Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Zilās krāsas noslēpums

Debesis ir zilas, jūra ir zila, un visa mūsu planēta no kosmosa izskatās zilgana. Ja šī krāsa ir tik ļoti izplatīta, kādēļ gan pasaulē ir tik maz zilu dzīvnieku?

Atbildi uz šo savdabīgo jautājumu atraduši Adelaides Universitātes pētnieki. Viņi skaidro, ka tīra zilā krāsa vai tās pigmenti dabā nemaz nepastāv. Organismi, kas izskatās zili, absorbē nelielu enerģijas daudzumu un izstaro zilu gaismu. Taču iekļūt molekulās, kas spēj pārvērst enerģiju zilā gaismā, ir sarežģīti, tādēļ dzīvnieku pasaulē zilā krāsa ir reti sastopama. Tomēr ir daži dzīvnieki un augi, kas to spēj, lai šādā veidā kļūtu grūti pamanāmi. 

Viens no tādiem ir 2023. gadā Taizemē atrastais zilais tarantuls Chilobrachys natanicharum. Šis zirneklis apveltīts ar sīkiem matiņiem, kas manipulē ar gaismu tā, lai ķermenim liktu izskatīties zilam vai violetam – atkarībā no apkārtējās vides. Šāda toņu maiņa palīdz tam paslēpties no plēsējiem, ziņo portāls Popular Science.

Zila krāsa biežāk novērota dažādiem kukaiņiem – vabolēm, tauriņiem, Āzijā mītošām bitēm Xylocopa caerulea –, kā arī jūras iemītniekiem. Līdz šim atrasti vairāki krabji un omāri, kuru augumā manāmi zilgani toņi. Tomēr to īpatsvars ir niecīgs – aptuveni viens zils radījums uz katriem diviem miljoniem sugas brāļu un māsu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Saruna pie kafijas aparāta

Māris Žigats (53) gatavojas grupas Pienvedēja piedzīvojumi 30 gadu jubilejas koncertam 11. oktobrī un veido jaunu albumu par atkarībām, kuru mūsu dzīvē ir krietni vairāk nekā tikai tās, ko visbiežāk ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata