Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Pirms balsošanas būtu jāpadomā, vai vēlaties vismaz nākamos četrus gadus priecāties par kaķu attēliem sociālajos tīklos vai tomēr esat gatavi izvērtēt apkārtnē notiekošo nopietnāk

Paši-zināt-kas

Radošums, kas uzplaukst pirmsvēlēšanu laikā, vienmēr ir apstiprinājis tēzi par cilvēkiem kā maziem brīnumiem, kas katru reiz no jauna nebeidz izbrīnīt un pārsteigt. Kampaņas uzņem apgriezienus un sasniedz patiešām jaunus un tālus apvāršņus. Tie, kam padomā tikai skaļi saukļi vai savstarpēji apvainojumi, jau sen var iet mājās atpūsties – vēlēšanu cīņā tas vairs nav ne kas oriģināls, ne pietiekami košs. Bez kārtīgas filmas vai vismaz videorullīša ar izgājienu peldkostīmā, visā krāšņumā rādot, maigi sakot, īpatnēju izpratni par domes deputāta darbu un tam piemērotām personības iezīmēm un zināšanām, vairs laikam neiztikt. Arī savdabīgas programmas ar vienu teikumu vai būtībā neizpildāmiem solījumiem nav nekas jauns.

Par gaumi, protams, nestrīdas, ja tā ir, tomēr arvien biežāk, vērojot pirms vēlēšanām notiekošo, neviļus, bet pavisam nopietni ienāk prātā doma – zeme, atveries un iesūc mani! Jo tam ir arī tā otra – nopietnā – puse. Proti, jāatceras, ka vismaz daļa no cilvēkiem, kuri tagad par varu cīnās, pie tās patiešām tiks. Turklāt nav teikts, ka tikai uz vienu sasaukumu. Tāpēc pirms balsošanas būtu jāpadomā, vai vēlaties vismaz nākamos četrus gadus priecāties par kaķu attēliem sociālajos tīklos vai tomēr esat gatavi izvērtēt savā apkārtnē notiekošo nopietnāk. Vai kaut vai pavisam pragmatiskā ikdienas līmenī domes darbs jūs apmierina, vai tomēr būtu labi, ja kaut kas mainītos, notiktu straujāk vai citā virzienā. Jo pēc 3. jūnija ietekmēt šos procesus jau atkal uz kādu laiku būs krietni grūtāk, bet jau sen pierādījies, ka čukstus un apkārt runāt par Paši-zināt-kā ietekmi nav visai auglīgi. Turklāt tādu Paši-zināt-kā Latvijā netrūkst.

Kā rāda Latvijas visjaunāko laiku vēsture – ne vienā vien pašvaldībā galvenā figūra pie varas ir jau divdesmit un vairāk gadu. Tas ir labi vai slikti? Liecina par labi paveiktu darbu vai sagrābtu varu, kuras vairogam neviens netiek cauri? Protams, katram par to ir savs "viedoklītis". Taču alternatīvo vēsturi, proti, kā būtu, ja pie varas šajā laikā konkrētajā vietā būtu bijis kāds cits, mēs nekad neuzzināsim. Tādēļ, lai mums nepārmestu ne šo Paši-zināt-kā kvēlie atbalstītāji, ne kritiķi, šoreiz izvēlējāmies citu ceļu, izraugoties pa vienai šādai pašvaldībai no katras Latvijas daļas un ļaujot runāt sausai statistikai par svarīgākajiem rādītājiem novadā un viņiem pašiem – varas ilgdzīvotājiem, kuri acīmredzot pratuši radīt pietiekami izturīgu tēlu par sevi, lai, iespējams, augstajā amatā nodzīvotu līdz pensijai un varbūt pat ilgāk.

Šo SestDienu gandrīz pilnībā veltot pašvaldību vēlēšanām, noslēgsim arī jau iepriekš sāktās rubrikas – Rīgas mēra kandidātu portretu sēriju un stāstus no novadiem, kuros par cilvēku noskaņu, pašvaldībā notiekošā vērtējumu un nākotnes cerībām interesējās māsas Kolātes. Tagad vien atliek jums katram pašam novērtēt un paust savu attieksmi par savā pilsētā, novadā un caur to arī visā valstī notiekošo. Paši taču zināt, kā.

Šīs SestDienas, 19. - 25. maija, numurā lasiet:

Palikt nedrīkst nomainīt. Vairāk nekā divdesmit pašvaldībās Latvijā to vadītāji pie varas ir jau divdesmit gadus vai pat ilgāk. Dažu lielo pilsētu mēru pozīcijas šajā laikā stiprinājusi arī sadarbība ar valdošajām partijām, turpretim kāda maza novada ilggadējs vadītājs nekad dzīvē nav izplatījis nevienu reklāmas bukletu un nav saņēmis ne santīma no deputātu kvotu naudas. Kāda aina iezīmējas šo pašvaldību sausās statistikas skaitļos, kas viņiem ļāvis augstos krēslus saglabāt un kas liktu tos pamest? SestDiena tiekas ar pieciem vietvaru "ilgdzīvotājiem" - pa vienam no Vidzemes, Zemgales, Kurzemes, Latgales un Pierīgas.

Mazāk kara, vairāk zaļumbaļļu. 119 pašvaldībās šogad kopumā iesniegti 599 vēlēšanu saraksti. Vieni savā novadā sola reāli paveicamus darbus, citi vēlētājam apgalvo, ka uzvaras gadījumā izstāsies no NATO un atgriezīs apritē latu. Lai gan priekšvēlēšanu programmas var uzskatīt par vienu no svarīgākajiem partiju dokumentiem, reizēm neko vairāk par smaidu tās neraisa.

Kurš no mums ir populists. Jau astoņus gadus Rīgas domes sienā nav nācies urbt caurumu naglas iedzīšanai, lai pakārtu bijušā mēra portretu. Visticamāk, pašreizējais domes vadītājs Nils Ušakovs (Saskaņa) ir pārliecināts, ka paliks arī uz nākamo termiņu, kaut daži signāli liecina, ka simtprocentīga šī pārliecība nav. Noslēdzot priekšvēlēšanu rakstu sēriju par Rīgas mēra amata kandidātiem, SestDiena iezīmē arī Ušakova portretu.

Latgalē balsos. Pēdējo gadu laikā māsām Kolātēm diezgan bieži gadījies būt Latgalē, kur – nē, neskraida zaļi radikāļi un pie robežas nestāv krievu tanki. Taču līdz šim šajā kultūrvēsturiskajā novadā vairāk sanācis jūsmot par cilvēku mentalitāti un dabas vērtībām. Bet kāda aina iezīmējas, ja iedziļinās pašvaldību risinātajās un nerisinātajās problēmās?

Kā arī ŠONEDĒĻ, AKTUĀLS VIEDOKLIS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KINO, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDiena IESAKA, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Mūsu vēsturiskā laime

​Veroties aprīļa sniegputenī un baltajos jumtos pēc tā, ne vienam vien noteikti ienāca prātā doma, ka gribētos būt kur citur. Kādā siltākā un saulainākā vietā. Un nereti kaut kā līdzīgi ir, arī domā...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata