Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Iepotēt mīlestību pret vadoni

No kalendāriem un smaržām līdz apzeltītām statujām, luksusa lietām un eposu cienīgiem mītiem par pārcilvēka īpašībām. Arī mūsdienās autoritāri un totalitāri pārvaldītās valstīs tiek attīstīts līderu personības kults.

Man pret suņiem ir ļoti siltas jūtas, un tas ir abpusēji, – vēsta citāts pie attēla, kurā Krievijas autoritārais prezidents Vladimirs Putins redzams, piespiedis pie krūtīm kucēnu. To ik dienu novembrī redzēs tie aptuveni 200 tūkstoši Krievijas iedzīvotāju, kuru īpašumā nonācis 2016. gada kalendārs, kas veltīts Kremļa saimniekam. Marts ilustrēts ar sapņainu Putinu un citātu: "Man patīk visas krievu sievietes. Es personīgi uzskatu, ka krievu sievietes ir vistalantīgākās un visskaistākās. " Savukārt jūlijā viņš redzams ar kailu torsu un makšķeri rokās.

Kalendārs ar nosaukumu Gads kopā ar Krievijas prezidentu ir viena no jaunākajām modes lietām, kas saistīta ar Putinu. Viņš pēdējos gados, bet jo īpaši pēc Kremļa 2014. gada sākumā veiktās Ukrainas pussalas Krimas aneksijas, militārā iebrukuma Austrumukrainā un rietumvalstu ieviestajām sankcijām, nostiprinājis Krievijas galvenās "popzvaigznes" statusu. Neviens cilvēks Krievijā nav tik visuresošs kā jau gandrīz 16 gadus valdījušais Putins, kura personības kults sasniedzis nebijušus apmērus.

Arī citās tuvākās un tālākās zemēs, kurās valda nedemokrātiski režīmi, ar lielāku vai mazāku valsts iesaisti tiek attīstīts vadoņa kults. Par žanra klasiķiem kļuvuši Ziemeļkorejas propagandisti, kas jau kopš 1948. gada rūpējas, lai pie varas esošos Kimu dinastijas pārstāvjus tauta uztvertu kā būtnes, kurām piemīt pārcilvēciskas īpašības.

Smaržo kā Putins

Pērn Putina popularitātes reitings sasniedza 89,9%, kas, kā apgalvo Krievijas valdības finansētais Viskrievijas Sabiedriskās domas izpētes centrs, ir rekordaugsts. Viņam to lielā mērā nodrošināja Krimas aneksija, ko atbalsta liela daļa Krievijas iedzīvotāju. Pēc tās Krievijā tika radīti visdažādākie suvenīri, kuros uzsvērta Putina galvenā loma pussalas nelikumīgajā sagrābšanā.

Putins iedvesmojis arī luksusa preču radītājus. Janvāra sākumā GUM plauktos iegūla vīriešu parfīms Leaders Number One, uz kura pudelītes nav izlasāms Krievijas prezidenta vārds, bet ir redzams sānskats, kas nešaubīgi atgādina Putinu. Smaržu radītājs Vladislavs Rekunovs apgalvo, ka to aromāts ir "silts un neuzmācīgs", raksta Reuters. Simt mililitru pudelītes cena ir aptuveni 95 dolāri (88 eiro). Krietni dārgāk maksā juvelieru uzņēmuma Caviar Putinam veltītie "uzlabotie" amerikāņu tehnoloģiju uzņēmuma Apple radītie viedtālruņi un viedpulksteņi. Pērn oktobrī par godu Putina 63. jubilejai Caviar sāka pārdot viedtālruņus iPhone 6, kuru aizmugurējā daļa veidota no titāna, un tajā iestrādātas zelta detaļas – Putina sānskats, Krievijas ģerbonis un vārsmas no Krievijas himnas.

Kimu varoņeposi

Tomēr neviena autoritāri un totalitāri pārvaldīta valsts mūsdienās nav spējusi radīt tik rafinētu vadoņa kultu kā komunistiskā Ziemeļkoreja, kurā miljoniem badā un nabadzībā dzīvojošo cilvēku gandrīz 70 gadu ik dienu tiek baroti ar izdomātiem mītiem par līderiem un valsts it kā globālo varenību.

Valsts pašreizējais vadonis Kims Čen Uns, kurš Rietumu medijos regulāri tiek apsmiets par matu sakārtojumu un ģērbšanās paradumiem, Ziemeļkorejas auditorijai tiek pasniegts kā intelektuāli apdāvināts (tāpat kā viņa vectēvs Kims Ir Sens un tēvs Kims Čen Irs) un ļoti talantīgs cilvēks. Ziemeļkorejas skolotājiem ir izsniegta rokasgrāmata, kas pieprasa, lai viņi savus audzēkņus informētu, ka Kims Čen Uns ir brīnumbērns, kurš jau triju gadu vecumā iemācījies vadīt automašīnu un deviņu gadu vecumā uzvarējis prestižās burāšanas sacīkstēs, raksta The Daily Telegraph. Ziemeļkorejas "dārgā līdera" vienreizīgumu apliecina arī tas, ka pērn aprīlī viņš bez īpaša alpīnistu aprīkojuma spēja uzkāpt valsts augstākajā virsotnē Pektusana kalnā, kas ir viņa tēva Kima Čen Ira oficiālā dzimšanas vieta (daudzi vēsturnieki gan apgalvo, ka viņš nācis pasaulē Krievijā). Kims Čen Uns 2700 metru augsto virsotni sasniedza, tērpies elegantā ziemas mētelī un apāvis kurpes. "Kāpiens Pektusana kalnā dod vērtīgu garīgo barību, kas ir daudz spēcīgāka par jebkuru atomieroci," Kima Čen Una teikto pēc varonīgā kāpiena citē britu raidsabiedrība BBC.

Dzejnieks Čans Džin Sons, kurš 2005. gadā no Ziemeļkorejas pārbēga uz Dienvidkoreju, savā starptautisku slavu ieguvušajā autobiogrāfiskajā grāmatā Dārgais līderis. Mana bēgšana no Ziemeļkorejas raksta, ka Phenjanā strādā valsts algoti literāti, kuri izgudro šāda veida "varoņeposus" masu patēriņam. 

Plašāk visu Ulda Ķezbera rakstu par vadoņu kultu - ne tikai par Vladimiru Putinu, Kimu Čen Unu, bet arī par slaveno Turkmenistānas "aizbildni" prezidentu Gurbanguli Berdimuhamedovu lasiet 29.janvāra žurnālā SestDiena! 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata