Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Indra Roga: Teātris nedrīkst proponēt ļaunumu

Nacionālā teātra režisore Indra Roga viesojas Valmieras teātrī ar visai pretenciozu ciemakukuli — viņa iestudējusi Mihaila Bulgakova leģendāro Meistaru un Margaritu. Par tikšanos ar valmieriešiem Indra saka: "Tas ir veselīgi. Kad ilgstoši strādā vienā vietā, izbraukšana ir kā vitamīnu deva, kas uzlabo asinsriti un palīdz atjēgties. Rīgā varu sailgoties pēc valmieriešiem, un otrādi."

Fragments no intervijas:

Kas ir pats svarīgākais mākslā, ko jūs tajā meklējat un pati gribat pateikt?

Saturu un jēgu. Man ļoti gribētos, bet nezinu, cik ilgi vēl tā vilkšu. Atkārtoties vai vienkārši profesionāli strādāt nemāku, man nepatīk. Režija kā amats mani nesaista. Ja darbs teātrī nenes atklāsmes vai nesatrauc, man strādāt ir gaužām neinteresanti. Šādās reizēs sevi šausmīgi nemīlu. 

Tā ir gadījies?

Protams, tās ir lietiņas, kas tev vienkārši jāizdara. 

Naudas dēļ?

Mēs visi zinām, ka teātrī, īpaši šajos laikos... Godīgi sakot, man uz valsti ir lielas dusmas ne tikai par kultūras nozares, bet arī medicīnas un izglītības politiku. Nevaru saprast, kāpēc mēs nevaram izdarīt kaut ko kvalitatīvu un sakarīgu cilvēka labā. Mums ir birokrātiska zeme, papīrs papīra galā. Kas tas, atvainojos, par sviestu?! Par dzīviem cilvēkiem neviens nedomā, galvenais sarakstīt papīrus. Absurds! Mēs vispār vairs neuzticamies cilvēkiem. Laikam tiešām esam ārprātīgi skaudīga, savstarpēji aizdomīga nācija — ka tikai kāds kaut ko ne tā nebūtu sadarījis! 

Jūs varat patverties no šī absurda un dzīvot teātrī.

Teātris nav īstā dzīve, veiksmīgajā gadījumā tā ir māksla. Iestudēšanai nekad nav pietiekami daudz laika, vajag ražot, iznāk tāda bezjēdzīga triekšanās. Agrāk bija cenzūra, bet tagad to aizstāj mārketings un producējošā sistēma, jo viss ir uz naudu, uz konjunktūru orientēts. Jautājums, ar ko mēs skatītājus pievilināsim un pārsteigsim, reizēm ir vieglprātīgs, ja grib domāt tālejoši. Pārāk daudz kas tiek atstāts nejaušību ziņā.

Kāda ir mūsdienu teātra pamatfunkcija? Eiropas liberālā demokrātija katram pilsonim ļauj savu personību un uzskatus nesaskaņot ar citiem, visos jautājumos katram palikt pie sava. Tas nozīmē, ka teātris vairs nevar palīdzēt ar identitātes un patiesību meklējumiem. Kas atliek – izklaide? 

Nē, izklaide tā nav. Drīzāk teātrim būtu jāaicina atgriezties pie cilvēciskuma. 

Kas jūs teātrī spēj nokaitināt?

Nevērība, neiedziļināšanās, paviršība, stulbums. Haltūras un minūšu skaitīšana. Fabrikas sajūta un reizēm — cinisms. Ciest nevaru, kad aktieris saka: "Nu, pasaki, kā tev vajag, es izdarīšu!" Man teātrī pietrūkst ideālisma, studijas gaisotnes un attiecību.

Cik brīvs, jūsuprāt, drīkst būt mākslinieks? Mūsdienās arvien biežāk izskan atziņa, ka morāle radošu cilvēku ne mazākajā mērā nedrīkst ierobežot viņa meklējumos... 

Eksistē mākslinieka atbildība. Manuprāt, ļaunumu nedrīkst proponēt.


Visu interviju ar Indru Rogu lasiet žurnāla Sestdiena 2.oktobra numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata