Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Mentālā spēka faktori

Daži cilvēki ar dzīves izaicinājumiem tiek galā vieglāk nekā citi vai vismaz spēj uztvert šos likteņa sitienus mierīgāk.

Šīs spējas pamatā esot seši faktori: pārliecība par saviem spēkiem, fiziska izturība, drosme, spēja pieņemt lēmumus, koncentrēšanās uz mērķi un prasme adekvāti izvērtēt paveikto. Rakstnieks un lektors Skots Maucs savā jaunākajā grāmatā apgalvo, ka mentāli spēcīgiem cilvēkiem piemīt visas vai liela daļa minēto spēju un tās palīdz viņiem kontrolēt emocijas, sakopot domas, izstrādāt rīcības plānu un pieturēties pie tā.

Visi seši faktori ir ļoti svarīgi, portālā CNBC raksta Maucs. Pārliecība par saviem spēkiem palīdz uzturēt ticību, ka izdosies tikt galā ar visām grūtībām. Fiziskā izturība palīdz ne vien pārciest fiziskas sāpes vai nekomfortablus apstākļus, bet arī saskatīt mācīšanās iespējas situācijās, kas citus apbēdinātu. Piemēram, mentāli spēcīgie cilvēki pēc laikā nepabeigta uzdevuma saņemto kritiku vai rājienu uztver kā neveiksmes analīzi, kas palīdzēs nākotnē izvairīties no līdzīgām situācijām. Drosme palīdz izvirzīt ambiciozākus mērķus un vairāk riskēt, lai izkļūtu no grūtām situācijām. Savukārt lēmumu pieņemšanas spēja atvieglo rīcības plāna izstrādi, pārlieku nemokot sevi ar šaubīšanos. Tas ir ļoti svarīgi, jo šaubīšanās nevajadzīgi tērē mentālo spēku, samazina pārliecību par sevi un ilgtermiņā arī pašapziņu. 

Pēdējie divi faktori ir ārkārtīgi svarīgi rīcības plāna realizēšanā. Koncentrēšanās uz mērķi samazina fokusa aizklejošanas risku, kas bieži vien kļūst par nopietnu traucēkli centienos izkļūt no grūtām situācijām. Fokusēšanās arī palīdz neaizrauties ar tādu lietu risināšanu, kuru mainīšana nemaz nav cilvēka spēkos. Savukārt situācijas analizēšana ļauj nofiksēt, cik tālu izdevies tikt ar plāna īstenošanu, novērtēt padarīto un būt pateicīgam par sasniegto. No grāmatas autora teiktā izriet, ka nav jānolaiž rokas arī tiem, kuriem šādas spējas pagaidām nepiemīt – tās esot uztrenējamas gluži kā muskuļi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Saruna pie kafijas aparāta

Māris Žigats (53) gatavojas grupas Pienvedēja piedzīvojumi 30 gadu jubilejas koncertam 11. oktobrī un veido jaunu albumu par atkarībām, kuru mūsu dzīvē ir krietni vairāk nekā tikai tās, ko visbiežāk ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata