Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Uz paklāja

Paklājs ir interesanta lieta. Ir paklāji-parastie, kurus ikviens no mums mīda kājām ikdienā. Ir paklāji, kas liecina par turību, – to košais raibums tad nosedz sienas un nelaiž cauri vējus. Nez kāpēc tieši paklājiem senās pasakās piedēvēta brīnumainā spēja lidot, bet ne tik senos izteicienos iegājies, ka "saukšana uz paklāja" neko labu nesola. Par to visu un tieši tik dažādi jādomā arī šajā SestDienā.

Kādā kūrortpilsētā (nē, par politiku mēs te nerunājam – drīzāk elementāru cieņu un spēju just līdzi!) labestība un nesavtīgs darbs, kam cilvēks ziedojis savu mūžu, tiek atalgots ar tieši šādu "saukšanu uz paklāja" un mēģinājumiem ne tikai pārnestā, bet pavisam tiešā nozīmē apgriezt spārnus. Anete Asare nes Latvijas lepnuma godu un tikai pirms dažiem gadiem tika izcelta visas valsts priekšā, cildinot viņas veikumu putnu glābšanā. Jā, spārnaiņi, protams, rada gan troksni, gan citas neērtības savā apkārtnē. Taču tā vietā, lai ieklausītos un atrastu visiem pieņemamu risinājumu labā darba turpināšanai, pašvaldība no neērtā cilvēka, kurš nav samierinājies ar sistēmu un vēlas padarīt pasauli labāku, šķiet, gluži vienkārši labprātāk atbrīvotos. Aizsūtītu pēc iespējas tālāk. Ko tas liecina par konkrētajiem ierēdņiem, ko par līdzcilvēkiem un – jā, gribas teikt – arī visu sabiedrību? Neko labu.

Tikmēr citā Eiropas malā, slavenajās Kannās, kāpšana uz sarkanā paklāja jau nozīmē pavisam ko citu – godu un prestižu. Un šis ir vēsturisks gads, jo uz Kannu paklājiem un ekrāniem satiekas pat vairāki mūsu aktieri un arī Latvijā filmētas filmas. Ko tas liecina un kādas emocijas raisa? Protams, kaut ko atkal pilnīgi citu.

Bet par to lidošanu telpā un laikā šoreiz liek domāt ne tikai Elvitas Rukas ceļojums un lielais Nekas. Par to, cik pasaule maza un vienā vietā gūta pieredze labi liekama lietā pavisam citā, jādomā, lasot uzņēmīgā Kristapa Rikāna teikto. "Mums nevajag kļūt par ražošanas lielvalsti," viņš saka, aicinot tautsaimniecības attīstībā izmantot to, kas ir mūsu stiprās puses, nevis brist citiem līdzi viņu jau izritinātajos paklājos.

Labāk, lai viņi lido.

Šīs SestDienas, 26. maija - 1. jūnija, numurā lasiet:

FOKUSĀ. Nosargāt spārnus. Latvijas lepnums Anete Asare joprojām turpina savu mūža darbu – glābj savvaļas putnus, kuri nereti tieši cilvēka vainas dēļ nokļūst neapskaužamā situācijā. Taču par nākotni nav skaidrības, jo kūrortpilsētas pašvaldība nolēmusi, ka šādai spārnaiņu dziednīcai tās teritorijā nav vietas.

SestDienas SALONS. Tuvāk izrādes sirdij. Videomākslinieks –8 debitē scenogrāfijā Tenesija Viljamsa mīļākajā lugā, aicina māksliniekus neizlikties par revolucionāriem un iesaka nejaukt kriketu ar golfu.

PASAULĒ. Kremļa hakeri nepadodas. Ar Krievijas izlūkdienestiem saistītiem hakeriem neizdevās novērst Emanuela Makrona uzvaru Francijas prezidenta vēlēšanās, taču var droši paredzēt, ka viņi turpinās kiberuzbrukumus, lai iedragātu demokrātiskos procesus rietumvalstīs.

TUVPLĀNĀ. Kultūras cilvēks neiznāca. Latvijai nav jābūt ražošanas, bet gan ideju lielvalstij, uzskata balvas Laiks Ziedonim par ieguldījumu tautsaimniecībā laureāts Kristaps Rikāns. Viņš guvis pieredzi ASV, bet to liek lietā Latvijā. Viņaprāt, šeit ne tikai ēdiens ir labāks, bet apkārt arī daudz spēcīgu cilvēku visās jomās.

AKTUĀLI. Kannu ģimenes foto. Lai kā arī noslēgsies Kannu festivāls, tas būs bijis unikāls Latvijas kino pieredzē, jo uz prestižā sarkanā paklāja un festivāla ekrāniem šoreiz satikušies arī mūsējie - aktieri Andris Keišs (krievu filmā Nemīlestība) un Guna Zariņa (slovāku filmā Ārā/Out), kā arī divas filmas, kas filmētas Latvijā.

PORTRETS. Ģimenes izlase un tās treneris. Iemācīs gan šķēpu, gan akmeni tālumā aizmest. Tētis un viens no Latvijas visu laiku izcilākajiem vieglatlētikas treneriem, Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris Māris Grīva nu jau var vērtēt savu bērnu un vienlaikus audzēkņu rezultātus prestižākajās pašmāju vieglatlētikas sacensībās Rīgas kausi. Bet SestDienai viņš stāsta gan par sportu un ģimenes mērķiem, gan purviem un tajos atrodamo.

PIEREDZE. Ieskrējiens ar skrejriteņiem. Ja vien esi pārliecināts par savu biznesa ideju, uzklausi konstruktīvu kritiku un sākotnēji esi gatavs tikai investēt – gan darbu un laiku, gan arī naudu –, neizdoties vienkārši nevar, ir pārliecināti bērnu koka skrejriteņu Dip Dap izveidotāji un ražotāji Mareks un Sanita Gipteri.

TĒMA. Pazust no radariem. Audzināt savas vājās puses, atslēgties no visa un visiem vai tieši otrādi – iegūt sirdsdraugus un pat dzīvesbiedru. Iepazīt sevi un Latviju no cita skatpunkta un saprast, ka mēs dzīvojam lielā un skaistā valstī. Pārgājienu kultūra Latvijā pēdējo gadu laikā attīstījusies ļoti strauji, lai gan infrastruktūras ziņā vēl daudz darāmā.

Kā arī ŠONEDĒĻ, CEĻOJUMS LAIKĀ UN TELPĀ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KINO, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDiena IESAKA, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata