Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Netraucē dabai – tapsi glābts

Festivāls Laba daba Ratniekos joprojām piedāvā stilistiski visdaudzveidīgāko programmu

Vasaras festivālu sarakstā katrs ar nepacietību ik gadu gaida savējo, un tiem, kuri klausās Radio Naba, tas, visticamākais, ir Laba daba. Un ne jau tāpēc, ka tā atskaņa – festivāla organizēšanā vistiešākajā veidā iesaistās pati radiostacija. Protams, tā arī raidīs festivālu tiešraidē, ko varēs klausīties tie, kuri uz Labu dabu nebūs aizbraukuši.

Naba pazīstama ne vien kā Latvijas Radio sestais kanāls, bet arī kā Latvijas Universitātes radio, tāpēc festivāls notiek šīs augstskolas atpūtas kompleksā Ratnieki, pie kura katra stūrīša jau pierasts, jo teritorija nav pārāk liela. Attālumu starp Lāča, Eža, Suņa skatuvi un Kraukļa ligzdu vai Ej Apskrieties Prieka māju pastaigas solī var izstaigāt pietiekami ātri.

Katram savas prioritātes

Muzikālā programma ir stilistiski tikpat daudzveidīga kā Radio Naba. Skaļākie ārzemju viesi šogad ir vieni no spilgtākajiem vācu EBM (Electric Body Music) pārstāvjiem Die Krupps, kuru daiļradē saklausāma ievērojama industriālās mūzikas ietekme, grupa dziesmās izmanto ne tikai ģitāras un sintezatorus, bet arī īpaši konstruētas metāla perkusijas, kas tiks atvestas arī uz Latviju. Ja grupai Rammstein nebūtu tik spēcīga mārketinga, tā joprojām būtu vienā popularitātes līmenī ar Die Krupps, taču katram savas prioritātes.

Otri viesi ir dāņu trio Lust For Youth, kas rada hipnotisku, minimālistisku elektronisko mūziku, ko var raksturot kā sintpopu, lo-fi un darkwave. No Baltkrievijas atbrauks grupa Super Besse. Tiem, kuriem nav alerģijas pret krievu valodu, patiks Spički no Lietuvas – apvienība savu stilu raksturo kā panku folkroku. Vistālāko ceļu šogad mērojusi amerikāņu grupa T.S.O.L., kuras sastāvā spēlē mūziķi no tādām pankroka vēsturē nozīmīgām apvienībām kā Bad Religion un U.S. Bombs.

Atjaunošanās koncerts

Pašmāju mūzikas piedāvājums ir milzīgs. Daļa mākslinieku sastapti jau citos festivālos – Helēna Kozlova, Gas of Latvia, Rūsa, Kasetes, Laika suns u. c. Būs spilgtākie dažādu gadu Latvijas Universitātes mūzikas grupu konkursa Hadrons dalībnieki: DJ Krankenwagen, , MMMM, Rāva. Sen nav dzirdētas Lietotas mēbeles no Holandes, kas iedvesmu smēlušās 70. gadu roka klasikā, un Dzidriņas megasistēma, taču tajā no trim sākotnējiem solistiem palicis tikai Normunds Rutkis.

Ja mūziķi uzstājas tikai Latvijā, apvienošanās pēc ilgu gadu pārtraukuma nav nekāds bizness. Tik vien kā vēlme pašķirstīt savu jaunības dienu atmiņas un noskaidrot, vai tas ir kaut kam vēl noderīgs šodien, kad mainījies ir viss. "Kā tev šķiet, vai vajadzētu atjaunot Fuck Art?" pirms nepilna gada, viltīgi smaidot, jautāja Horens Stalbe, kurš pēc ilgas dzīvošanas ārzemēs jau krietni sen bija atgriezies ar labdabīgi asu mēli, aktīvi dīdžejoja un bija izveidojis savu grupu Riga Reggae, kuras repertuāra pērle ir Boba Mārlija Get Up Stand Up latviskotā versija. Nu tas ir noticis, un Latvijā pirmās savulaik hiphopu, fanku, roku un regeju sajaukušās grupas Fuck Art 25 gadu jubilejai veltītais atjaunošanās koncerts skanēs Labā dabā.

To reiz un tagad

Šīs komandas dalībnieki bija savākti no ļoti dažādām mūziķu apvienībām: ģitārists un otrs vokāls Renarts Braufmanis bija no grupas Nejautā (tagad Voiceks Voiska un Riga Reggae, kas arī būs Labā dabā), saksofonists un taustiņinstrumentālists Uģis Vītiņš – no Parka (tagad komponists un producents – Elektrofolk, Zāle, Biezoknis u. c.), bundzinieks Mārtiņš Linde no Time After Time (nu viens no pieprasītākajiem sitējiem, pastāvīgi spēlē Iļģos, Zodiakā), basģitārists Ilvars Zālītis nāca no Jauna mēness, taču tagad mūzikā darbojas maz.

Grupas līderis un reperis Horens Stalbe, ar kuru visiem vispirms saistās Fuck Art, 80. gadu otrajā pusē ne vien darbojās kā modelis modes industrijā, bet arī, kā pats saka, gāza uz ielām riņķī milicijas mašīnas, kā īsts panks protestējot pret tolaik valdošo padomju iekārtu. Tāpat kā savos pirmsākumos, grupas dalībnieki uzsver, ka joprojām neplāno kaut ko ierakstīt un nospēlēt tik un tik koncertu, tāpēc jābrauc uz Labu dabu, jo, kas zina, varbūt viņi to vairs nedarīs.

Nenomin zirnekli

Laba daba vienmēr ir bijis ne tikai mūzikas festivāls – ap skatuvēm veidojušās dažādas citas aktivitātes, kas tagad jau ir norma katrā festivālā. Arī šoreiz Ratniekos būs gan teātris un kino, gan dabai draudzīgi pasākumi, kas iemācītu cilvēkus ar to sadraudzēties. Kaitnieks ir nevis uz ceļa pēkšņi izskrējis zvērs, bet cilvēks, kurš savā dzelzs kastē grib pārvietoties arvien lielākā ātrumā, neievērojot dzīvnieku daudzu tūkstošu gadu garumā iestaigātos ceļus. Jo, kā ir teicis nu jau nelaiķis dzejnieks Pēters Brūveris, cita dabai draudzīga kultūras pasākuma Dabas koncertzāle kādreizējais aktīvais līdzdalībnieks, "daba vienmēr ir laba" – un ne tikai tādu festivālu laikā. Nenomin zirnekli tikai tāpēc, ka tas izskatās draudīgs, un tad arī zilonis nenomīs tevi.

Laba daba LU atpūtas kompleksā Ratnieki Līgatnes pagastā 5.–7.VIII

Biļetes Biļešu servisa tīklā EUR 25–40 www.labadaba.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja