Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Atkritumu nāve - tā vēl nav beigas

Ko īsti drīkst un ko nedrīkst darīt ar slēgtajām izgāztuvēm jeb tādām vietām kā Pļavniekos par Ušakova kepku iesauktais atkritumu kalns? SestDiena pēta, ko īsti nozīmē atkritumu rekultivācija, ar ko atšķiras nelegālā izgāztuve no atkritumu poligona un cik bīstamas šādas vietas ir cilvēkiem.

Dažādās aptaujās par vidi Latvijā iedzīvotājus visvairāk satrauc nevis mežu izciršana, aizaugušās upes un aļģu pārpilnā jūra vai pārzvejošana, bet gan atkritumi. Ļaudis uzskata, ka atkritumi visos stūros ir lielākā vides problēma, un arī paši labprāt ik gadu Lielajā talkā ver vaļā lielos miskastes maisus, lai tajos saliktu visu, ko atsevišķu cilvēku intelekta trūkums atstājis mežos, ceļmalās un piekrastē.

Kad atkritumi dabā vai vienkārši savā dzīvoklī ir savākti, pienāk priecīgais mirklis, kad tos ielidinām miskastē. No acīm prom, no sirds ārā! Taču ar to atkritumi vienkārši nebeidzas – sākas jauns posms to dzīvē. Atkritumu poligonā, ko daudziem labpatīk dēvēt par izgāztuvi, tie tiek sašķiroti un noglabāti. Poligoni ir tādi kā atkritumu kapi, kur aizgājējus nesasviež kaudzē bez kādas sistēmas, bet gan noliek iepriekš izplānotās, drošās vietās.

Neliela atkāpe – izgāztuve un poligons nav viens un tas pats. Kā SestDienai paskaidroja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra padomniece Sanita Dika-Bokmeldere, poligonā atkritumi tiek noglabāti, ievērojot Eiropas Savienības vides prasības. Notekūdeņi no tiem tiek savākti un attīrīti, arī gāze, kas rodas, pūstot atkritumu kaudzēm, tiek savākta un izmantota pēc labākās sirdsapziņas. Piemēram, Getliņos atkritumu gāze rada siltumu, ar ko sildīt siltumnīcas, kurās aug slavenie un dārgie Getliņu tomāti, kā arī elektrību, ko laipni atvēlēt Latvenergo. Arī tie skati no skumīgajām filmām par bērniem, kas vazājas pa atkritumu kalnu, meklēdami kaut ko vērtīgu, poligonos nav iespējami – apkārt ir žogs, un iekšā nevar tikt, ja tas iepriekš nav sarunāts. Līdzīgi kā lidostā. Šiem drošības pasākumiem ir divi galvenie iemesli: pirmkārt, cilvēks var kaut kur iegāzties vai nonākt saskarē ar bīstamām vielām. Otrkārt, ložņātājs var sabojāt rūpīgi veidotās atkritumu apglabāšanas sistēmas, līdz ar to piesārņojums varētu nonākt apkārtējā vidē. Un tas ir slikti, jo vispār atkritumu poligons ir veidots tādēļ, lai šādu iespēju izslēgtu.

Bet izgāztuvēm nav nekādu prasību. Vairs nav tādu legālo un nelegālo izgāztuvju. Izgāztuves nav legālas. Drīzāk izgāztuves varētu dalīt vecajās un jaunajās – vecās izveidotas tad, kad nebija nekādu vides prasību un mēs nemaz nenojautām, kas ir Eiropas Savienība, jo skatu aizklāja dzelzs priekškars. Sabrūkot Padomju Savienībai, Latvijā bija 550 izgāztuvju, kas tika likvidētas, to vietā izveidojot 11 modernus poligonus. Pēdējā izgāztuve oficiāli tika slēgta 2013. gadā. Jaunās izgāztuves ir mūsdienās veidotas nelegālas atkritumu kaudzes, kas radītas tāpēc, ka tā kādam bijis vieglāk, arī tāpēc, ka līdz galam nav norisinājušies indivīda smadzeņu evolūcijas procesi.

Visu rakstu lasiet šīs nedēļas žurnālā SestDiena!

Top komentāri

Dzintris
D
meitiņ, izlabo virsrakstu, pēc duras izklausies
nu
n
Nu lūk, arī mūsu mīļā, jaukā latviešu Diena nevar noturēties un pievienojas kroplīgā nosaukuma "Ušakova kepka" popularizētāju pulkam. Tā vietā lai mēs savas valsts galvaspilsētas vietas un objektus sauktu sev patīkamos nosaukumos. Nožēlojami, kolēģi!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata