Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Labrīt!

Ja homeopātijas princips ir ārstēt līdzīgo ar līdzīgo, vai tas nozīmē, ka sasitumi būtu jāārstē ar beisbola nūju? – reiz vaicājis kāds homeopāti­jas noliedzējs un saņēmis atbildi: protams, tikai beisbo­la nūjai jābūt zobbirstītes lielumā, homeopā­tija taču. Šajā SestDienas numurā uzzinām, ka eirobirokrāti, kam līdz šim daudz labāk par reālu problēmu risināšanu padevās gurķu izliekuma leņķa regulēšana, ir saņēmuši dūšu un ķērušies klāt arī šai leģendārajai pseidozi­nātnei. Ja viņiem veiksies, no homeopātijas var palikt tikai anekdotes, kā šī par lidmašī­nu, kuras salonā ieskrien stjuarte, sauc: "Vai te ir kāds homeopāts?" un uz jautājumu, kas noticis, atbild: "Astrologam slikti!"

Tomēr pavisam homeopātisko mazo devu principu aizmirst nevajadzētu. Kaut vai šobrīd aktuālajā sēņošanas lietā. Kad zinātnieki ik pa laikam konstatē, ka kāda mūsu iecienīta sastopama sēne, piemēram, cūcene, izrādās kaitīga veselībai, cūceņu cienītājs var sevi mierināt ar domu, ka, ieēdot to reizi gadā, nekas slikts viņa organismā no tā neuzkrāsies.

Tā kā pilnā sparā turpinās konkurss Dienas sēne, jāatgādina, ka tajā var iesniegt arī stāstus. Ja šis stāsts būtu mans, es to noteikti iesniegtu, bet, tā kā tā nav, tikai izstāstīšu sēņotāju iedvesmai. Profesoram Arturam Mauriņam, kurš ilgus gadus bija LU Bioloģijas fakultātes Botānikas un ekoloģijas katedras vadītājs, esot bijis nelāgs ieradums – pieiet pie katedras ledusskapja un panašķē­ties ar to, ko citi tur noglabājuši savām pusdienu uzkodām. Kolēģi īgņojušies, bet neko profesoram neteikuši. Tas ledusskapis bijis tipisks zinātnieku ledusskapis – tur glabājās gan ēdamais, gan laboratorijas lietas. Kādu dienu atkal ienāk profesors Mauriņš, atrauj ledusskapi, paņem kādu burciņu, iestrebj no tās un nelabā balsī iesaucas: "Fui! Kas tā par draņķību?" Kāds kolēģis viņam paskaidrojis: "Tas ir tās sievi­ņas kuņģa saturs, kura, iespējams, noindējās ar sēnēm. Kriminālisti ekspertīzei atsūtīja pārbaudīt, vai kuņģa saturā ir atrodamas indīgo sēņu sporas."

Kopš tā laika profesors vairs nekad svešus ēdienus ledusskapī nav aizticis. Labu apetīti!

Šīs SestDienas,  9. – 15. augusta, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Par mīlestību var dziedāt arī guļus. Komponists Mārtiņš Brauns par Likteņdārza koncertam uzrakstīto dziesmu ar mūžībā aizgājušā režisora Uģa Brikmaņa pēdējās īsziņas vārdiem, suņu spēju pazīt dzīvu skaņu un par dziesmām, kuras nepārdos ne par kādu naudu.

PASAULĒ. Izšķīst labvēlība pret homeopātiju. Eiropā politiskā līmenī samazinās tolerance pret homeopātiju, ko kritiķi nekautrējas dēvēt par bīstamu pseidozinātni. Francijā drīzumā pārtrauks no valsts budžeta kompensēt homeopātiskās zāles, savukārt Spānijas valdība grib panākt pārmaiņas ES direktīvā, kas homeopātiskos preparātus šobrīd faktiski nostāda vienādās pozīcijās ar konvencionālajām zālēm.

TUVPLĀNĀ. No Šrilankas uz pasaules centru. Jaunais Rēzeknes slimnīcas neiroķirurgs Kavšanta Malinka Rambadagalla sauc sevi vienkārši par Malinku. Līdzīgi kā daudzi tālu zemju mediķi, arī viņš Latvijā no Šrilankas nonācis, lai studētu medicīnu, taču palicis šeit uz dzīvi, apprecējies un nu jau dzied latgaliski.

TĒMA. Ražots Ķīnai. Vienas partijas sistēma, patēriņa pieaugums pēc rietumu valstīs ražotajām precēm un centieni ārēji līdzināties, vietumis atdarināt kapitālistiskās valstis un daudzpakāpju cenzūra padarījusi Ķīnu kā šobrīd otro lielāko pasaules kinoindustriju par sava veida fenomenu.

FOKUSĀ. Holivuda dvēseļu putenim. Holivudas kinoindustrijā panākumus guvusī komponiste Lolita Ritmane par to, kāpēc Dzintara Dreiberga filma Dvēseļu putenis būs jāskatās ar kabatlakatiņu, amerikāņu iespaidiem Latvijā un to, kāpēc viņa neamizējas.

VAI VIEGLI BŪT. Vai viegli būt ģimenes ārstam. Ģimenes ārsts ir vienīgais speciālists, kas aprūpē pacientus no dzimšanas līdz sirmam vecumam, un tas parasti ir pirmais ārsts, pie kura dodamies, lai sāktu ārstēšanos. Ideālā variantā ģimenes ārsts ir savu pacientu uzticības persona, kas zina par viņiem daudz vairāk nekā tikai slimības vēsturi.

CEĻOJUMS. Pie lielā ūdens un tukāniem. Ja Latvijas aukstajos gadalaikos pietrūkst tveices, košu krāsu putnu un taureņu spārnos un gribas samirkt līdz ādai siltā "dušā", Igvasu ūdenskritums uz Argentīnas un Brazīlijas robežas ir īstais galamērķis. Un, protams, ne tikai tāpēc.

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, AKTUĀLS VIEDOKLIS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas  VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Top komentāri

Gaitiņu Tenis
G
Kā sacīt jāsaka, Zirnim laikam dažas ētiskas lietas ir svešas ...
citu vidū
c
Autors tik labi zina prof. Mauriņa ieradumus un atstāsts ir tik svaigs it kā tas būtu noticis, nu ja ne vakar, bet aizvakar, ka izskatās pats ir dalījies kulinārās izvirtībās ar profesoru Mauriņu?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata