Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Bēgot no plakanā

Cik drošticamas zināšanas, jūsuprāt, ir par to, vai Zeme ir apaļa? Un ko īsti domājat par gravitācijas teoriju? Esat pārliecināti? Redz, ir cilvēki, kas mēģina pārliecināt vēl arī citus, ka Zemes apaļums ir sazvērestības teorija un plakanums ir īstais virziens. Ko jūs tādiem atbildētu, kā argumentētu savu nostāju (protams, ja tā ir citāda)?

Ja īsti nezināt, ko, tad varbūt kritiskās domāšanas mākslas apguve jums ir nepieciešama kā ēst. Savukārt, runājot par ēšanu, – ēdat gaļu vai tikai dārzeņus? Vai varbūt jau sen piekopjat vīna un olu diētu? Un ja reiz par diētām… Mūsu prātu ikdienā nodarbina tik daudzi un dažādi jautājumi, ka apjukt var viegli. Un te pat nav jāpiesauc augstās un strauji soļojošās tehnoloģijas, kas mūsu pasauli padara mazu, – redz, izpētīts, ka āboli līdz mums arī bez visādām glāstāmām ierīcēm un jaunākajiem IT brīnumiem var nonākt no tālajiem Tjanšana kalniem, vajadzīgi tikai daži vienkārši tirgotāji, kas ar serdēm piemēslo ceļmalas. Starp citu, runājot par atkritumiem…

Domāšana kā process. Fakti un emocijas. Mirkļa iespaidi un rīcība. Apkārt notiekošais un tas, ko mums izdodas aizkavēt. Kur tas viss mūs noved? Agrāk vai vēlāk mums katram nākas atbildēt gan uz tiem mazajiem, gan lielajiem jautājumiem – vienalga, kas nu kuram kurā kategorijā ietilpst. Kaut vai lai saprastu, kā tad dzīvot un kā mirt, kur pašam sevi ierakstīt.

"Mana vēlēšanās arhitektūrā vienmēr ir bijusi nedarīt to, ko dara citi. Darīt kaut ko jaunu, savā ziņā izaicināt un mainīt iepriekšējo – nevis pievienoties, bet izrauties," savulaik teicis arhitekts Gunārs Birkerts. Vai ar Gaismas pili viņam izdevās izaicināt? Atceroties kaut tikai daļu no garajām un karstajām diskusijām par "būt vai nebūt" vērienīgajai celtnei, pilnīgi droši var apgalvot, ka izdevās. Bet varbūt tas pat nemaz nav tas svarīgākais. Varbūt daudz svarīgāk līdz pat pēdējam mirklim ir skaidri zināt, ko tu vēlies pateikt, un to arī darīt. Varbūt daudz svarīgāk ir just, ka tev atvēlētais laiks nav bijis veltīgs un tavs mantojums – vienalga, lai kurā jomā tas arī būtu, – paliks kā mīksta augsne, no kuras kaut kas tālāk var veidoties. Lai varbūt vēl kāds cits varētu darīt kaut ko jaunu, izaicināt vai izrauties. Lai nākamajiem vairs nebūtu jāpierāda gravitācijas teorija un tas, ka Zeme ir apaļa. Lai viņi jau varētu iet soli tālāk.

"Šlāgeri noveco. Es runāju par simfonijām, kas komponētas pirms gadsimtiem, un tās būs aktuālas arī pēc gadsimtiem," pavisam mierīgi uz tolaik politikā iesaistītā Raimonda Paula bažām par bibliotēkas projektu atbildējis Birkerts. Simfonijas tiešām nemirst. Mainās tikai orķestru sastāvi.

Šīs SestDienas, 25. - 31. augusta, numurā lasiet:

IN MEMORIAM. Modernists un zemapziņa. Latviešu ražīgākajam un starptautiski pazīstamākajam arhitektam Gunāram Birkertam daudzas projektu idejas radās lidmašīnās, bet par Gaismas pili viņš vienmēr teicis - zinu, ka bibliotēka tiks uzcelta. Arī tad, kad citi tam vairs neticēja. Augusta vidū 92 gadu vecumā meistars beidza šīs zemes gaitas, atstājot sev daudzus pieminekļus.

PASAULĒ. Trampa nacionālisti. Vai kuklusklana atdzimšana? Donalda Trampa kļūšana par ASV prezidentu ļāvusi no politiskās perifērijas iznākt galēji labējām kustībām, kuras ekstrēmisma pētnieki uzskata par lielāku draudu drošībai nekā islāma radikāļi.

FOKUSĀ. Neizvērtēsim no jauna gravitācijas teoriju. Pētnieki teic, ka jau tuvā nākotnē viena no visaugstāk novērtētajām darbinieku prasmēm būs spēja argumentēt savu viedokli un kritiski izvērtēt jebkuru informāciju. Apgūt šīs iemaņas ir pa spēkam katram, pārliecināts ir Skeptiskās biedrības līdzdibinātājs Edgars Lapiņš.

VIDE. Atkritumu nāve – tās vēl nav beigas. Ko īsti drīkst un ko nedrīkst darīt ar slēgtajām izgāztuvēm jeb tādām vietām kā Pļavniekos par Ušakova kepku iesaukto atkritumu kalnu? SestDiena pēta, ko īsti nozīmē atkritumu rekultivācija, ar ko atšķiras nelegālā izgāztuve no atkritumu poligona un cik bīstamas šādas vietas ir cilvēkiem.

PRIEKŠĀ. Arī tulpes var ēst. Vegānisms ir loģiskākā izvēle mūsdienu pasaulē, kurā vairāk laika pavadām sēžot, uzsver kafejnīcas Terapija saimniece Elīna Dzelzkalēja, kura būs arī viena no Latvijā pirmā vegānfestivāla dalībniecēm.

AKTUĀLĀ VĒSTURE. Vēsture kā iemesls terorismam? Nule notikušie terorakti Barselonā, iespējams, ir ar daudz dziļākām saknēm, nekā varētu šķist pirmajā mirklī, jo daudzi Ziemeļāfrikas islāmisti Pireneju pussalu joprojām uzskata par musulmaņu zemēm, kas kādreiz netaisnīgi atņemtas.

TUVPLĀNĀ. Gribas to, kā nav. Augusta beigās Jumpravas koncertā uz skatuves atgriezīsies grupa Nejautā – daudzi šo mirkli ir gaidījuši gandrīz ceturtdaļgadsimtu. Arī paši grupas dalībnieki ilgi tam brieduši un drīz būšot gatavi piedāvāt arī jaunas dziesmas.

VESELĪBA. Par ēšanu, neēšanu un attīrīšanos. No salvešu bumbiņu diētām līdz visa dzīvesveida maiņai – tik dažādus paņēmienus cilvēki izmēģina, lai notievētu vai uzlabotu veselību. Kā neapjukt daudzo diētu gūzmā, un kā pareizi izvēlēties sev atbilstošāko?

CEĻOJUMS LAIKĀ UN TELPĀ. Piekraste, kas izved pasaulē. Džibutija ir vienīgā vieta, kur sauszemē satiekas trīs tektoniskās plātnes – Arābijas, Āfrikas un Indijas. Tas rada īpašu ģeoloģisko aktivitāti, kas izveidojusi unikālus dabas objektus iebraucēju priekam un gandrīz neizturamus dzīves apstākļus iezemiešiem. Tomēr tieši te harismātiska avantūrista vadībā uz īsu brīdi tapusi Krievijas kolonija "Jaunā Maskava".

Kā arī ŠONEDĒĻ, VĒSTULE, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KINO, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDiena IESAKA, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata