Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Šonedēļ SestDienā: Pret pelēcību ar magnolijām

Pērtiķa figūriņu komplekts no cikāžu nomestajiem apvalkiem un magnoliju pumpuriem – rietumnieka ausīm skan tā eksotiski nereāli. Ķīnas pusē tūlīt svinēs Jauno gadu, un notiek gatavošanās ne pa jokam. Galu galā – jāsvin vismaz piecpadsmit dienu. Turklāt jaunais Pērtiķa gads būšot ugunīgs. Visi, kam saknes austrumzemju pusē, šajā laikā brauks pie savām ģimenēm, kā katru gadu, radot arī problēmas transporta sistēmā un, ja ne apstādinot, tad vismaz krasi samazinot biznesa straujo ritmu. Kaut kā tomēr skaisti tas izklausās – tieši tik sparīgi un bez kompromisiem svinēt. Svinēt dzīvi.

Bet kā lai to svinību sajūtu asti noķer te, ziemeļpusē, kur jauns gads sen jau sagaidīts, baltums vairs nemaz negrib turēties uz zemes un apkārt klejo gripas baciļi? Varbūt tiešām tas ir klimats, kas pie mums ziemas mēnešos tomēr liek domāt par nopietnām lietām. Tai skaitā atkal liek vētīt arī vēstures smagās lappuses, mēģinot brucināt mītus, pat ja ne visi to saprot un varbūt pat labprātāk dzīvotu ar pierasto pārliecību. Tā Krievija joprojām vēlas uzturēt padomju propagandas stāstus par Salaspils nometnes briesmīgajiem briesmu darbiem, tomēr pētnieki ķērušies pie to kliedēšanas, uzsverot – tā ir nacisma noziegumu lieciniece arī bez pārspīlējumiem.

Un, redz, ne tikai vēsture mainās. Arī pienākumi un dzīve tagadnē reizēm tik strauji met kūleņus, ka grūti izsekot. Šķita, vēl pērnajā rudenī Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece bija vienu soli no krēsla zaudēšanas, bet valdība atkāpās, prezidentu piemeklēja veselības likstas un daļa no šiem pienākumiem nu jāveic viņai. Joprojām dzīvoju Pļavniekos un grīdas mazgāju pati, viņa uzsver SestDienai.

Blakus tik lielai stingrībai un nopietnībai gribas kaut ko no tām magnoliju pumpuru krāsām. Varbūt piedūdot pasauli? Vai darināt košas lelles no bērnu zīmējumiem? Šķiet, tad nemaz nepamanīs, kā saule kļūs arvien spožāka, putni sestdienu rītos čiepstēs arvien skaļāk un – skat! – varēs jau svinēt pavisam latvisku pavasari. Vairs ne ar sniegu, bet jau sniegpulksteņiem.

Šīs SestDienas, 5. - 11. februāra, numurā lasiet:

VĒSTURE. Simt tūkstošu nogalināto un bērnu izmantošana medicīniskajos eksperimentos – šādus padomju propagandas mītus par Salaspils nometni, kura tikusi saukta pat par Latvijas Osvencimu, joprojām piemin Krievija. Tos kliedējot, pētnieki uzsver – tā ir nacisma noziegumu lieciniece arī bez pārspīlējumiem.

SestDienas SALONS. Valsts seja Pļavniekos. Joprojām dzīvoju Pļavniekos un grīdas mazgāju pati, uzsver Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. Vēl pērnajā rudenī bija plānots viņai izteikt neuzticību. Tagad valdība ir atkāpusies, un, kamēr vēl strādā demisionējusī premjere Laimdota Straujuma, bet Valsts prezidents Raimonds Vējonis slimības dēļ ir kavēts pildīt savus pienākumus, daļu no tiem veic tieši Mūrniece.

UZ REKORDU EJOT. Tikai 26 gadus vecais ceļotājs, blogeris un fotogrāfs Ross O’Konels Dženingss grib piedūdot visu pasauli un gatavs to darīt kaut desmit gadu. Cenšoties sasniegt pasaules rekordu – kļūt par pirmo cilvēku, kurš spēlējis dūdas ikvienā valstī –, viņš jau otro reizi viesojās arī Latvijā.

PASAULĒ. Stihija, vārdā ķīniešu Jaunais gads. Tūlīt daudzviet pasaulē ar vērienu tiks atzīmēta jauna, Ugunīgā Pērtiķa, gada iestāšanās pēc ķīniešu kalendāra. Šīs svinības izceļas ne tikai ar interesantām un bagātām tradīcijām, bet arī to, ka spēj radīt problēmas gan biznesā, gan transporta sistēmā.

TUVPLĀNĀ. Krāsainākai dzīvei – leļļu mamma Irēna Lauriņa atdzīvina bērnu zīmējumus, gatavojot pēc tiem mīļas lelles un tādējādi iepūšot otru elpu vecās zeķēs un nevienam nevajadzīgās lupatiņās.

DABA. Mūsdienu mītiskie nezvēri jeb Kas pasaulei zināms par dīvaino radījumu čupakabru, kurš dažādās valstīs uzbrūk mājlopiem. Vai tā varētu būt jauna, līdz šim neatklāta dzīvnieku suga? Un vai vispār vēl ir iespējams atklāt jaunas zīdītāju sugas? Plaukst leģendas un pārsteidzoši minējumi, tomēr zinātnieki raduši arī vienkāršus skaidrojumus.

PRIEKŠĀ. Spēle ir ļoti dinamiska, atlētiska, ar neatslābstošu intensitāti – tā amerikāņu futbolu raksturo Baltijas jūras līgas čempionvienības Riga Lions menedžeris un spēlētājs Matīss Stabulnieks. Viņš līdz ar simtiem miljonu skatītāju visā pasaulē pavisam drīz būs pielipis pie televizora ekrāna, lai vērotu Amerikas futbola čempiona kausu – iespaidīgāko sporta šovu Superbowl.

VIEDOKĻU SADURSME. Vai policisti jāprēmē par kukuļdevēju pieķeršanu? Par un pret viedokļi – iniciatīvas virzītājs Krišjānis Dzalbe un Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Artis Velšs.

CEĻOJUMS. Bergmana noskaņa – Vestmanu salas ļauj pašam noklust un sadzirdēt ziemeļu salinieku stāstus, no kuriem tikai viens solis līdz leģendām un teikām.

KROGS UZ PAPLĀTES. Muusu ar duunu jeb Zirnis ēd smalkā – par trešo labāko Latvijā nule kā atzītā – restorānā, ne tikai salīdzinot otrēdiena slāņus ar Islandes ģeoloģiju, bet arī iesakot šo vietu romantisku attiecību stiprināšanai – vienalga, vai jūs esat kādas valsts prezidents vai neesat, un arī tad, ja jūsu iecerētā tobrīd nav nevienas valsts prezidenta sieva.

SestDienas VAKARIŅAS. Dziedātāja Ance Krauze virtuvē mīl precizitāti un SestDienas vakariņās iesaka Burvīgos braunijus, kam viss sīki un smalki izstāstīts, un Mencu mārrutkos, par kuras gatavošanu vienmēr drošības pēc tomēr pakonsultējas ar mammu.

SPORTS, ATPŪTA ŠOMĒNES. Lai neaizmirstas svarīgas lietas sportā un brīvdienās negribētos tikai sēdēt dīvānā, no februāra SestDiena reizi mēnesī atgādinās arī svarīgākos notikumus sportā un ieteiks dažādus variantus, ko darīt ārpus mājas, – pat ja ārā pelēks, interesantā, izrādās, ir vairāk, nekā šķitis!

Kā arī REDAKCIJAS SLEJA, PERISKOPS, VĒSTULES & KOMENTĀRI, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, SMADZEŅU KUSTINĀŠANA, SVAIGI, HOROSKOPI, ANEKDOTES, SMALKĀS APRINDAS, KULTŪRIZKLAIDES DEVA un KINO.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata