Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Šonedēļ SestDienā: Caurvējš ir skaists

Ja tā pavisam agri iziet pilsētas ielās, kad centīgi sētnieki vēl nav paspējuši sakaisīt sāli un rūpīgi uzskaitītas tehnikas vienības visu baltumu sašķūrēt vienā neglītā čupā, var redzēt pēdas. Tās paliek kā klusi liecinieki par ceļu, ko ļoti vēli vai pavisam agri gājēji paspējuši iemīt, vientuļi dodoties savās nakts gaitās vēl pirms jums.

Un tad, pavisam nemanot, pēdas jau apsnigušas vai nobradātas citiem pēdu pāriem. Kur tās paliek, kur aizved priekšgājēju ceļi un neceļi? Kas paliek no citiem cilvēkiem mūsu dzīvē – tuvākiem, kuri vienmēr bijuši blakus, un tālākiem, kuri varbūt nekad mūžā nav aci pret aci satikti, bet ļāvuši pārkāpt robežas ar savu mākslu vai pasaules izjūtu, pavēruši plašākus apvāršņus?

Aktieris Artūrs Skrastiņš saka – ja ieiet tukšā zālē, kurā tikko bijis skatītāju tūkstotis, enerģiju gaisā vēl var just. Tas caurvējš ir skaists, un viņš ar gurkstošām smadzenēm tajā dzīvo jau divdesmit gadus, kopš ir Dailē. Šis laiks viņam ļāvis gan saprast, ka teātris ir arī skatītāju ticības lieta – bez tās tēli nespēs dzīvot –, gan spriest par teātri kā indikatoru: kādas izrādes, tāda sabiedrība. Un var piekrist, jo visi teātrī gājēji jau no tā caurvēja barojas – gan tie, kas mēģina tās svešās dzīves izdzīvot uz skatuves dēļiem, gan tie, kas sēž zāles tumšajā pusē. Savstarpēja iedvesma no klātbūtnes.

Droši var teikt, ka iedvesma un iedvesmošana bija arī Pita Andersona dzinējspēks. Mūziķa pazinēji saka – viņš spēja padarīt krāsaināku pat padomju pelēko ikdienu un stilu nekad nezaudēja – ne mūzikā, ne dzīvē. Mums paliks viņa rokenrols.

Bet ikdienā – kur tad atrast to gaišo iedvesmu? Savā iekšējā bērnā jau vien jāmeklē. Un tā nav banalitāte. Jo bērnu pasaulei nav rāmju, tur viss ir iespējams. Arī gurkstošas smadzenes, mūžam krāsains rokenrols un skaists caurvējš.

Šīs SestDienas, 22. - 28. janvāra, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Smadzenes gurkst, un pasaule krakšķ pa šuvēm. Aktieris Artūrs Skrastiņš, kuram šogad aprit 20 gadu Dailē, par laikmeta beigām, teātri kā ticības lietu un robežu pārkāpšanu mākslā.

POLITIKA. Izmanto citu vājumu. Cik grupējumu ir Zaļo un Zemnieku savienībā, kas ir tās līderi, un cik liela jauda apvienībā joprojām ir Ventspils mēram Aivaram Lembergam? SestDiena ieskatās premjera amata kandidāta Māra Kučinska pārstāvētā politiskā spēka šķērsgriezumā.

IN MEMORIAM. Pita Andersona rokenrola valdzinājumam astoņdesmitajos nespēja pretoties pat milicijas darbinieki, Liepājas dzintarā ļaujoties dejas solim pienākumu pildīšanas laikā. Savukārt Glena Freja dziesma Hotel California ne tikai skan ausīs nu jau vairākām paaudzēm, bet joprojām ir noslēpuma apvīta – par ko īsti tajā runāts? Šonedēļ atvadāmies no Latvijas rokenrola leģendas Pita Andersona un slavenās amerikāņu grupas Eagles līdera Glena Freja.

TĒMA. Īstā laika mašīna jeb Bērni un viņu pasaule grāmatās. Ar kādām īpašībām un domu gaitu jābūt apveltītam, lai spētu rakstīt bērniem? Par viņu pasauli, kurā robežu nav un patiesībā viss ir daudz nopietnāk, nekā varētu šķist, stāsta gan pašmāju literāti, gan Grega dienasgrāmatu autors - pasaules rokstārs pusaudžu literatūrā Džefs Kinnijs.

PASAULĒ. Paraugvalsts zem Briseles lupas. Eiropā bargi kritizē Polijas jaunās valdības pieņemtos lēmumus tiesu varas un mediju jomā, dēvējot tos gan par putinizāciju, gan valsts apvērsumu. Kas patlaban notiek Polijā, un kāda būs citu valstu reakcija?

VIEDOKĻU SADURSME. Vai ir nepieciešams ar likumu aizliegt nēsāt seju aizsedzošu apģērbu? Viedokļu sadursmē par Tieslietu ministrijas virzīto likumprojektu ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Iesalnieks (NA) un Saeimas deputāte Ilze Viņķele (Vienotība).

TUVPLĀNĀ. Zilo plāksnīšu spēks jeb No Raiņa līdz cūkām – ielu nosaukumi vēsturiski izmantoti gan kā varas instruments, gan lai godinātu nozīmīgus cilvēkus. Taču atsevišķās vietās tie stāsta vēl citus – interesantus un negaidītus – stāstus.

INTERESANTI. Zelta graudi un vārdu spēks. Arī 2015. gadā gan amatpersonas, gan dažādu nozaru speciālisti sarūpējuši košu izteicienu plejādi. Kamēr spārnotākās frāzes iegulst jaunā latvieša runā, SestDiena piedāvā ieskatu košākajos pērnā gada izteicienos, vārdos un nevārdos.

CEĻOJUMS. Laipni un smaidīgi cilvēki, apelsīnu un banānu lauki, kultūru sadursme un kontrasti visās jomās – tāda ir ikdiena Vidusjūras salā Kiprā, kurā ne viens vien eiropietis izvēlas pārziemot vai sagaidīt vecumdienas kopā ar rozā flamingiem.

KROGS UZ PAPLĀTES. Ēdot jaunatklātajā restorānā Vill Amors Blaumaņa un Pērses ielas šaurajā stūrī, Zirnis domā par mērkaķīšiem, kurus gan nesastop, bet kopā ar Pavlovas kūku gandrīz apēd arī šķīvi – tik garšīgs tur viss.

SestDienas VAKARIŅAS. Hokejists, treneris un sporta komentētājs Oļegs Sorokins atzīst – ēst taisīšana visai ģimenei ir nevis rutīna, bet interesants meklējumu un atklājumu process. Citiem viņš iesaka lielo lazanju ar biezpienu un banānu pīrāgu, kurā bērnības garšu buķete tik koša, ka nevar noteikt – tā mīļāka bērniem vai pieaugušajiem.

KINO. Jaunāko filmu apskatā – gan par Leonardo di Kaprio centieniem beidzot tikt pie Oskara statuetes, gan pirmais vērtējums par nupat līdz kinoteātriem nonākušo pašmāju režisora Dāvja Sīmaņa pilnmetrāžas mākslas filmu Pelnu sanatorija.

Kā arī REDAKCIJAS SLEJA, PERISKOPS, VĒSTULES & KOMENTĀRI, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, SMADZEŅU KUSTINĀŠANA, SVAIGI, HOROSKOPI, ANEKDOTES, SMALKĀS APRINDAS un KULTŪRIZKLAIDES DEVA.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata