Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Kino/TV

Notiks kinolektorijs Tas, ko tu nedrīksti nezināt par Jāni Streiču

Kinolektoriju renesanses aizsācējs LKA Kino muzeja cikls Tas, ko tu nedrīksti nezināt , kas tiek rīkots sadarbībā ar kinoteātri Splendid Palace, godinot izcilo kinorežisoru 85. jubilejā, savā programmā iekļāvis Jāņa Streiča filmu Carmen Horrendum (1989) ar kino zinātnieces un režisora daiļrades pētnieces Dairas Āboliņas ievadlekciju. Filmas seanss norisināsies 15. septembrī plkst. 19 kinoteātra Splendid Palace Lielajā zālē.

Rīgas Pasaules filmu festivālu šonedēļ atklās dokumentāls inscenējums Ļoti patīkami, biedri

Rīgas Pasaules filmu festivālu 2021, kas norisināsies no 16. līdz 19. septembrim kinoteātrī Kino Bize, veidos antropoloģiski plaša konteksta filmas, kuras pievēršas kino attiecībām ar laiku un tam, kā mēs to izjūtam. Darbi, kas apskata veidus, kādos laika prakses tiek veidotas un īstenotas cilvēku dzīvēs, iemūžinātas kinematogrāfā – atmiņas, paaudzes, nākotne, pašreizējais laiks.

Filmas Zeme, kas dzied veidotāji rekonstruē vēsturiskā Rīgas Latviešu biedrības nama fasādi

Šobrīd norisinās sagatavošanās process vēsturiskās spēlfilmas Zeme, kas dzied filmēšanas otrajam posmam. Tā uzņemšana sāksies ziemā, bet jau 9. septembrī filmas radošā komanda un aktieri devās uz kinopilsētu Cinevilla, lai apskatītu vēsturiskā Rīgas Latviešu biedrības nama fasādes būvniecības procesu un pašu spēkiem sāktu pārstādīt kokus filmēšanas vajadzībām, vēsta filmas veidotāju pārstāvji.

Sākas Latvijā tapušo filmu pirmizrāžu maratons Ekrānam ir nozīme

Ar Nacionālā kino centra atbalstu šoruden sākas apjomīgs Latvijā tapušo filmu pirmizrāžu maratons Ekrānam ir nozīme, kurā 14 kinoteātros Rīgā un astoņās Latvijas pilsētās gada laikā būs iespēja uz lielajiem ekrāniem redzēt gandrīz 30 Latvijas jaunās filmas, kas tapušas pēdējos divos gados.

Kinoteātrī Kino Bize atsākas Bērnu rīti

Atsākoties kino sezonai, kinoteātrī Kino Bize katru otro svētdienu norisināsies Bērnu rīti. Pirmais no tiem 12. septembrī plkst. 11.00, kad uz lielā ekrāna tiks rādīta animācijas filma Dullā vista Tur. Pēc filmas apmeklētāji aicināti uz tematiski saistītu radošo darbnīcu.

Riga IFF pilnmetrāžas filmu konkursā šogad par balvu sacentīsies deviņas filmas

Rīgas Starptautiskais kino festivāls (Riga IFF), kas šoruden aizvadīs savu astoto norises gadu un norisināsies no 14. līdz 24. oktobrim, izziņo sava galvenā, pilnmetrāžas filmu konkursa Riga IFF Feature Film Competition programmu un žūriju. Konkursa filmas tiks demonstrētas skatītājiem gan klātienē, k/t Splendid Palace, gan tiešsaistē visas Latvijas teritorijā. Visas konkursā iekļautās filmas Riga IFF piedzīvos savas Latvijas pirmizrādes, informēja festivāla rīkotāji.

Sākas starptautiskā dokumentālā kino festivāla Artdocfest/Riga filmu skates

Šodien, 3. septembrī, kinoteātrī Splendid Palace sākas starptautiskā dokumentālā kino festivāla Artdocfest/Riga filmu skates. Veselu nedēļu laikā no 3. līdz 9. septembrim būs iespēja noskatīties 30 filmas no dažnedažādiem pasaules nostūriem, kā arī Eiropas Kino akadēmijas balvai nominēto Gorbačovs. Paradīze, kuras režisors ir Artdocfest/Riga prezidents Vitālijs Manskis.

Kino Bize aicina jauniešus pieteikties lekciju ciklam Filma tuvplānā

Kinoteātrī Kino Bize organizētā kino skola jauniešiem jaunajā mācību semestrī piedāvā lekciju ciklu Filma tuvplānā, kurā būs iespējams izzināt astoņas kino vēsturē nozīmīgas filmas. Nodarbības norisināsies no septembra līdz decembrim katru otro ceturtdienu, un uz tām aicināti pieteikties jaunieši vecumā no 12 līdz 16 gadiem.

Sākas Venēcijas filmu festivāls

Itālijā šodien, 1. septembrī, sākas 78. Venēcijas kinofestivāls, kas tiks atklāts ar spāņu kinorežisora Pedro Almodovara jauno drāmu Madres Paralelas ar Penelopi Krusu galvenajā lomā.

Sāksies Baltijas jūras dokumentālo filmu forums

1. septembrī sāksies Nacionālā kino centra rīkotā 25. Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma industrijas pasākumi – apmācības, semināri un filmu projektu tirgus kino profesionāļiem. Savukārt nākamnedēļ no 7. līdz 12. septembrim skatītāji aicināti uz dokumentālo filmu seansiem – foruma filmu skati kinoteātrī K.Suns, kā arī īpašu foruma 25. jubilejas kino programmu bez maksas tiešsaistē portālā filmas.lv, informēja Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma pārstāve Ieva Lange.

Filma Gorbačovs. Paradīze iekļūst Eiropas Kino akadēmijas gada izlasē

Eiropas Kino akadēmija (EFA) izziņojusi gada labāko dokumentālo filmu izlasi, kas var pretendēt uz 2021. gada Eiropas Kino akadēmijas balvām. 15 labāko dokumentālo darbu vidū ir arī Latvijas filma Gorbačovs. Paradīze (režisors Vitālijs Manskis), kuras nacionālā pirmizrāde notiks 26. augustā kinoteātrī Splendid Palace, informēja Artdoc Media.

Esības un kino skaistums © DIENA

Šodien un rīt, 24. un 25. augustā, norisināsies jau tradicionālās Baltijas filmu dienas – bezmaksas seansi, kuros skatītājiem katrā no trim Baltijas valstīm tiek piedāvātas vairākas kaimiņvalstu filmas. "Diemžēl pēdējos 20 gadus mūsu kaimiņvalstu filmu klātbūtne Latvijā bijusi minimāla, un tas pats attiecas uz latviešu filmu klātbūtni Lietuvā vai Igaunijā. Protams, mēs visi daudz labāk zinām, kas notiek Breda Pita karjerā un ģimenē, nevis to, kas notiek, teiksim, Lietuvas kino," pirms vairākiem gadiem recenzijā par Lietuvas un Latvijas kopražojuma spēlfilmu Spēlmanis rakstīja kinokritiķe Dita Rietuma. Kopš tā laika Breda Pita un Andželīnas Džolijas jeb Brandželīnas pasaka ir piedzīvojusi savu skumjo finālu, bet Baltijas valstis ir spērušas pirmos soļus tuvošanās virzienā, ne tikai filmu radīšanas ziņā.