Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pieplociet pie dabas krūts

Festivāls Laba daba piedāvā vasaras daudzveidīgāko pašmāju mūzikas programmu un ne to vien. Radio Naba klausītājiem – apmeklējums obligāts!

Iespējams, cilvēki Latvijā nemitīgi izjūt labā un pozitīvā deficītu, ja jau tas ticis uzsvērts abu vasaras sarunās visbiežāk pieminēto un gaidīto festivālu nosaukumos – gan internacionālajā Positivus, gan latviskajā Labā dabā, kas šogad noslēdz mūsu nosacīti lielo vasaras festivālu sēriju. Jau norūdītā, bet vēl nesadegusī festivālu telts pirms ziemas guļas šovasar vēl varētu noderēt tikai nākamnedēļ Sansusī, jo Sunset Festival Siguldas pilsdrupās notiek pa daļām kā trīs atsevišķi koncertu bloki.

 

Ezi, pīle! Kur ir muša?

Lācis, Suns, Ezis, Pūce un Pīle – Latvijas faunas pārstāvju vārdos jau tradicionāli tiek sauktas festivāla Laba daba skatuves. Atbilstoši pieminēto dzīvnieku augumam tās arī sarindojamas: vislielākā un skaļākā ir Lāča skatuve, nākamā ir Suņa skatuve, kas izvietota šķūnī, – uz tām notiks festivāla galvenie koncerti, kuri aptver visdažādākos žanrus. Uz Eža skatuves skanēs folkmūzika, regejs un world music.

Kraukļa ligzdā, kas būs arī ikgadējās par prieka māju dēvētās Ej apskrieties skatuves mītne, skanēs elektroniskā mūzika, uzstāsies dīdžeji un dzīvās mūzikas grupas, savukārt Pūces migla būs chillout zona ar mūziku smadzeņu sakārtošanai un videodiskotēku nakts tumšajās stundās, kas nes astoņdesmito gadu Latvijas TV raidījuma Videoritmi vārdu.

Festivāla teritorijā esošajā baseinā uz pontona piektdien darbosies jaunizveidotā pop-up skatuve jeb Pīļu dīķis, kuras idejas līdzautors ir hiphopa mākslinieks Fiņķis. Pēc vairākiem priekšnesumiem skatuve pazudīs, un baseins atkal būs pieejams peldēt gribētājiem.

Apmeklētāji varēs baudīt vislielāko un daudzveidīgāko latviešu mūzikas klāstu, jo Labas dabas brālis ir Radio Naba, kas atskaņo žanriski visdažādāko mūziku. Festivālā darbosies radiostacijas izbraukuma studija, kurā skanēs gan koncertu tiešraide, gan intervijas ar mūziķiem, kuras veiks Nabas ētera instruktori.

Koncertēs Dzelzs vilks, ansambļa bundzinieka Mārča Judža izveidotā grupa Ryga, kurai šogad pievienojies multiinstrumentālists Kaspars Bindemanis, popmūzikas kvintets Rīgas modes, kas cilvēkus iedala divās daļās – vieniem grupa patīk, otriem riebjas, latvju roka celmlauzis un leģenda Pērkons, pankroka veterāns Inokentijs Mārpls, etnotransa kolektīvs Auļi, folkgrupas Suitu sievas, Balti, Rāva, Daba San, Pastkaste, ražīgie dažādu paaudžu dziesminieki Imants Daksis un Māris Šverns ar savu grupu Baložu pilni pagalmi, kuras jaunāko albumu Visi savējie ievadošā dziesma Laba daba patiesībā nemaz neesot par festivālu – vienkārši šāds vārdu salikums izveidojies, autoram reiz grupas Manta koncerta iespaidā sacerot jaunu dziesmu.

Būs arī no deviņdesmitajiem gadiem līdz mūsdienām izdzīvojušie Satellites LV, Pienvedēja piedzīvojumi, sintpopa un folka saplūdinātāji StandART, abas nu jau par godalgotiem kinorežisoriem tapušo brāļu Raita un Laura Ābeļu grupas Soundarcade un Das Sonntags Legion, kas šogad atkal dzirdamas pēc ieilgušas pauzes, ska grupas All Day Long un Oranžās brīvdienas, pēdējā sev piedēvē arī turbofolka žanru, un tās solists Ints Ķergalvis uzstāsies arī ar grupu Riga Reggae. To viņš izveidojis kopā ar Horenu Stalbi, kurš savos tekstos asprātīgi apspēlē dažādas tabu tēmas – paklausieties, piemēram, dziesmu Māri, kur Anna.

 

Tautu draudzība

Par baudāmiem muzikāliem mirkļiem parūpēsies arī Andreja Grimma vadītais progresīvā roka un dažādu tautu etnomūzikas iedvesmotais instrumentālās mūzikas kolektīvs Future Folk Orchestra, smagā rokenrola grupa Rebel Riot, talantīgie divdesmitgadnieku paaudzes mūziķi – Elizabete Balčus, kuras koncertu scenogrāfijas veidotāja Sabīne Moore uzstāsies arī ar savu grupu Mmmm, psihedēliskā roka trio Ezeri un kvartets Vientuļš, bet neglīts, sintpopa duets Hipstokrātija, reperis Arturs Skutelis, kurš uzstājas džeza grupas Tvērumi pavadījumā.

Bez plašā latviešu mūzikas piedāvājuma būs arī grupas no ārzemēm – igauņu pankroka veterāni Vennaskond, Sanktpēterburgas grupa Otava Yo, kas spēlē ne vien krievu tautasdziesmas mūsdienīgās dejojamās apdarēs, bet ielauzījusi mēli arī latviešu trallināmajā "ai-vir-vir-vir-vir, bum-bum-bum", itāļu postpanka trio Soviet Soviet, Jamaikas regeja grupa U-Roy, japānis Kenta Hajasi, kurš klāj ar ģitāru un balsi radītas skaņas citu citai pāri, līdz skan kā vesels orķestris, regeja, džangla un hiphopa grupa Kore Dada no Izraēlas, igauņu rokgrupa Sibyl Vane, kuras ieraksti tiek izdoti Latvijas apgāda I Love You paspārnē, ansambļa Kraftwerk un sintpopa iedvesmotie lietuvieši Solo Ansamblis, transcendentālās psihedēlijas orķestris Tau no Berlīnes un melanholiskā popa trio The Grand Bay no Francijas.

 

Tonna ģipša jūsu priekam

Labas dabas otrajā dienā, kad pirmie apmeklētāji jau būs modušies pēc īsās piektdienas nakts, aktivitātes sāksies diezgan agri – improvizācijas humoršovs Astoņpadsmit plus uz Suņa skatuves liks smieties jau desmitos rītā vai pat agrāk. Turpat būs vērojama etīžu teātra Nerten izrāde. Tajā piedalīsies literāti Toms Treibergs un Svens Kuzmins, kuri dekorācijas, rekvizītus vai tēlus raksturojošus kostīmus neizmanto, aicinot katru skatītāju veidot vidi un tajā ietvertos varoņus ar savu iztēli. Uz Suņa skatuves ārējām sienām būs skatāma Ulda Siliņa fotoizstāde, kurā fiksēti mirkļi no šīgada Glastonberijas festivāla Anglijā. Pats autors būs kaut kur tuvumā un labprāt dalīsies arī ar stāstiem par tur pieredzēto.

Festivālā īpaši tiek gaidītas ģimenes pilnā sastāvā – parasti Labā dabā tiek organizētas arī speciālas aktivitātes suņiem un bērniem, kuriem līdz 13 gadu vecumam (ieskaitot) ieejas biļete nav jāpērk. Kā ik gadu, darbnīcā Pie dabas krūts katra sieviete varēs izveidot un novietot festivāla teritorijā apskatei savu krūšu atlējumu ģipsī. Šī atrakcija būs bez maksas, un neviena daiļā dzimuma pārstāve nepaliks tukšā – organizatori esot sagatavojuši veselu tonnu ģipša. Ja kāds erotiski noskaņots jauns cilvēks meitenei Labā dabā lūgs parādīt krūtis, viņa varēs norādīt uz ģipša atlējumiem – lai uzmin, kuras ir viņas. Ja neuzminēs, pats vainīgs.

 

Laba daba

Līgatnes pagasta Ratniekos 4.–6.VIII

Biļetes Biļešu servisa tīklā EUR 22–42

www.labadaba.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja