Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pūtvējiņi politika

Gandrīz svēta, teju himnai blakus stāvoša un tikai īpašos mirkļos dziedama vai tomēr kroga dziesma par naudas nodzeršanu? Pūt, vējiņi!, šķiet, vienmēr kaut kādā ziņā iemiesojusi latviešu cilvēka dilemmu par to, ko gribētos un kas patīk, un to, ko vajadzētu un kas būtu piedienīgi.

Kāpēc tāds spēks dziesmā, kuras vārdi it kā ne par kādu īpaši cildenu rīcību neliecina, kāpēc tik īpaši tā šalc pāri katros Dziesmu svētkos, koristiem beidzot apvienojoties ar visiem klātesošajiem un skaņai kļūstot par kaut ko vairāk nekā tikai nošu atkārtojumu? Visiem, kurus varbūt jau gadiem mocījis šis jautājums, tagad ir arī profesora Gunta Šmidchena skaidrojums – gluži zinātnisks. Izrādās, lai tā līdz galam saprastu to latviešu un visas Baltijas "trako" kordziedāšanu un mīlestību uz dziesmu, jāsāk skatīties jau no Herdera un Merķeļa laikiem. "Kustība uz neatkarību bija ļoti pašpārliecināta," intervijā SestDienai norāda Šmidchens, aizsākot arī ļoti interesantu diskusiju – vai uz nacionālismu var skatīties arī kā emocionālu, dziesmās pamatotu politisku kustību. Tad gan arī lieliem valstsvīriem blakus jāliek vārdi, kas nereti nepelnīti palikuši otrajā plānā. Vēsturniekiem un politologiem ir, par ko pastrīdēties.

Bet kur tā mūsu pašpārliecinātība palikusi tagad? Varbūt turpat ar mūziku tā arī saistīta. Varbūt jāatgriežas pie "pašārstēšanās caur mūziku", kā saka komponists Jānis Lūsēns, atgādinot arī par mājas muzicēšanas tradīciju un pieklusināto toņu spēku. "Mūzika ir tāda pati saruna, kā mēs ar tevi runājam. Mēs taču nesarunājamies, stāvot katrs savā ielas pusē," piebilst komponists, aicinādams ieklausīties gan betona, gan koka skaņās un pamanīt atšķirības niansēs. Ne jau visur un visam vajag tumbas.
Ne jau vienmēr kliedziens pārspēj čukstu.

Bet, ja atgriežamies pie pavisam pragmatiskām un piezemētām lietām, tad, izrādās, ir pavisam viegli atrisināt arī Latvijas mūžīgi bedraino ceļu problēmu – gluži vienkārši jāiet līdzi laikam un jāsāk beidzot lietot lidojošas automašīnas. Labi, varbūt visas problēmas tas tomēr neatrisinās, taču interesanti,
ka tas, kas vēl tikai pirms pāris gadiem bija zinātniskās fantastikas cienītāju pārdrošākās fantāzijas, jau pavisam drīz var kļūt par realitāti. Cik garlaicīga tā būs? Par to pat vēl nav jēgas strīdēties – varbūt tikai pēc gadiem papildināt Garlaicības muzeja krājumu. Bet pagaidām labāk vairāk interesēties par to, kas notiek tagad, klausīties tajos mūsdienu šamaņos, kas vēl zina un māk arī pateikt vai izdziedāt tos ceļošos spēka vārdus un varbūt vēl drusku improvizēt. Vienkārši, lai interesantāk.

Šīs SestDienas, 4. - 10. augusta, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Spēlēs uz dullo! Komponists Jānis Lūsēns uzsāk koncertus Latvijas skaistākajās baznīcās, atklāj, kādu mūziku viņam vienmēr ir gribējies spēlēt visvairāk, un stāsta, kāpēc priecātos par aizmigušu klausītāju.

PASAULĒ. Jemenas agonija. Arābu pasaules nabadzīgākā valsts kļuvusi par "otru Sīriju". Kara nopostīto Jemenu ir pārņēmis bads un plaša holeras epidēmija, bet starptautiskā sabiedrība tikmēr bezspēcīgi noskatās cilvēku ciešanās.

TUVPLĀNĀ. Spēka dziesmu vara. ASV dzīvojošais Guntis Šmidchens ir gatavs izaicināt vēsturniekus un savā grāmatā Dziesmu vara uz Baltijas dziesmoto revolūciju lūkojas no cita skatpunkta, aicinot arī nosaukt vārdos visus patiesos tā laika varoņus – no Daiņa Stalta līdz Pērkonam.

TEHNOLOĢIJAS. Trešās dimensijas iekarošana. Kādreiz lidojoši automobiļi pilsētas ielās šķita zinātniskā fantastika, bet nu tā izskatās jau pēc tuvāko gadu nākotnes – vairākas kompānijas paziņojušas par lidmobiļu sērijveida ražošanu, un par lidojošiem taksometriem runā arī tādi uzņēmumi kā Airbus un Uber.

SPORTS. No satelīta līdz Eiropas griestiem. Planētas spēcīgākie pludmales volejbola dueti šajā nedēļas nogalē Austrijas galvaspilsētā Vīnē dalīs pasaules čempionāta godalgas, bet drīz pēc tam liela daļa no viņiem mēros ceļu uz Latviju, jo no 16. līdz 20. augustam kontinenta meistarsacīkstes notiks Jūrmalā.

PRIEKŠĀ. Garlaicības kuratori. Garlaicība ir kā papildu dzinulis izdomāt jaunas lietas vai arī atrast pielietojumu esošajām, uzsver scenogrāfs Uģis Bērziņš. Viņš Dirty Deal Teatro 10. dzimšanas dienas svinību ietvaros aicina apmeklēt arī Latvijā pirmo Garlaicības muzeju.

PORTRETS. Iemīlējies improvizācijā. Nejauši atradis aicinājumu improvizācijā, Valdis Sils nu jau ar to arī pelna, un viņa darba pienākumos ietilpst gan cilvēku smīdināšana un pārsteigšana, gan arī modināšana radio Radio SWH rīta raidījumā. SestDienai viņš atklāj ne tikai to, kā atradis savu aicinājumu, bet arī kā lauzta kāja palīdz ieraudzīt dzīves straujumu.

CEĻOJUMS. Roudtrips tepat kaimiņos. Arī blakus esošā Igaunija var izrādīties zeme, kuras apskatei īss atvaļinājums šķitīs par maz – daudzās pilis, klusuma pilnie dabas parki un pilsētu noslēpumi tā vien prasās tikt atklāti, un tam netraucē arī dažas lietainākas dienas.

Kā arī ŠONEDĒĻ, AKTUĀLS VIEDOKLIS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KINO, SPORTS un ATPŪTA ŠOMĒNES, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDiena IESAKA, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pavasara konstruktors

Domājot par pavasari, neizbēgami nāk prātā kustība – asnu spraukšanās no zemes, pumpuru sprādzieni, augšana un tiekšanās pret gaismu. Un tāpēc šķiet, ka pavasarī arī mākslā tik ļoti iederas deja, it ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata