizrāde – šovakar, 23. martā.

Neveiksmei lemtā cīņa

"Tā ir sacelšanās pret apstākļiem, kas šajā gadījumā ir vecums," sava varoņa Gistava motivāciju skaidro aktieris Gatis Gāga. Viņš to nodēvē par donkihotisku cīņu, kas sākotnēji ir lemta neveiksmei. Bet kāpēc gan nepamēģināt?! – savos pansionāta biedros viņš iesēj šo šķietami utopisko domu, kas sāk urdīt viņu prātus. "Tieši šī mēģināšana ir skaistākais un aizkustinošākais šajā stāstā," uzskata aktieris. Viņš piekrīt Kaspara Znotiņa izteikumam, ka franču dramaturga lugā ietvertais konflikts ļauj interpretēt materiālu ārpus novecošanas tēmas rāmjiem.

"Puikas, šis brauciens būs tāls un traks, – stūre trīc rokās manās. Tā būs izlaušanās. Tā būs izraušanās no tā, kas man ir, tajā, ko gribu es dabūt, kāda pieticības siena mūs šķir no tās pasaules, kurā man jābūt," Imanta Ziedoņa dzejoli Stūre nocitē Kaspars Znotiņš. Viņš uzreiz piebilst: "Šī doma ir ļoti kairinoša un spēcīgi vilinoša jauniešiem, kuri nesen ir sākuši savas darba gaitas un sapratuši, ko tas īsti nozīmē, – vai tas ir tas, ko tu gribēji, vai tas ir tas, uz ko tu cerēji, vai tie ir tavi sapņi."

Dzīves vējos izpurinātie

Bēgšanu no pansionāta ierosina cilvēks, kurš pats savu istabiņu pamet reizi dienā uz stundu un nespēj atrasties ārpus pazīstamām vietām, jo viņam sākas panikas lēkme. "Pirmajā pasaules karā Gistavs trīs dienas ir nogulējis pretinieka aizmugurē – šāviņa izrautā bedrē – un tagad vairs nevēlas atstāt drošības zonu," Gata Gāgas spēlētā jaunpienācēja uzvedību skaidro Kaspars Znotiņš, kura varonis pansionātā pavadījis 25 gadus.

Katram lugas Papelēs šalko vējš tēlam ir sava pagātne, kura tekstā tiek pieminēta garāmejot, bet par kuru atgādina viņu garīgās un fiziskās traumas. Kaspara Znotiņa Renē ir zaudējis kāju, Ģirta Krūmiņa Fernāns ir guvis nopietnu galvas traumu un pastāvīgi zaudē samaņu. "Ja grib kaut ko vairāk uzzināt par mūsu varoņu pagātni, var izlasīt Ēriha Marijas Remarka romānu Rietumu frontē bez pārmaiņām," iesaka Kaspars Znotiņš.

Vēstules bez atbildes

"Tā būs intensīva triju cilvēku saruna," par izrādi Lidojošā klusuma darbnīca stāsta Kaspars Znotiņš. Viņa atveidotais Renē kopā ar pansionāta biedriem ļaujas jaunības dienu atmiņām, velk cits citu uz zoba un apmainās ar asprātīgām piezīmēm. "Galvenajā lomā ir dialogs," akcentē aktieris. Viņa varoni un Gata Gāgas Gistavu franču dramaturga meistarīgi uzrakstītais teksts nereti ierauj savstarpējos konfliktos un nostāda atšķirīgās ierakumu pusēs.

Viens nav gatavs samierināties, otrs ir veiksmīgi pielāgojies apstākļiem. Renē ir spējis apslāpēt sevī domas par nerealizētajiem sapņiem un koncentrēties uz ikdienu, kurā ietilpst dzejolīša sacerēšana jubilāram, korespondences iznēsāšana un jaunumu stāstīšana. "Tas ir izdzīvošanas instinkts – ja mēs nekārpīsimies, mēs nomirsim," saka Kaspars Znotiņš, par kura varoņa dzīves lielāko prieku ir kļuvusi pastaiga apkārt pansionātam.

Dzīvības un nāves jautājums

"Fernāns nevēlas konfliktus, viņš nevēlas tikt ierauts mūsu pretstāvē," Kaspars Znotiņš raksturo Ģirta Krūmiņa atveidoto varoni, kurš uz visu noraugās no malas un līdz ar to spēj atrast visjēdzīgāko kompromisu savu pansionāta biedru radītajā strupceļā. "Manuprāt, viņš ir vissimpātiskākais tēls, kurā ir kaut kas no Dieva," piebilst Gatis Gāga. Taču arī Fernāna pagātne slēpj kādu neatrisinātu aizvainojumu – viņš spītīgi ignorē savas māsas sūtītās vēstules uz pansionātu.

Vai visiem trijiem kopā izdosies realizēt bēgšanas plānu? Katru varoni uz šo soli mudina cita motivācija – Ģirta Krūmiņa Fernāns ir gatavs doties prom no pansionāta, jo viņu vajā uzmācīga doma, ka žēlsirdīgā māsa Madlēna viņu grib nogalināt, Kaspara Znotiņa Renē nevēlas ļaut nemitīgi ģībstošajam draugam doties ceļā vienam, savukārt Gata Gāgas Gistavam tas ir dzīvības un nāves jautājums.

Lidojošā klusuma darbnīca
JRT Lielajā zālē 23., 24., 26., 29.III plkst. 19
Biļetes www.biletes.jrt.lv EUR 7–28 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja