Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Kamušku dzīvojamo māju masīvs, kas atrodas netālu no Maskavas finanšu centra, ir tipiska Hruščova laika arhitektūras liecība. Tieši šādas piecstāvu mājas paredzēts masveidā nojaukt

Maskavas jaunā seja

Krievijas galvaspilsēta piedzīvo ievērojamas vizuālas pārmaiņas, kuru īstenošanai ir iztērēti milzīgi līdzekļi. Vairākums maskaviešu priecājas par metropoles uzskaistināšanu, bet pretinieki uzskata, ka Maskava ir neglābjami zaudējusi daļu savas identitātes.

Viena no Eiropas lielāka­jām pilsētām – Maskava – pēdējos gados līdz ar pavasara iestāšanos uz vairākiem mēnešiem kļūst par milzīgu būvlaukumu. Tiek uzraktas un pārveidotas daudzas centra ielas, pārkrāsotas ēku fasādes un veidoti jauni parki un skvēri. To dara, lai īstenotu Krievijas galvaspilsētas mēra Sergeja Sobjaņina ambiciozo plānu Moja uļica (Mana iela). Tas, kā apgalvo Maska­vas mērijas interneta vietne, ir "apjomī­gākais labiekārtošanas projekts mūsdienu Maskavas vēsturē", bet tā galvenais uzdevums – "radīt ērtu pilsētvidi un padarīt Maskavu par dzīvošanai patīka­mu vietu".

Līdz šim apjomīgie lielpilsētas pārveides darbi iedzīvotājiem sagādājuši pamatīgas neērtības, arī to izpildījums un milzīgās izmaksas ir saņēmušas maska­viešu kritiku. Savukārt plašus protestus izraisījusi Maskavas vadītāju iecere nojaukt tūkstošiem padomju gados celto daudzdzīvokļu namu un pārvietot to iemītniekus.


Steiga svarīgāka par visu

Septembra sākumā blakus Sarkanajam laukumam vietā, kur savulaik atradās slavenā viesnīca Rossija, apmeklētājus sāka uzņemt pirmais jaunizveidotais parks Maskavā pēdējo 50 gadu laikā. Zarjadjes parka 13 hektāru plašajā terito­rijā ir sastādīti augi no dažādām Krievijas klimatiskajām zonām, uzbūvēts amfiteāt­ris ar iespaidīgu stikla kupolu, pazemes koncertzāle un milzīga V formas platfor­ma virs Maskavas upes. Pasaulslavenā amerikāņu arhitektu biroja Diller Scofidio + Renfro projektētais un vismaz 14 miljar­dus rubļu (207 miljoni eiro) izmaksājušais parks ir kļuvis par vizītkarti Maskavas centra rekonstrukcijai, kas aktīvi norisi­nās pēdējos trīs gadus. Par tās apmēriem liecina fakts, ka 2015. un 2016. gadā remontēja vairāk nekā simts ielu, bet šovasar – 87.  

Remontdarbu dēļ daļēji vai pilnīgi tika slēgtas vairākas centra ielas, mēne­šiem apgrūtinot ikdienu apkārtējo māju iedzīvotājiem un tur strādājošajiem uzņēmumiem, kā arī autovadītājiem, kuriem no rītiem un vakaros bija jāpava­da ilgāks laiks sastrēgumos. Sociālajos tīklos arī izskanējušas sūdzības par to, ka atsevišķas ielas, kuras jau pirms dažiem gadiem ir remontētas, atkal ir uzraktas, bet svaigi noasfaltētas ielas pēc spēcīga lietus applūst, jo ir uzstādīta neefektīva drenāža. 

Neapmierināti ir arī Maskavas vēsturiskā mantojuma sargātāji. Sabiedriskā organizācija Arhnadzor apgalvo, ka varas iestādes nelabprāt sadarbojas ar arheologiem, kuri vēlas izpētīt rekonstrukcijas darbu laikā uzietas senas vēstures liecības. "Steiga pabeigt remontdarbus ir svarīgāka par visu pārējo," Arhnadzor koordinators Kon­stantīns Mihailovs sacīja izdevumam The Moscow Times.

Pilsētas vadība apgalvo, ka tās mērķis ir padarīt Maskavas centru draudzīgāku gājējiem un riteņbraucējiem. Pašvaldības satiksmes departamenta priekšnieks Maksims Liksutovs šovasar paziņoja, ka pilsētnieku neapmierinātība ar ilgstoša­jiem būvdarbiem ar laiku norimšot. "Cilvēki sapratīs, ka vēlāk viss būs labāk," bija pārliecināta amatpersona.

Arī sa­biedriskās domas aptaujas apstiprina, ka vairākums maskaviešu atbalsta pilsētas labiekārtošanu. "Viņiem patīk, ka ielās ir mazāk automašīnu, ir plašākas ietves un vairāk apstādījumu. Tas liek domāt, ka varas iestāžu un iedzīvotāju vēlmes sakrīt," norāda neatkarīgās domnīcas Po­litisko tehnoloģiju centrs pētnieks Alek­sejs Makarkins. "Projekta pretinieki iebilst modernizācijai no augšas. Viņi ir neapmierināti, ka izmaiņas netika ap­spriestas ar vietējiem."  

Visu Ulda Ķezbera rakstu par Maskavas pārmaiņām lasiet žurnāla SestDiena 3.-9. novembra numurā!

Top komentāri

Anna
A
Tieši otrādi- ļoti interesanta un pamācoša tēma. Maskava jau iznīcina savu vēsturi un savu vēsturisko auru. Padomju vara pilsētai neko labu nav devusi. 30- to gadu baznīcu nojaukšana. Vēsturiskā zaradjes rajona nojaukšana pretim Kremlim, lai uzbuvetu viesnicu Rossija.utt. Tad naca Lužkova laiki un centra vēsturiskās ēkas tika pārvērstas par plastmasas eiroremontu. Un tagad ielu rekonstrukcija un vēsturisko ēku nojaukšana, lai vietā uzbūvētu sliktas kvalitātes dzīvokļus un birojus. Maskava ir pazaudejusi savu vēstures varenību. Diemžēl. Un tas ir pamācošs piemērs arī Rīgai- kā nevajag darīt.
Druvis Uvis Vadugu
D
Un kāda jaunā seja ir Prāgai, Varšavai, Tallinai, Viļņai, Stokholmai, Ņujorkai, Tokijai, Pekinai? Tas mani interesētu vairāk nekā par visas Krievijas rēķina pucētā pilsēta, kas bija, ir un paliks Potjomkina sādža.
andis
a
Tēma, kas Latvijā tiešām plaši jāizgaismo ! Kam izņemot vateņus tas var intresēt. Jeb tā tagad tāda jauna internet portālu fīča slavināt visu krievisko. Pat reklāmas krievu valodā sabāzuši.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata