Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Pašam Rainītim, šķiet, arī nekas iebilstams pret citām aktivitātēm – tas jau viņa cēlumu nemazina, tikai padara dzīvu.

Rainītis, fasādes un plusi

Man ir sapnis – ar ikoniskajiem vārdiem, runājot par arhitektūras un tik bieži pelto skrituļotāju (ko viņi te nobružā malas! rada troksni! gāž cilvēkus no kājām!) sadzīvošanu, iesāk Madars Apse. Tas sapnis pavisam vienkāršs – lai katrā Latvijas pilsētā būtu vieta skeitošanai. Un mazliet plašāk – lai vietas dzīvotu pašas savu, rāmjos neieliktu dzīvi. Lai dārgas celtnes netiktu būvētas vien izskatam, lai cilvēkiem pašiem ļautu tās apdzīvot un tajās ieraudzīt kaut ko, kas varbūt sākumā nemaz nebija domāts. Kaut ko plašāku.

Par tādu – daudz plašāku – domāšanu runā arī Dāvids Kļaviņš, kaut dara ko pavisam citu. Viņš būvē klavieres. Un, nē, tas nav stāsts par vienkārši uzņēmīgu latvieti, kurš atradis savu dzīves aicinājumu. Pēc tiešām raiba ceļa (šī vārda vispilnīgākajā nozīmē) viņš atgriezies pie sākotnējās aizraušanās un nevis vienkārši ražo instrumentus, bet veido ko līdz šim nebijušu un grandiozu. Neiedomājamu, pat varētu teikt. Bet, redz, viņš tomēr iedomājās un pats no savām idejām nenobijās. Tagad māksliniekiem patīk un meistars rada. Varbūt arī veloklavieres uzbūvēs, lai tās kalpotu ceļojošam amerikāņu mūziķim. Vai tādas, ko savā nākamajā "smagajā" operā varēs izmantot arī Skyforger. Kāpēc ne?

Un reizēm to plašumu varam ieraudzīt arī pavisam negaidītās vietās. Piemēram, baznīcā, kur kupola vietā debesis un naktī arī īstas zvaigznes mirdz, bet dievkalpojumi notiek. Jo arī šeit – kāpēc ne? Tā jau tikai fasāde, kas sagrauta, pats svarīgākais tur joprojām ir. Tāpat kā vismazākajā vai vienīgajā metāla dievnamā valstī. Īstas katedrāles, tikai katra savā vietā, varbūt vēl līdz galam neatklātas.

Pamēģiniet atklāt un to plašāko ainu ieraudzīt. Varbūt sapratīsiet, kāpēc Raiņa piemineklis labs ne tikai kā vieta, kur dzeju lasīt un puķes guldīt. Pašam Rainītim, šķiet, arī nekas iebilstams pret citām aktivitātēm – tas jau viņa cēlumu nemazina, tikai padara dzīvu.

Un pamēģiniet uz tā skrituļdēļa uzkāpt. Es nesen pamēģināju. Nekas labs, protams, nesanāca, bet tas jau nemaina būtību. Galvenais nenobīties, varbūt nākamreiz sanāks, varbūt izdosies kāds ātrs (pat ja īss) lidojums. To arī novēlu visiem šonedēļ. Galu galā nenobīties arī no vēlēšanām, jo, kā mēs tagad no neiespējami pacietīgā CVK vadītāja Arņa Cimdara zinām, pat velkot kandidātiem plusus, droši var izpausties. Galvenais, lai divas līnijas krustojas romba iekšpusē. Tās droši var būt taisnākas vai viļņainākas, krustoties dažādos leņķos un būt orientētas gan vertikāli, gan ieslīpi. Pluss ir un paliek pluss, galvenais, lai to var atpazīt.

Šīs SestDienas, 2. - 8. jūnija, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Viss kā liels skeitparks. Izjūtas ir nereālas! – panācis, ka pie Gaismas pils tagad oficiāli drīkstēs skrituļot, atzīst skeitbordists Madars Apse. Viņš ir pārliecināts, ka skeiteri un arhitektūra pilsētvidē var labi sadzīvot, stāsta, cik svarīgi ir izrādīt iniciatīvu un kas viņam vienmēr liek atgriezties Latvijā.

FOKUSĀ. Dievu lūdz pilīs un būdiņās. Pirms Baznīcu nakts, kurā ar dažādām aktivitātēm savas durvis atvērs draudzes visā Latvijā, SestDiena iepazīstina ar pašiem dievnamiem – celtnēm, kurām varbūt bieži braucam garām, nemaz nezinot, kādu vēsturi, stāstus un vērtības tās glabā.

TUVPLĀNĀ. Avantūra ar klavierēm. Latvietis Dāvids Kļaviņš, kurš savā uzņēmumā Ungārijā izgatavo ļoti neparastas klavieres, lauž vairāk nekā gadsimtu ieilgušo stagnāciju instrumenta attīstībā, ierakstot savu vārdu pat Ginesa rekordu grāmatā, un tas nebūt nav viss, ko viņš pieredzējis.

PASAULĒ. Haosa varā. Dziļa politiskā un ekonomiskā krīze Venecuēlā izraisījusi vardarbīgus protestus, kas turpinās jau divus mēnešus. Pagaidām nav nekādu pazīmju, ka situācija varētu stabilizēties.

PRIEKŠĀ. Metāls + opera. Laiks jaunam varonim. Skyforger Limbažu Lielezera amfiteātrī iedzīvinās pirmo metāloperu Latvijā Kurbads. Ķēves dēls. Viens no grupas mūziķiem Edgars Grabovskis jeb Zirgs skaidro, kāpēc Lāčplēsis nav vienīgais spēcīgais tēls, ar kuru lepoties, un atzīst pasaku ideālu spēku.

PSIHOLOĢIJA. Kustini ķermeni, kustini prātu. Tas, ka aktīvs dzīvesveids ir veselīgāks par pasīvu sēdēšanu un atpūtu pie TV ekrāniem, šķiet, nevienam vairs nav jāpierāda. Taču kāda ir sakarība starp izkustēšanos un mūsu prātu, labu garastāvokli un pat dzīves ilgumu? Kā kustības var palīdzēt pārvarēt grūtus dzīves posmus un neieslīgt depresijā? SestDiena ieskatās fiziskās aktivitātes un prāta saistībā.

Kā arī ŠONEDĒĻ, AKTUĀLS VIEDOKLIS, CEĻOJUMS, SPORTS un ATPŪTA ŠOMĒNES, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KINO, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDiena IESAKA, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par atmiņām jādomā

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata