Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Digitālās kaujas: Elfi pret troļļiem

Lai dotu pretsparu profesionālajiem komentētājiem no tā dēvēto troļļu fabrikām, Lietuvā jau daudzus gadus darbojas digitālo elfu vienības. Tagad šādu kustību entuziasti cenšas sākt arī Latvijā. Tās galvenais uzdevums – kliedēt mītus un "troļļu radīto miglu".

Ziemeļeiropas mitoloģijā troļļi tradicionāli ir cilvēkveidīgi radījumi, kas visbiežāk mitinās tumsā zem tiltiem vai noslēgtībā tālu kalnos. Troļļi dažkārt uzbrūk neveiksmīgiem, vientuļiem ceļotājiem. Bieži troļļiem piedēvē zemu intelekta līmeni – līdzīgi kā latviešu pasakās velnu, arī troļļus attapīgi ganu zēni un kalēji var itin viegli apmuļķot. Ņemot vērā vēlmi dzīvot "zem tilta" un dumību, nav pārsteigums, ka "trollis" mūsdienās kļuvis par apzīmējumu personām, kas internetā uzvedas rupji un traucējoši. Digitālais trollis ir kāds, kurš apzināti savu vai citu interešu vārdā izplata nepatiesu vai sagrozītu informāciju un veic vulgārus verbālus uzbrukumus. Savukārt nule šķietami popularitāti gūstošā kustība – interneta elfi – centīsies dot pretsparu, publicējot patiesu, objektīvu un pārbaudītu informāciju, kā arī cenšoties kliedēt mītus, kurus rada troļļi.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem internetu Latvijā vismaz reizi nedēļā 2016. gadā izmantoja 77% iedzīvotāju. Savukārt no interneta lietotājiem 67% to izmanto, lai lasītu ziņas, bet 57% – lai izmantotu sociālos tīklus. Tās ir arī divas vietas, kur troļļi visbiežāk izplata savu informāciju un organizēta troļļošana ir kļuvusi par tik nozīmīgu problēmu, ka, runājot par hibrīdkaru, to piemin arī augstākā līmeņa drošības konferencēs un debatēs. Marta beigās Latvijā, aizgūstot ideju no kaimiņiem lietuviešiem, izveidota antitroļļu grupa jeb elfu biedrība.

Pēdējā laikā līdz ar viltus ziņu tematikas uzplaukumu arī Latvijā īpaša uzmanība tiek veltīta iedzīvotāju izglītošanai un apbruņošanai pret šādām aktivitātēm. Dažādi fondi un institūcijas ieguldījušas ievērojamas summas, lai atbalstītu mediju publikācijas par satura kvalitāti, izglītojot sabiedrību medijpratībā. Taču gluži kā militārās aizsardzības jomā bieži tiek pieminēta nepieciešamība, lai vajadzības gadījumā arī civiliedzīvotāji varētu pretoties, tāpat digitālajā sfērā ir svarīgi, ka ne tikai mediju profesionāļi iesaistās melu atmaskošanā un troļļu tvarstīšanā. Iespējams, viena no tādām grupām varētu būt nule dibinātie latviešu elfi, šo kustību Latvijā tikko sācis bijušais diplomāts Ingmārs Bisenieks.

"Propaganda no Krievijas puses ir pazīstama kopš neatkarības sākuma, es to atceros. Sākumā tā bija drukātā prese un TV, bet tagad tā plašāk izplatās interneta vidē, un pēdējo divarpus gadu laikā varēja redzēt aktīvu, organizētu vēstījumu fabricēšanu," atbildot, kāpēc viņam šķiet, ka elfu kustība ir vajadzīga arī pie mums, SestDienai norādīja Bisenieks. Viņš nenoliedz, ka idejai iedvesmojies tieši no kaimiņiem – sanācis parunāties arī ar vienu no galvenajiem lietuviešu elfiem.

Troļļu darbs ir pārsteidzoši rafinēts. Piemēram, ASV kādā no 11. septembra terora aktu piemiņas dienām parādījās koordinētas ziņas, kuras papildināja videomateriāli un fotogrāfijas par kādas ķīmiskās rūpnīcas sprādzienu, kuru it kā bija organizējuši Islāma valsts teroristi. Protams, nekas tāds nebija noticis, bet bieži vien pat mediju ekspertu var apstulbināt ar kvalitatīvu dezinformāciju. Profesionālo troļļu profili parasti veidoti tieši tā, lai izskatītos pēc vidējā konkrētās vietas iedzīvotāja, – piedomāts gan par minētajām cilvēka interesēm, gan fotogrāfiju. Šādu tendenci var novērot arī Latvijā. Piemēram, pērn pie publikācijas portālā Diena.lv pēkšņi vienas dienas laikā liels skaits interneta lietotāju sāka slavināt bijušo Rīgas domes Satiksmes departamenta vadītāju Vitāliju Reinbahu. No šiem komentētājiem daļa bija domes darbinieki vai viņu radinieki, bet daļa – viltus profili, vienā fotoattēlā bija izmantota pat pornofilmu zvaigznes fotogrāfija.

Runājot par troļļu efektivitāti un plašo vērienu, nedrīkst aizmirst arī pagājušā gada ASV prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu. Kā ziņo portāls Mashable, atsaucoties uz jauniem pierādījumiem izmeklēšanā, kas pēta Krievijas iesaisti priekšvēlēšanu laikā, krievu troļļi ģenerējuši viltus ziņas par demokrātu partijas kandidāti Hilariju Klintoni svārstīgajos štatos. Senatori, kas darbojas izmeklēšanas komitejā, minēja, ka Krievijas fabriku troļļi visaktīvāk darbojušies štatos, kas vēlēšanu dienā bija izšķiroši, kaldinot Donalda Trampa uzvaru.

Visu rakstu lasiet šīs nedēļas žurnālā SestDiena!

Top komentāri

Žubīte
Ž
Nav jau tā, ka ļaudis nezinātu, kur meli, kur patiesība. Atšķirība ir tajā, ka meļi un troļļi ir ļauni un agresīvi.
Gaisma pret tumsu cīnās.
G
Meli pret patiesību, naids pret mīlestību, muļķība pret gudrību. Laimīgs TAS, kas nav atkritēju, meļu, ķengātāju un pēlēju pulkā, jo šīm lietām peklē dzimtene. Troļļu liktenis ir tumsības valsts, jo tā ir viņu identitātes un piederības sfēra, un tiem nav NEKĀDA sakara ne ar gaismu, ne ar patiesību.
Juzis
J
Ja domāju savādāk un manus tekstus dzēš...to dara troļļi? Vāja ir tā vara, kas baidās no patiesības un viedokļu dažādības.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pavasara konstruktors

Domājot par pavasari, neizbēgami nāk prātā kustība – asnu spraukšanās no zemes, pumpuru sprādzieni, augšana un tiekšanās pret gaismu. Un tāpēc šķiet, ka pavasarī arī mākslā tik ļoti iederas deja, it ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata