Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pārtopot Zuzejā

Mēs gaidām to mirkli, kad būsim zem viena jumta, - saka Mūkusalas mākslas salona izstāžu kuratore Līga Lindenbauma.

Līga Lindenbauma kopā ar kolēģiem jau vairākus gadus strādā ar mecenātu Jāņa un Dinas Zuzānu mākslas kolekciju, kas šobrīd atrodas dažādās vietās. Pēc pāris gadiem mākslas salons ar vairāk nekā 5000 kolekcijas vienībām pārcelsies uz jaunām telpām bijušajā korķa fabrikā Lāčplēša ielā 101, kas līdz šim saukta par Sapņu fabriku. Te taps jauns mākslas centrs ar nosaukumu Zuzeum, ko viņi paši mīļi dēvē par Zuzeju. Pagājušā gadsimta sākumā celtā fabrika iegūs jaunas aprises pēc Zaigas Gailes biroja radītā projekta, ietverot mākslas darbu krātuves jaunbūvi un esošo ēku atjaunošanu ar izstāžu zālēm, universālu auditoriju, kafejnīcu un dārzu. Pašlaik tās telpās ir apskatāma Izraēlas laikmetīgās mākslas izstāde Sapņi un drāmas, kurā ir pārstāvēti četrpadsmit starptautiski atzīti izraēliešu mākslinieki ar vairāk nekā četrdesmit darbiem. Līdz ar šo vērienīgo izstādi tiek pieteikta ne tikai Zuzeum ideja, bet arī jauns mākslas izstāžu punkts Rīgas kartē.

Kā bijušās korķa fabrikas telpās plānojat ienest mākslu?

Zuzeum sastāvēs no trim blokiem. Būvniecības pirmais posms būs jaunas krājumu ēkas izveide Zuzānu kolekcijas darbiem. Projekts ir iesniegts būvvaldē un šobrīd tiek skaņots. Jaunajā ēkā būs arī telpas darbiniekiem – krājuma glabātājiem, restauratoriem, fotogrāfam un izstāžu kuratoriem. Tā ir ēka, ko mēs gaidām visvairāk, jo šobrīd kolekcija atrodas dažādās vietās, apgrūtinot mūsu ikdienas darbu. Bieži vien cilvēki, kas nāk uz Mūkusalas mākslas salonu, zina, ka mēs strādājam ar Zuzānu kolekciju, bet nesaprot, ka darbs patiesībā ir ļoti, ļoti apjomīgs. Kolekcijā ir vairāk nekā 5000 vienību, un tā joprojām aug. Cilvēki redz tikai izstāžu zāli, bet neredz, ka mūsu darbs ar kolekciju ir jau muzeja tipa darbs. Mums ir savs restaurators, kas to vien dara, kā strādā ar šo kolekciju. Vēl ir citi restauratori, ar kuriem sadarbojamies. Tāpēc gaidām jauno ēku, kur tas viss būs zem viena jumta un, cerams, atvieglos ikdienas darba procesu.

Kā izmantosiet esošo ēku?

Bijušās fabrikas ēkas restaurācijai ķersimies klāt pēc tam, kad būs gatava krājumu telpa. Šo telpu mēs izmantojam jau tagad gan mākslas izstādēm, gan pasākumiem, kā arī izīrējam komercpasākumiem. Kamēr notiks projektēšanas un pirmā posma būvdarbi, šī telpa tiks izmantota.

Var teikt, ka Zuzejs [Zuzeum – aut. piez.] jau strādā, pat ja tas vēl īsti nav atvērts. Šobrīd tur notiek Izraēlas laikmetīgās mākslas izstāde Sapņi un drāmas. Tas ir ļoti labs pieteikums plašākai Zuzeum idejai. Ar to iezīmējam sevi Rīgas mākslas izstāžu kartē.

Kas būs noslēdzošais posms?

Tas būs Zuzeum dārzs, kurā iekļausies nelielā bērzu birzīte. Sakopjot teritoriju, tajā plānots eksponēt kolekcijas tēlniecības darbus. Vienlaikus tā arī varētu būt patīkama atpūtas zona pilsētniekiem, it īpaši siltajos gada mēnešos.

Mēs beidzot iegūsim telpas pastāvīgai kolekcijas izstādei, kas savā ziņā būs līdzīga muzeja tipa ekspozīcijai, lai gan tā netiks uzstādīta uz desmit gadiem. To izveidosim uz gadu, pusotru, varbūt diviem un tad ar šo tēmu strādāsim. Paralēli pastāvīgās ekspozīcijas zālei būs divas mainīgās izstāžu zāles, kurās varēsim veidot jaunu grupu izstādes vai personālizstādes ar lielāku dinamiku. Vēl ir paredzēta zāle komercpasākumiem, kas varētu būt teātra izrādes, koncerti, konferences, kino. Būs arī kafejnīca un grāmatu veikaliņš. Te ir arī ārkārtīgi jauka terase, no kuras var vērot apkārt esošo ielu satiksmi un vilcienu kustību. Tur paredzēts restorāns. Domājam arī par atsevišķu programmu bērniem un jauniešiem.

Ļoti apjomīgi. Izklausās, ka jaunais Zuzeum būs īsts muzejs.

Šī telpa nebūs vienkārši vieta, kur apmeklētājs atnāk un kaut ko ierauga. Mēs tiešām gribam to veidot par satikšanās punktu, uz kuru nāk kā uz notikumu. Mūsu mērķis ir izveidot dinamisku telpu.

Visu interviju lasiet šīs nedēļas žurnālā SestDiena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pavasara konstruktors

Domājot par pavasari, neizbēgami nāk prātā kustība – asnu spraukšanās no zemes, pumpuru sprādzieni, augšana un tiekšanās pret gaismu. Un tāpēc šķiet, ka pavasarī arī mākslā tik ļoti iederas deja, it ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata