Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Volkswagen skandāls var izraisīt dīzeļdzinēju norietu

Jūlija nogalē vācu autobūves milža Volkswagen centrālajā birojā Volfsburgā bija iemesls svinībām. Tikko bija saņemti pārdošanas dati par 2015.gada pirmo pusgadu, kura laikā visā pasaulē bija notirgoti 5,04 miljoni jaunu Volkswagen grupas ražoto automobiļu, tādējādi apsteidzot Japānas autoražotāju Toyota (5,02 miljoni auto), kas kopš 2011.gada bija globālā autotirgus līderis. Šogad kopumā Volkswagen grupa plānoja pārspēt pagājušogad sasniegto rekordu — 10,14 miljonus pārdoto automobiļu.

Taču tagad šo mērķi būs ļoti sarežģīti īstenot, jo Volkswagen grupas vadībai nāksies pamatīgi pasvīst, lai "nomazgātu" kompānijas pamatīgi aptraipīto reputāciju. Nesen atklātībā nākuši blēdīgie triki, ar kuriem autoražotājs centies noslēpt patieso kaitīgo izmešu daudzumu, ko ekspluatācijas laikā rada atsevišķiem Volkswagen grupas auto modeļiem uzstādītie dīzeļdzinēji. Skandāls izcēlās ASV, kur auto ar dīzeļdzinējiem nav populāri (tikai aptuveni trīs procenti no visām automašīnām), bet jau sasniedzis arī Eiropu; no amata atkāpies Volkswagen grupas līdzšinējais vadītājs. Uzņēmums cietis pamatīgus zaudējumus akciju tirgū, un sagaidāms, ka papildu zaudējumus nesīs bargas soda naudas un ilgstoši tiesu darbi. Skandālam, visticamāk, būs ilgtermiņa sekas uz visu autobūves nozari. 

Par vācu autoražotāja negodīgo rīcību plašāka sabiedrība uzzināja 18.septembrī, kad ASV varas iestādes paziņoja, ka valstī no 2009. līdz 2015.gadam pārdoti vismaz 482 tūkstoši Volkswagen un Audi markas automobiļu ar divu litru turbodīzeļdzinējiem, kam uzstādīta nelikumīga ierīce ar programmatūru, kas tikai oficiālo pārbaužu laikā uz laboratorijas stenda nodrošina pilnīgu kaitīgo izmešu kontroli. Programmatūra, ņemot vērā dažādus faktorus, piemēram, stūrēšanas leņķi (auto pārbaužu laikā uz šasijas dinamometra netiek veikti pagriezieni), priekšējo un aizmugurējo riteņu rotācijas ātrumu, konstatēja, ka automašīnai tiek veikta emisiju pārbaude, un īslaicīgi ierobežoja kaitīgo izmešu daudzumu. Pēc tam kad auto atgriezās normālos braukšanas apstākļos, programmatūra atslēdza izmešu kontroles sistēmu. Dīzeļdzinēji, tāpat kā benzīna dzinēji, sadedzinot degvielu, rada slāpekļa oksīdus (NOx), bet ievērojami lielākā apmērā, jo darbojas pie augstākām temperatūrām. Dīzeļdegvielas radītie izmeši cilvēkam un apkārtējai videi ir ļoti kaitīgi. Pasaules Veselības organizācija uzskata, ka NOx izmeši var izraisīt astmu un citas elpošanas, kā arī sirds un asinsvadu slimības. Tiek uzskatīts, ka NOx un citi kaitīgie izmeši, ko rada automašīnas, tikai ASV vien ik gadu izraisa 58 000 nāves gadījumu, raksta The Economist. ASV Vides aizsardzības aģentūra, reālos braukšanas apstākļos pārbaudot Volkswagen un Audi automašīnas ar dīzeļdzinējiem, kam uzstādīta slepenā programmatūra, atklāja, ka to radīto NOx izmešu daudzums ir līdz pat 40 reižu lielāks par normu.

Volkswagen skandāls var nopietni ietekmēt visu autorūpniecības nozari. Gan Eiropas Savienība, gan ASV paziņojušas, ka turpmāk veiks stingrākas automašīnu emisiju pārbaudes. Eiropas Komisijas pārstāvji medijiem atklājuši, ka notiek darbs pie tā, lai jau kopš 2016.gada janvāra Eiropas Savienībā jaunie spēkrati pirms nonākšanas tirdzniecībā tiktu pārbaudīti ne tikai uz stenda laboratorijā, bet arī reālos braukšanas apstākļos.

Daudzi paredz, ka vācu autobūves lepnuma Volkswagen krāpšanās ievadīs dīzeļdzinēju norietu. Lielākajā daļā pasaules pasažieru automašīnas ar dīzeļdzinējiem jau līdz šim bija nišas produkts, bet Eiropā tie ir ļoti populāri degvielas ekonomijas un zemā oglekļa dioksīda izmešu līmeņa dēļ. Analītiķi prognozē, ka skandāla dēļ daudzās pasaules valstīs varētu ieviest striktākus dīzeļdzinēju emisiju standartus, kas palielinās autobūvētāju ražošanas izmaksas un līdz ar to arī automašīnu gala cenu. Jau tagad automobiļi ar dīzeļdzinējiem ir dārgāki nekā auto ar benzīna dzinējiem, bet industrijas pārzinātāji lēš, ka nopietnāki emisiju noteikumi katra spēkrata cenu varētu sadārdzināt par aptuveni 600 eiro. Tādēļ daļa autoražotāju varētu pārtraukt ražot spēkratus ar dīzeļdzinējiem, izvēloties ieguldīt naudu elektromobiļu, hibrīddzinēju vai ar ūdeņradi darbināmu dzinēju izstrādē.


Visu rakstu par Volkswagen skandāla cēloņiem un iespējamām sekām lasiet žurnāla Sestdiena 2.oktobra numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata