Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Dziedāt nevarēs

Kamēr tepat kaimiņos baltkrievu protestētāji un arī pa nejaušam Lukašenko OMON sagrābtam garāmgājējam mirka savās asiņu peļķēs un izkārnījumos, mēs gulējām smiltiņās, mirkām siltajā jūrā, izdevām iekļaujošu grāmatu par izcilām Latvijas sievietēm, kurā atradās vieta arī Ždanokai, kuras darbība kopš interfrontes laikiem ir bijusi veltīta tam, lai Latvijā būtu vēl sliktāk un krieviskāk nekā Baltkrievijā, un visādi citādi izbaudījām šo brīnišķīgo augustu.

Tikai doma, kā lai vēlmi kopā ar Baltkrieviju rīkot hokeja čempionātu savieno ar Lukašenko pēdē­jiem izteikumiem par NATO tanku kāpur­ķēžu žļerkstoņu pie Baltkrievijas robe­žām, līdzīgi uzmācīgai augusta mušai nedeva mieru. Varbūt mēs kaut ko nezinām un mums tiešām ir kāda slepeni iegādāta tanku armija, kas trenējas kaut kur pie Daugavpils, maskējusies kā vietējo 9. maija rekonstruētāju pulciņš? Bet varbūt Molotova-Ribentropa pakta gadadienā Putins, kuram patīk rīkoties zīmīgos datumos, taisās kaut ko noslēgt ar Vāciju, šoreiz dalot interešu sfēras Baltkrievijā? Lietuviešu rakstniece Jurga Vile, ar kuru ir saruna šajā SestDienas numurā, savā grafiskajā stāstā Sibīrijas haiku par īstā Molotova-Ribentropa pakta sekām, 1941. gada izsūtījumu, atklāj, ka izsūtījumā lietuvieši dzīves enerģiju smēlās arī dziedāšanā, dibinot kori Āboli, kas nozīmēja dzimteni Lietu­vu, kurā āboli atšķirībā no Sibīrijas nogatavojas. Mums, kam kori nozīmē vēl ko vairāk nekā leišiem, pašlaik dzīves kva­litātes pasliktināšanās kādu politisku pārmaiņu vai juku rezultātā tātad būtu īpaši bīstama, jo kordziedāšana esot viens no veidiem, kā visātrāk var aplipt ar Covid-19.

Šīs SestDienas, 21. – 27. augusta, numurā lasiet:

PRIEKŠĀ. Basketbola spēle kā labs trilleris. 23. augustā, Mākslas festivāla Cēsis programmas ietvaros Cēsu sporta hallē norisināsies unikāls notikums – teatrāla performance Silvijai Radzobei veltīta basketbola spēle ar Latvijas teātru garāko aktieru, pasaulslavenā basketbolista Dāvja Bertāna un komiķa Jāņa Skuteļa piedalīšanos. Performancē, kuras režisors ir Valters Sīlis, apvienotas mūžībā aizgājušās izcilās teātra kritiķes un zinātnieces pēdējo gadu trīs lielās mīlestības: teātris, dālijas un basketbols. ''Šī spēle būs arī kā mūsu pateicība Silvijai, kura vairākus gadus veidoja festivāla teātra izrāžu skati, jo pandēmijas dēļ daudzi no viņas nevarēja atvadīties, kā būtu gribējuši… Un arī basketbola aktualitātes viņa komentēja tikpat azartiski kā teātrī notiekošo,'' teic režisors.

SestDienas SALONS. Ļaut gulēt uz sasalušas zemes. Baltvilka balvas šāgada starptautiskā laureāte lietuviešu rakstniece Jurga Vile atradusi atslēgu, kā par padomju režīma deportācijām uzrakstīt stāstu, kas aizraus bērnus un neaizvainos Sibīrijas izsūtījumu piedzīvojušos.

PASAULĒ. Ekonomiskās intereses pāri visam. Notikušais Baltkrievijā izsaucis arī starptautiskās sabiedrības un Eiropas Savienības dalībvalstu nosodījumu, Latvijai izpelnoties kritiku par nepietiekami ātru atbildes reakciju uz Baltkrievijā notiekošo.

SPORTS. Neielaist sevī šaubas. Spilgti pieteikusi sevi junioru vecumā, šķēpmetēja Līna Mūze sportistes karjeras gaitās pārvarējusi ne vienu vien emocionāli un fiziski grūtu brīdi, pēc kuriem cits sportists, iespējams, jau būtu salūzis, un cer uz nozīmīgiem panākumiem vieglatlētikas stadionā arī pieaugušo konkurencē.

FOKUSĀ. Lampas atspīdumi. Sarunu festivāls Lampa pavisam noteikti būšot. Tiesa, tas notiks nedaudz citādi, ņemot vērā jauno – kovidlaika – realitāti.

CEĻOJUMS. Fausts ar negaisu. Brīvdabas operu iestudējumi dod iespēju kultūrtūrismam, tomēr Covid-19 cilpa pakāpeniski savelkas arī ap tiem.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas  VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par atmiņām jādomā

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata