Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Dīvains sapnis

Latvija nav tikai Rīga – pierāda jaunā koncertzāle un mūzikas skola, kas tikko atklāta Ventspilī. Unikālie instrumenti, modernais skolas un bibliotēkas aprīkojums ir ieguvums visiem

Daudzi jau paspējuši īsti latviskā garā pavīpsnāt par jaunās Ventspils koncertzāles ambiciozo nosaukumu Latvija, taču tas vēlreiz apliecina, ka – pretēji ierastajai attieksmei – Latvija nudien neaprobežojas tikai ar Rīgu. Vēl vairāk. Turpinot koncertzāļu tēmu – ar XXI gadsimta cienīgu koncertzāli var lepoties Rēzekne, Cēsis, Liepāja, Ventspils, bet tikai ne Rīga, kur darbu sākšanai paredzētie Eiropas fondu finansējuma termiņi jau deg zilās liesmās, bet valdības varas gaiteņos vēl joprojām nevar vienoties, kur koncertzāli celt.

Izsmieklam nav ne mazākā iemesla. Drīzāk skaudībai, ka Ventspils tikusi ne tikai pie jaunas koncertzāles – vienīgās Latvijā, kurā beidzot izdevies iebūvēt īstas stabuļu ērģeles –, bet arī pie mūzikas skolas, kura jau slavēta kā vismodernāk aprīkotā visas Eiropas kontekstā. Loģiski, ka tā būs spēcīga motivācija jauniešiem turp doties mācīties un skolotājiem (arī no Rīgas) –braukt strādāt uz Ventspili. Ja nu tomēr izrādīsies, ka pirmais novērtējums ir pārspīlēts un kāda cita supermūsdienīga Eiropas mūzikas skola ir aizmirsta, tas neatceļ to, cik ērti un dabiski skolas mācību telpas ieskauj veselas divas koncertzāles – lielo zāli teju ar 600 vietām un mazo zāli ar skatuvi, ko vasarā var atvērt uz āru. Koncertzālē atrodas ne tikai lieliskas ērģeles, Hamburgas Elbas filharmonijas ērģeļu māsa (abas tapušas vācu ērģeļbūves flagmaņa Johannes Klais Orgelbau GmbH & Co. meistardarbnīcā), bet arī pasaulē lielākās 4,7 metrus augstās vertikālās klavieres, kuras izgatavotas latviešu meistara Dāvida Kļaviņa uzņēmumā Ungārijā. Diez vai šīs klavieres izkonkurēs Steinway koncertflīģeļus – tās šķiet piemērotas mūsdienu mūzikas eksperimentiem un improvizācijai –, taču Ventspils koncertzāle var piedāvāt klaviermūziku pat veseliem sešiem Steinway. Amerikāņu minimālista Stīva Reiha opuss Six Pianos sešu pianistu izpildījumā te skanēs koncertā 1. augustā.

Ir liels kārdinājums pasapņot, kas notiktu, ja Ventspils Mūzikas vidusskolu ar tās iespējām – koncertzālēm, skaņu ierakstu studiju, mūzikas datorklasi, skaņas izolāciju, automātisko mitruma un gaisa regulēšanu u. c. – apvienotu ar Emīla Dārziņa Mūzikas vidusskolu, kas visos laikos bijusi mūsu galvenā pasaules mūzikas talantu kaldinātāja. Es nedomāju profesionālās izglītības kompetenču centru (PIKC) kategorijās, vien atceros Dārziņskolas nejēdzīgo, neskanīgo zāli un savu laiku nokalpojušos mūzikas instrumentus. Taču PIKC statusu, kam līdzi, kā zināms, nāk Eiropas fondu finansiālais ieguldījums, Ventspils Mūzikas vidusskolai ir gudri izdevies iegūt, neupurējot savu identitāti un formāli neapvienojoties ar citām mākslas izglītības iestādēm, toties pilnveidojot mācību programmu piedāvājumu ar skaņu operatoru un skatuves gaismotāju apmācību.

Top komentāri

Itamars Toledano
Sapnis bija pravietisks - dīvaini putni knābāja Ventspils barona galvu, un lai agoniju kaut nedaudz attālinātu, bija jāuzriktē šī atvadu bakhanālija kā uvertīra devītajam elles lokam.
Itamars Toledano
Vēl vairāk! Apzinoties dīvainā sapņa reāliju neizbēgamību, un apzinoties asiņainā laupījuma patieso cenu, tiek darīts viss, lai mantotu krāšņākos plauktus barona von Toifela dvēseļu dārzos. Un tādai naivulei kā Lūsiņai, lai no izbrīna vēdergraizes piemetas, kā piemetās toreiz, kad viņa pārlieku lielā naivuma dēļ, savu dzimumu apjēgt nespēja nekādi!
lustīgais nerris uz tirgus plača
l
Nu, bet ko darīt, Itamar? Jaukt nost Ventspils koncertzāli ar visu mūzikas skolu, vai kā?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja