Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Zīmes visapkārt

Cik bieži jums sanācis redzēt miglu? Jāatzīst, man visai bieži. Skaists skats, turklāt gan laukos, gan pilsētā esot. Pazīstami rakstnieki miglai veltījuši pat veselas grāma­tas. Tomēr, šķiet, tikai LTV jauna­jam šefam ienācis prātā miglu uztvert kā īpašu zīmi un priekš­vēstnesi amata saņemšanai.

Vēl kā zīmes, kas ļāvušas jau pirms konkursa rezultā­tu paziņošanas zināt, ka kārotais krēsls rokā, Einārs Giels min stārķa parādīšanos un monētas spīdumu. Kā lai to maigāk pasaka – grūti komentēt, bet nudien jācer, ka ne dabas parādības, ne migrējoši putni nebūs tie, pēc kuriem tagad tiks izlemts sabiedriskā medija tālākais attīstības virziens un pieņemti lēmumi. Taču arī tas, ka šī vēl ir tikai pirmā sērija garākā stāstā, ir skaidrs, jo no LTV darbinieku puses jau izskan visai skaļi iebildumi. Vai kopīgu valodu tomēr izdosies rast un šis „seriāls” varēs turpināties bez lielas aizķeršanās un vairākas sezonas, gan būs redzams tikai pēc tam, kad jaunā valde tiešām sāks darbu – tātad ne agrāk kā aprīļa vidū.

Vai kādas īpašas parādības pirms kandidēšanas redzējusi Slovākijas jaunā prezidente liberālā Zuzana Čaputova, neviens gan neatklāj, taču viņu pašu pavisam droši var nosaukt par interesantu zīmi. Vai viņas ievēlē­šana varētu būt pagrieziena punkts Centrāleiropas reģionā, kur pēdējos gados pie varas nostiprinājušies autokrātiski nacionālisti? Vai arī spēka, lai veiktu nozīmī­gas pārmaiņas, pietrūks? Arī tas pagaidām paliek kā jautājums. Taču, nu jau vairākas nedēļas SestDienai sekojot prezidenta vēlēšanām dažādās Eiropas valstīs, zīmējas visnotaļ interesanta aina. Kādus triepienus ienesīs nu jau pavisam drīz gaidāmā Latvijas prezidenta izraudzīšanās?

Jautājumu atkal vairāk nekā atbilžu. Bet, ja no tiem nogurst, drošs ieteikums ir noskatīties jauno filmu par kazistiem jeb tām radošajām personībām, kas savulaik dzīvojās un veidojās leģendārajā kafejnīcā Kaza. Tolaik varbūt kāds uz viņiem skatījās šķībi – sak’, strādāt būtu gājuši, nevis kafejnīcā sēdējuši. Bet tagad viņu vārdi komentārus neprasa. Kāpēc? Uz to filmas režisore Laima Žurgina atbild ar Imanta Lancmaņa teiktā atstāstu – "tas noslēgtības laiks, kurā mana paaudze dzīvoja, attīstīja tādu vērtīgu lietu, ka cilvēks jauno meklēja savā dvēseles pieredzē, nevis kopēja no citiem".

Tādas, lūk, tās laikmetu zīmes. Jāpiezīmē – no to tulkojuma arī daudz kas secināms.

Šīs SestDienas, 5. – 11. aprīļa, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Dzīves glezna ar kazu fonā. Uzņēmusi filmu Kaza kāpa debesīs par „Kazas paaudzi”, kinorežisore Laima Žurgina stāsta par to, kāpēc pēckara bērni grib labi ģērbties un skaisti izskatīties, par atvainošanos Jurim Zvirgzdiņam un par dvēseles pieredzes nozīmi.

PASAULĒ. Protestos dzimusī prezidente. Slovākijas nākamā prezidente būs liberālā Zuzana Čaputova. Viņa var ienest svaigas politiskās vēsmas Centrāleiropas reģionā, kur pie varas nostiprinājušies ultrakonservatīvi eiroskeptiķi.

TUVPLĀNĀ. Signāli lika saprast. LTV jaunais valdes vadītājs Einārs Giels šajā amatā vēlējies nokļūt jau vairākus gadus un šoreiz dažādas zīmes vēl pirms konkursa rezultātu paziņošanas ļāvušas būt pārliecinātam, ka amats ir rokā.

SKANDĀLI. Apsūdzības un noliegumi. Ronaldu, Kobe, Taisons, Porziņģis – sporta zvaigznes dažāda smaguma noziegumos apsūdzētas ik pa laikam, un arī rezultāts tam bijis dažāds – no vienkārši neveiklām situācijām līdz pat mūža ieslodzījumam.

FOKUSĀ VIDE. Pavisam jauns no vecā. Sabiedrībā iesakņojies priekšstats par visu nevajadzīgo un nolietoto kā netīrām atbirām, no kā iespējami ātrāk jātiek vaļā. Bet varbūt vecmodīgi kļūdāmies? Pagājušajā SestDienā stāstījām par franču uzņēmumu, kas sociālajai integrācijai līdzekļus rod izmesto „lupatu” apsaimniekošanā, un veicas tik labi, ka drīz paredzama pat jauna otrreizējās izmantošanas kompleksa būve. Šoreiz vēl citi piemēri, kad atkritumu jomā iets tālāk par jau pierasto atkritumu šķirošanu un pārstrādi.

TĒMA. Latviešu seriālu mežā. Kopš deviņdesmitajiem gadiem Latvijā nu jau tapuši vairāk nekā 40 dažādi seriāli, sākot ar Lai tev labi klājas (1994) un beidzot ar simtgades seriālu Sarkanais mežs (2019). To kontekstā arvien no jauna gribas uzdot jautājumus gan par kvalitāti, gan mediju politiku un oriģinālsatura radīšanu televīzijā.

CEĻOJUMS. No putnu cilts. Katrā pasaules valstī dzīvo romi, kam vietējā tauta devusi arī savu nosaukumu – Latvijā viņi gadsimtiem ilgi bijuši zināmi kā čigāni, un ar šo vārdu kļuvuši arī par mūsu kultūras un kopējās mentalitātes sastāvdaļu. Lai arī skaitliski tā vienmēr bijusi neliela iedzīvotāju daļa, tomēr kompakta, pamanāma un nedaudz citāda. Tā kā šonedēļ 8. aprīlī tiek atzīmēta pasaules romu diena, arī SestDiena ieskatās Latvijas čigānu kultūras mantojumā.

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, AKTUĀLS VIEDOKLIS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, SPORTS APRĪLĪ, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par atmiņām jādomā

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata