Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Sešu rokasspiedienu teorija darbojas

Matemātiķi izskaitļojuši, ka arī mūsu apdzīvotajā pasaulē patiešām iespējams sasniegt jebkuru vajadzīgo cilvēku ar sešu citu personu starpniecību.

Lai arī pasaulē mājo jau vairāk nekā deviņi miljardi cilvēku, ikvienu no tiem iespējams uzmeklēt ar citu sabiedrības locekļu starpniecību. 1967. gadā definētā tā dēvētā sešu rokasspiedienu teorija nosaka, ka pietiek palūgt palīdzību vienam zināmam cilvēkam, kurš iesaista kādu savu paziņu, tas nākamo un tā sešu cilvēku ķēdītes pēdējais posms jau uzrunā tieši meklēto cilvēku.

Teorijā procedūra izklausās saprotama un diezgan ticama. Iespējams, pat vienkāršāka nekā "aizklauvēšanās" līdz vajadzīgajam cilvēkam caur sociālajiem medijiem. Bet vai sešu rokasspiedienu sistēma tiešām darbojas?

MEKLĒ NODERĪGĀKOS

Atbildi uz šo jautājumu šoreiz centās iegūt starptautiska matemātiķu komanda. Lai pārbaudītu fenomenu darbībā, viņi noorganizēja pētījumu par cilvēku uzvedību un pēc tam analizēja visu procesu caur spēles teorijas prizmu.

Darba pirmajā daļā pētnieki nonāca pie slēdziena, ka cilvēki dzīves laikā netiecas nodibināt pēc iespējas vairāk kontaktu ar citiem sabiedrības locekļiem, bet gan koncentrējas uz "pareizajiem". Katram tie ir mazliet citi, taču pamatdoma ir līdzīga, jo kontaktu jēga ir labāka piekļuve informācijai vai citiem labklājību un sociālo statusu paaugstinošiem resursiem. Šī iemesla dēļ, veidojot jaunus kontaktus, cilvēki uzreiz galvā veic izdevumu un ieguvumu analīzi, būtībā nosakot, kurš no sastaptajiem cilvēkiem ir pietiekami svarīgs, lai ar to nodibinātu gana ciešu pazīšanos. Vienlaikus tiek kalkulēts, kādu labumu varētu gūt no katrām attiecībām.

Otrajā daļā viņi atklājumu pārbaudīja, analizējot spēli, kurā katram dalībniekam bija jāizvēlas, ar ko viņš veidos kontaktu ārpus savas grupas, lai nonāktu līdz iepriekš norādītam cilvēkam.

VIENMĒR SEŠI

"Kad mēs veicām matemātiskus aprēķinus, mēs atklājām pārsteidzošu rezultātu: šis process vienmēr beidzas ar sociāliem tīklojumiem, kuru centrā ir skaitlis seši," žurnālā Physical Review X raksta viens no darba autoriem Baruks Barzels, "rezultāts ir vienāds, lai gan katrs indivīds rīkojas neatkarīgi, nepārzinot tīklu kopumā. Katra rīcība veido visu kopīgo tīklu un noved pie neliela pasaules fenomena, kurā vienmēr atkārtojas šī sešu pakāpju shēma."

Darba autori vērš uzmanību, ka viņu pašu sadarbība ir tipisks sešu rokasspiedienu teorijas rezultāts. 14 zinātnieku dzīvo un strādā sešās dažādās valstīs, taču kopīga mērķa vārdā viegli atrada cits citu un veica šo pētījumu.

Ideja par sešu cilvēku ķēdi meklētās personas sasniegšanai pirmo reizi tika pieminēta novelē, ko 1929. gadā sarakstīja ungāru rakstnieks Friģešs Karintijs, taču nopietnāka uzmanība tai tika pievērsta 1967. gadā, kad sociālais psihologs Stenlijs Milgrams veica "mazās pasaules eksperimentu". Proti, viņš iedeva cilvēkiem ASV Nebraskas štatā vēstules, ko palūdza nosūtīt konkrētiem cilvēkiem attālajā Bostonas pilsētā. Tā kā vairums nebraskiešu personīgi nepazina nevienu bostonieti, viņi vispirms nosūtīja vēstuli kādam paziņam Masačūsetsas štatā, kurš, viņuprāt, varētu pazīt mērķa personu Bostonā. Tā vēstule no viena cilvēka nonāca pie otra, līdz sasniedza adresātu. Toreiz vidējais soļu skaits bija 6,2, kas arī kļuva par pamatu teorijas nosaukumam. 

Tomēr eksperimentā bija vairāki trūkumi. Ne visi iesaistītie nosūtīja vēstuli tālāk, jo negribēja maksāt par pasta pakalpojumiem, vai arī kāds pazaudēja sūtījumu. Kopš tā laika šo teoriju daudzas reizes ir pārbaudījuši pētnieki, kā arī sociālo tīklu lietotāji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata