Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Pussy Riot no Putina atriebības nebaidās

Skandalozais priekšnesums ilga mazāk par minūti, bet Jekaterinai Samucevičai (30), Marijai Aļjohinai (24) un Nadeždai Tolokoņņikovai (22) tas var beigties ar vairākus gadus ilgu ieslodzījumu. Maskavas tiesa piektdien nolasīs spriedumu pankgrupas Pussy Riot lietā, un prokurors pieprasījis, lai grupas dalībnieces par huligānismu un reliģiskā naida kurināšanu tiktu sodītas ar trīs gadu cietumsodu.

Krāsainās kleitās tērpto meiteņu grupa, kuru sejas vienmēr paslēptas aiz banku laupītāju cienīgām maskām, negaidīti kļuvusi par vadošo spēku opozīcijas cīņā pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Opozīcijas atbalstītāji uzskata, ka tieši tiesas prāva pret Pussy Riot varētu ievadīt Putina režīma sabrukumu, lai gan šīs cerības šķiet krietni pārspīlētas. Putina izveidotās sistēmas krahs tiek pareģots jau gadiem ilgi, bet vairumam Krievijas iedzīvotāju «stabilitātes garants» Putins joprojām šķiet labāka alternatīva par savstarpējos konfliktos ieslīgušo opozīciju.

Pussy Riot saknes meklējamas Krievijas mūsdienu mākslas apvienībā Voina (Karš), kas pēdējos gados pamanījusies šokēt sabiedrību ar vairākiem skandaloziem priekšnesumiem. Piemēram, 2008.gadā neilgi pirms Krievijas prezidenta vēlēšanām, kurās Kremļa saimnieka amatam bija izvirzīts Dmitrijs Medvedevs, Voina vienā no Maskavas muzejiem sarīkoja grupveida seksa orģiju. Savdabīgās performances devīze bija «Drāzies par Lācēna pēcteci!» (Medvedeva uzvārds krievu valodā nozīmē «lācis»). Akcijā piedalījās arī tolaik 18 gadu vecā Tolokoņņikova, kas bija devītajā grūtniecības mēnesī un pēc dažām dienām laida pasaulē meitu.

Vēl lielāku rezonansi izraisīja Voina sarīkotā akcija P..mpis FDD gūstā: uz paceļamā tilta iepretim Federālā Drošības dienesta (VDK pēcteča) ēkai Sanktpēterburgā aktīvisti uzzīmēja milzīgu dzimumlocekli, kas saslējās tilta pacelšanas laikā. Par šo akciju Voina pat saņēma prestižu Krievijas modernās mākslas prēmiju. Ne tik pozitīvas atsauksmes bija par kādā Sanktpēterburgas lielveikalā īstenoto akciju Kā p..ža Karu baroja, kuras laikā viena no grupas aktīvistēm paņēma no veikala plaukta saldētas vistas gabalu, iebāza sev vagīnā un aizgāja no veikala, nenorēķinoties par pirkumu.

Pussy Riot dalībniecēm liktenīga izrādījās protesta akcija, kas 21.februārī notika Kristus Pestītāja katedrālē. Nesankcionētā akcija bija ieplānota kā «panku lūgšana», kuras devīze bija «Dievmāte, aizdzen Putinu!». Pati performance ilga nepilnu minūti: grupas dalībnieces ieskrēja katedrālē, devās pie altāra, metās ceļos un krustījās, izkliedzot pret Putinu un pareizticīgo baznīcas vadību vērstus saukļus. Nekavējoties iejaucās apsardzes darbinieki, kas svētvietas zaimotājas padzina no tempļa. Pāris dienas iepriekš līdzīgu akciju Pussy Riot sarīkoja citā Maskavas dievnamā, kur bija izdevies ienest arī ģitāras. Abas akcijas tika filmētas, no uzstāšanās fragmentiem tika samontēts videoklips, kas tika ievietots YouTube. Dziesmas teksts bija iecerēts kā protests pret Putinu un Krievijas pareizticīgās baznīcas patriarhu Kirilu: «VDK priekšnieks viņu lielākais svētais; patriarhs Kirils tic Putinam, maita, labāk būtu ticējis Dievam!».

Opozīcijas atbalstītāji šo klipu uztvēra ar sajūsmu, bet pareizticīgo baznīcas vadība bija saniknota par ticības zaimošanu. Varas iestādes ierosināja lietu par huligānismu un izsludināja akcijā iesaistīto Pussy Riot dalībnieču meklēšanu. Marta sākumā tika arestētas Aļjohina un Tolokoņņikova, pēc pāris nedēļām aiz restēm nonāca arī Samuceviča. Apcietinājumā viņas tiek turētas jau gandrīz pusgadu.

Lai gan prokurors pieprasījis sodīt Pussy Riot trijotni ar trīs gadu cietumsodu, Putins devis mājienus, ka pārāk bargs sods nebūtu nepieciešams. Tomēr maz ticams, ka meitenēm izdosies izvairīties no brīvības atņemšanas. Pašas apsūdzētās savā pēdējā vārdā gan uzsvēra, ka nebaidās no tiesas sprieduma. Marija Aļjohina teica: «Es no jums nebaidos. Tā sauktās tiesas spriedums man var atņemt tikai tā saukto brīvību. Tikai šāda «brīvība» pašlaik eksistē Krievijā. Bet manu iekšējo brīvību nevienam neizdosies atņemt.»

Tolokoņņikova pauda viedokli, ka pat notiesājošs spriedums drīzāk būs valdošā režīma, nevis apsūdzēto meiteņu zaudējums. «Es tāpat kā Solžeņicins ticu, ka ar vārdiem iespējams sagraut betonu. Es, Katja un Maša sēžam cietumā. Taču nedomāju, ka esam cietušas zaudējumu. Tāpat kā disidenti nebija zaudētāji. Ieslodzīti psihiatriskās slimnīcās un cietumos, viņi pasludināja spriedumu režīmam. (..) Taisnība un labais vienmēr uzvar melus un ļauno.»

Vairāk par Pussy Riot lietas aizkulisēm lasiet Sestdienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par radošā cilvēka pēdu

Šī ir tā nedēļas nogale, kad ikgadēji Latvijā pēkšņi visus pārņem trakums – vai nu pēc sporta, vai kultūras. Skrējēji mēģina apdzīt sevi vai citus maratonā Rīgas ielās (veiksmes ikvienam no vi...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata