Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Šonedēļ SestDienā: Ļoti personīgi

Vai mums ir vajadzība pēc mūžīgās dzīves? Nav. Dzīvība ir brīnums tieši tāpēc, ka gaistoša, saka dzejnieks Knuts Skujenieks.Un smadzeņu vērtība ir arī aizmiršanā, jo citādi cilvēks neatšķirtos no elektroniskas ierīces. Dzejnieks Ziemassvētku eglīti jau izvēlējies savā dārzā un cer nepiedzīvot pasaules karu. Viņam to sakot, tas liekas tieši tik vienkārši. Nepiedzīvot karu, būt mazākiem žmogiem, pašiem sev nespļaut ģīmī, tad arī citi nespļaus.

Svētku laikā mēs kļūstam domīgāki. Jau jūtot egļu zaru un piparkūku smaržu gaisā, pamazām sākam vērtēt, izvērtēt, pārvērtēt. Notikumus, lietas un sajūtas. Sevī un pasaulē, tuvāk un tālāk. Bijuši gan skaisti un aizraujoši, gan skumji un traģiski, gan vienkārši mīļi vai smieklīgi mirkļi. Kaut kur tie mūsos paliks, aizķersies, un varbūt no kāda izaugs kas cits – lielāks un svarīgāks.

Varbūt pēkšņi nākamais gads pienāks skaistāks un labāks. Varbūt pavisam drīz varēsim lepoties, ka pie mums, Cēsīs, ir pilnīgi oficiāli pasaulē labākā skolotāja. Varbūt ar savu apzināto, pat ja mazo, artavu svētku laikā būsim spējuši palīdzēt kādam bērnam pilnīgāk izdzīvot dzīvi. Varbūt spēsim kļūt patiesāki ne tikai cits pret citu, bet arī pret sevi, drosmīgāk runāsim par sāpīgo un būsim blakus citiem, kad tas nepieciešams. Jo viss galu galā vienmēr izrādās personīgi. Pat ja reizēm mēģinām sev un citiem iegalvot pretējo.

Un varbūt arī "vaimandieniņ" turpmāk varēsim kaut kur ierakstīt nevis tāpēc, ka vajag, bet tāpat vien – tīri stilistiski.


Šīs SestDienas, 18. decembra, 2015 - 7. janvāra, 2016, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Nav žēl Dievam lielo burtu. Dzejnieks Knuts Skujenieks Ziemassvētku eglīti nolūkojis savā dārzā un cer nepiedzīvot pasaules karu. Bet smadzeņu vērtību viņš redz arī aizmiršanā – citādi cilvēks neatšķirtos no elektroniskas ierīces.

GADA NOTIKUMI Latvijas politikā, ekonomikā, kultūrā, sportā un pasaulē – SestDiena atskatās uz svarīgāko un skaistāko visa gada garumā.

PORTRETS. Viņš noteikti būs ar mieru kopā uzspēlēt basketbolu un vēl uzdāvinās bumbu ar savu autogrāfu. Mans draugs prezidents – pēc intensīva popularitātes vairošanas perioda, kas nesis arī panākumus, Valsts prezidentam Raimondam Vējonim būs jāpieņem nopietnākais lēmums savā līdzšinējā darbībā – jāizvēlas nākamais valdības vadītājs.

AIZKULISES. Pārliecināt un patikt. Kas stāv aiz politiķu spilgtajām vai tieši pretēji – vājajām runām un atmiņā paliekošajām frāzēm? SestDiena ieskatās valsts pirmo personu runu tapšanas aizkulisēs.

TUVPLĀNĀ. Bez kiča un izlikšanās. Kā un vai runāt par tādu traģēdiju kā bērna nāve? Pianistei Laumai Skridei ir skaidra atbilde – runāt, pat ja tas neiederas mūsdienu kultivētajā perfektas dzīves rāmī. Saruna par cilvēcisko un svarīgo.

AKTUĀLI. Bobsleja trenerim Sandim Prūsim sarunās patīk izmest pa kādai ķecerībai, un, ja to nezina, var iekrist lamatās. Taču viņa veikums nav pārprotams – bobslejisti aizvadījuši visu laiku labāko sezonu un Latvijas Gada balvā sportā būs galvenie pretendenti uz uzvaru vairākās nominācijās.

LEPOJAMIES. Skolotāja par miljonu jeb pedagoģijas "nobelam" nominētā vizionāre – Cēsu Jaunās sākumskolas direktore Dana Narvaiša, kura šogad pretendē uz labākā skolotāja godu pasaulē, – redz izglītības lielo bildi arī valsts līmenī.  Ja laimēsies un prēmiju izdosies saņemt, beidzot varēs vairs necīnīties par skolas izdzīvošanu un vairāk laika veltīt skolēniem un citiem skolotājiem.

TĒMA. Sapnis par moci un dzīvi bez adatām. Smaga operācija vai diagnoze iespaido visu turpmāko bērna dzīvi, tādēļ sabiedrību aicina ziedot – lai ļautu ne tikai izdzīvot, bet arī dzīvot.

PRIEKŠĀ. Pozitīvu emociju iedvesmota un pat tikusi pie krustdēla – tik ciešas attiecības ar Latvijas lepnuma balvu ir aktrisei Zanei Daudziņai. Šogad viņa vadīja balvas žūriju un atzīst – var redzēt, ka nominētie cilvēki ir iemetuši savu ideju sēklu daudzu citu sirdīs un arvien vairāk ir to, kas dara labu.

CEĻOJUMS. Elpu aizraujoši un sirreāli dabasskati, sulīgi, gleznieciski krāsu salikumi, vulkāniskie geizeri un termālie avoti, lieliskas vīndarītavas, sniegoti kalni un paradīzes pludmales – SestDienas ceļojumā iepazīsti Jaunzēlandi.

SestDienas VAKARIŅAS. Atmiņu un sajūtu launadziņš – mācītājs Mārtiņš Burke-Burkevics dalās sava bērnības kāruma Lauku šoķenes pagatavošanas mākslā un rāda, kā gatavot arī Pikanto vistiņu, pie kuras pašam gribas atgriezties vēl un vēl.

KROGS UZ PAPLĀTES. Mākonis stabenē – Egīls Zirnis ēd vafeles ar vēršaci restorānā Mākonis un atminas restorānorientētu cilvēku gaitas šajā rajonā arī iepriekš.

INTERESANTI. Dāvanas mājdzīvniekiem, izturība iepērkoties un darba ballīšu dēkas – fakti par cilvēku dabas jocīgāko pusi, kas laužas brīvībā Ziemassvētku vakarā.

Kā arī PERISKOPS, VĒSTULES&KOMENTĀRI, ZVAIGŽŅOTAIS GADA TOPS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, SMADZEŅU KUSTINĀŠANA, SVAIGI, HOROSKOPI, ANEKDOTES, SMALKĀS APRINDAS un KULTŪRIZKLAIDES DEVA svētkiem un janvārim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata