Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Par ko balsot?

Vēlētāju un viņu ievēlamo attiecībās ir viena neatrisināma pretruna, un varbūt tieši tās dēļ priekšvēlēšanu laikā partiju reklāmās nākas dzirdēt visādus brīnumus, bet nekad ne skaidru atzīšanos, kāpēc politiķim vara vajadzīga.

Jo atzīšanās var būt tikai divējāda – vai nu ''eju tādēļ, lai, upurējot savu karjeru, brīvo laiku un visu pārējo, izvestu jūs visus saulītē, atceltu nodokļus un paceltu pensijas un visu pārējo, kas jums ir nošļucis'', vai arī ''eju tādēļ, ka politikā ir iespēja tikt pie naudas dalīša­nas, turēt roku uz plūsmas''. Ja cilvēks patiešām ir nolēmis upurēt savu dzīvi un sadzīvi vēlētāju labā, tad viņš ir traks, un ar trakiem labāk neielaisties, sirdsšķīstu eņģeļu pārvaldīta valsts vai pašvaldība ir iespējama tikai pēc nāves. Ja otrais variants – cilvēks cīnās par vietu politikā, lai regulētu naudas plūsmas, tad arī par tādu nav vērts balsot, ja vien, protams, neesi viņa radagabals vai mīļākais/-kā.

Traku uzupurēšanos citu labā ar visām no tās izrietošajām sekām esam gana atska­tījušies padomju laikā, neapvaldītu savtīgumu līdz pat valsts nozagšanai – tū­līt pēc tam.

Kāda te ir izeja? Iet pašiem politikā, lai nepieļautu trako vai savtīgo nonākšanu pie varas? Bet tad tu pats esi vai nu traks, vai savtīgs. Varbūt jāsamierinās ar domu, ka izejas nav, jāpieņem Mao teiciens ''jo sliktāk, jo labāk'', ja reiz demokrātijas citadelēs plaukst jaunu hunveibinu kustība, un jāgaida lielais sabrukums, pēc kura tie, kas būs palikuši dzīvi, atkal būs gatavi kalt savu laimi, ņemot rokā kaut ko smagāku par vēlēšanu biļetenu.

 

Šīs SestDienas, 14. – 20. augusta, numurā lasiet:

PRIEKŠĀ. Iepazīt Rīgas leģendas un noslēpumus. Šogad Rīga svin savu 819. dzimšanas dienu, un jau šīs nedēļas nogalē tradicionālajos Rīgas svētkos – no 14. līdz 16. augustam – tiks piedāvāts gana daudz aizraujošu pasākumu un koncertu. Svētku norisēs, kā allaž, ir iesaistījies arī Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs, 15. augustā aizraujošajā pasākumā Pastāsti man par Rīgu! ikvienu aicinot izzināt Rīgas stāstus, leģendas un noslēpumus.

SestDienas SALONS. Feldberga fenomens. Tēlnieks Ojārs Feldbergs atvēris starptautisku mākslas rezidenci atjaunotajā Firkspedvāles muižas kungu ēkā. Ārzemniekus attur pandēmijas noteikumi, bet pašmāju ekskursantu te ir vairāk nekā citus gadus.

PASAULĒ. Rūgtā uzvaras garša. Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu norisē šogad it kā nebija nekā neparasta – izrēķināšanās ar opozīciju, Aleksandra Lukašenko jeb Batjkas uzvara un nemieri sabiedrībā. Iepriekšējās reizes protesti ātri apklusa. Kāpēc šoreiz uzvarai varētu būt rūgta garša?

SPORTS. Ieslodzīti Disnejlendā. Mēnešiem ilgai dzīvei ''burbulī'' jāpielāgojas pasaules labākajiem basketbolistiem un hokejistiem, kuri koronavīrusa Covid-19 pandēmijas pārtraukto sezonu nolēmuši pabeigt norobežoti no pārējās pasaules.

DABA. Slidenā zuša dzīve. Šovasar pilsētas ielas krāšņo ne tikai daiļas politiķu ģīmetnes, kas sola labāku dzīvi rīdziniekiem, bet sliktāku – korumpantiem un citiem burlakiem, bet arī Pasaules Dabas fonda aicinājums sargāt zuti ar aizvērtu muti. Par pirmajām dekorācijām skaidrs, kāpēc tās redzam tagad un kad tās parādīsies nākamreiz. Ar zuti gan viss nav tik vienkārši, jo ar zuti vispār nekas nav vienkārši. Pēdējo aptuveni 40 gadu laikā Eiropas zuša populācija sarukusi aptuveni par 90 procentiem. Tā ir nopietna demogrāfiskā krīze, kam neviens demogrāfijas veicināšanas centrs pakaļ nedzied. Varbūt tā ir daļa no mutes aizvēršanas programmas.

CEĻOJUMS. Svinēt vasaru Somijas salās. Gleznainas, vienlaikus civilizētas, tomēr nomaļas vietas, kurās neapdraud cilvēku pūļi, taču arī nepārņem vientulības izjūta. Izklausās pēc ideāla ceļojuma vasarā, kas aizrit Covid-19 zīmē?

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas  VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata