Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Šonedēļ SestDienā: Ideālā pasaule

Savulaik mēdzu iztēloties un pie sevis spriest, kādi izskatītos cilvēki, ja viņiem būtu astes. Joprojām domāju, ka, atstāti bez tām, esam negodīgi apdalīti. Nu, iedomājieties, cik daudz krāsaināku un arī vienkāršāku tas padarītu dzīvi – pavisam viegli varētu pateikt, kurš draudzīgs un uz jokiem noskaņots (nebēdnīgi kūļīga aste), kurš tikko izbārts (kājstarpē iežmiegta), kurš drusku augstprātīgs un stīvs (stingri izslieta) un kurš jau trešo dienu ar sievu kašķējas (drusku tā kā noplukusi aste). Tas jau, kā pie kaķiem, jūs sakāt? Bet kurš teicis, ka kaķu pasaule nav ideāla?

Piemēram, savu ideālo kaķu pasauli bērnībā radīja tēlnieks Gļebs Panteļejevs. Tādu, kurā pat skola bija ideāla. Bet, jau pieaudzis būdams, mākslinieks radīja arī ideālo Zelta kartupeli, par kuru vispār neviens nekad nav strīdējies – uzreiz bija skaidrs, ka tas būs īstais simbols ikgadējai kultūras ražai. Un jau 15 gadus Zelta kartupeļi mums atgādina skaistākos un pārsteidzošākos aizvadītā gada mākslas faktus.

Vēl kaut kur tajā ideālajā pasaulē, kurā noteikti arī kaut kas no bērnības kavējas, iederas nu jau gandrīz par leģendu dēvējamais žurnāls Zīlīte. Mūsdienu terminos runājot, tas droši jau kulta statusu ieguvis – sevišķi ar to slaveno 1989. gada marta numuru, kuru atceras gan toreizējie bērni, gan pieaugušie un kurš noteikti ietekmējis arī tagad nerimstošo gadsimta tikumības diskusiju kurinātājus.

Arī melnie caurumi tajā pasaulē, protams, ir. Kaut vai tas, ka, lai nokļūtu līdz ideālajam telefonam, minerāli jāiegūst – un, izrādās, cena nav maza. Visādās nozīmēs. Tāpat tik negaidīti skaļas aprises ieguvušais Mildronāta stāsts, kas acīmredzot gluži vienkārši kārtējo reizi parādījis naudas un varas ietekmi sporta pasaulē.

Uz ko tad cerēt? Varbūt kaut kad tomēr pienāks brīdis, kad kultūra izglābs pasauli? Tas nemaz nav neiespējami – jau tagad visu veidu mākslās laiks pavisam relatīvs. Tas, starp citu, nemaz nav slikts variants – mācīties no jau piesauktā Zelta kartupeļu tēva Panteļejeva un mēģināt uzspļaut laika tempam un it kā tik bieži nepārvaramajai nepieciešamībai būt ātram, un tā vietā sajust sevi kā viduslaiku katedrāļu tēlnieku. «Sāc no rīta un vakarā saproti, ka diena ir pagājusi, tu esi to pavadījis svētlaimīgā stāvoklī, esi noguris un izdarījis maz.» Vai neizklausās pēc ideālas pasaules? Vai vismaz ideālas sestdienas?


Šīs SestDienas, 18. - 23. marta, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Negribu skatīties svešā guļamistabā. Darbos ļoti bieži jūtos patiesāks nekā īstenībā, tur ir tieksme uz ideālu, saka Dienas gada balvas kultūrā simbola – Zelta kartupeļa – autors Gļebs Panteļejevs. Intervijā SestDienai viņš stāsta arī par varoņu deficītu, projektu sistēmas lāstu, nevirtuālu pieskārienu nepieciešamību un ideālo kaķu pasauli.

AKTUĀLI. Lāča pakalpojums sportam? Mildronāta iekļaušana sportistiem aizliegto vielu sarakstā ne tikai pamatīgi saviļņojusi sporta vidi un likusi izskanēt aizdomām par lielo farmācijas firmu lobija spēku, bet arī ļāvusi par Latvijā tapušo preparātu uzzināt visai pasaulei.

FOKUSĀ. Nesagaidīja sešdesmitgadi jeb Žurnāls, kas uzaudzināja trīs latviešu paaudzes, savulaik vākus pieskaņoja arī padomju armijas dienai, atmiņā paliks ar leģendāro numuru par bērnu nākšanu pasaulē. SestDiena atskatās uz Zīlītes notikumiem bagāto mūžu.

DABA. Telefona radītais posts. Mobilais mūsdienās – vismaz Rietumu pasaulē – ir gandrīz katram kabatā. Taču cik bieži aizdomājamies, kā to ražo un kādu nospiedumu tas atstāj uz planētas resursiem? SestDiena izseko minerālu ceļam no raktuvēm līdz viedierīcei, izgaismojot ne tos tīkamākos aspektus tehnoloģiju tapšanā.

MŪZIKA. Viņi ir jauni, spēlē neodžezu, nebaidās no astoņu minūšu dziesmām un sarunām par maņu mijiedarbību. Kombains aiz paugura jeb Grupa The Coco’nuts, kuru Ingus Baušķenieks izvēlas, lai aizpildītu pauzes starp saviem soloalbumiem. Šonedēļ viņi izdod arī paši savu albumu.

PRIEKŠĀ. Kāda būtu Kārļa Kazāka diena bez elektrības? Gaišajā laikā viņš izdarītu to, kas jāizdara, piemēram, sanestu malku vai uzrakstītu vēstuli, bet tumšo laiku izmantotu visam cilvēcīgajam, piemēram, parunātos. SestDienai dziesminieks stāsta arī par to, kāpēc atbalsta akciju Zemes stunda un piedomā pie ikdienas sīkajām izvēlēm, tomēr arī histēriski to neuztver.

PORTRETS. Ikdienu viņa pavada Jēkaba ielas namā, pārzina valstī pieņemtos likumus, ir dzirdējusi visas pēdējo gadu plenārsēdes un pēc balss spēj atpazīt krietnu skaitu deputātu. Saeimas ātrrakstītāja jeb stenogrammiste Agnese Priedniece.

CEĻOJUMS. Starp budismu un komunismu. Opā, Padomju Savienība numur divi! – ir pirmā reakcija, nonākot Vjetnamā. Taču ceļojuma beigās top skaidrs, ka vietējie paņēmuši pozitīvāko gan no budisma, gan komunisma, bet ceļotājā jau nostiprinājusies laimīgās bērnības sajūta.

KROGS UZ PAPLĀTES. Ģimeniskā Betija jeb Zirnis ēd salātu bārā, restorānā Betty’s Corner. Kā pa miglu atceroties savulaik tukšo laukumu tur, kur tagad iemājojis Valdemāra centrs un līdz ar to arī attiecīgā pusdienvieta, Zirnis piedomā par veģetāriešiem, izsaka dažus pārmetumus par to, kas duras acīs kārtīgam latvietim – sēņotājam un zivju mīļotājam –, ieskatoties ēdienkartē, taču nogaršoto slavē un plāno iet turp vēl arī pēc indiešu un āziešu ēdieniem.

SestDienas VAKARIŅAS. Improvizācijas arī virtuvē. Mūziķe Jolanta Gulbe-Paškeviča atzīst, ka viņas improvizācijas lauciņš virtuvē ir zupas. Arī SestDienas lasītājiem viņa piedāvā vienu no tām – batāšu biezzupu ar koriandru, ko droši var baudīt ne tikai veģetārieši, bet arī vegāni. Saldajā – Pavlovas kūka, kas garšo un izskatās labi jebkurā gadalaikā. Lai izdodas!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata