Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kalendārs ar mums

"Šodien vārda dienas svin Zane un Zuzan­na. Varbūt kāda no viņām arī nesvin…" Te varētu piebilst, ka tas tomēr nav tiešs citāts, jo vārdi ir mainīti atbilstoši žurnāla iznākšanas datumam. Cik gan tas vienkārši! Un vai nozīmē, ka tikpat viegli kalendārā var mainīt arī dienas?

Tiem, kas nav lasījuši Anda Kalnozola grāmatu Kalendārs mani sauc, šī pirmā rindkopa var likties dīvaina un nesaprotama. Bet to viegli labot. Izlasiet grāmatu. Nudien sen nav pieredzēts, ka rakstnieks pats saka: grāmata ir labāka par mani. Bet ne jau tāpēc, protams.

Pēdējās nedēļās pie ziemas neprātīgā baltuma jau tā kā pierasts, bet pavasaris vēl nav gaisā, un piezemē­tajā ikdienā jāturpina domāt par visu, sākot no pašam sava veselības stāvokļa līdz pandēmijas noteiktajiem ierobežojumiem pasaulē. Vēl nepilns mēnesis, un būs pagājis gads kopš ārkārtējā stāvokļa izsludināšanas arī Latvijā. Nesen, runājot ar mājsaimniecības biedriem, nonācām pie secinājuma, ka visi precīzi varam pateikt, kur tobrīd bijām un ko darījām, kad slimības ierobežo­šana pilnīgi oficiāli kļuva par valstī svarīgāko. Es, piemēram, biju teātrī. Tagad tas šķiet pat kaut kā jocīgi un pašai brīžiem liekas izdomāti. Un, protams, ir gandrīz banāli teikt, ka labāk par izrādi atceros dau­dzos cilvēkus vienā telpā, sānu pie sāna, drūzmēšanos pēc mēteļiem un sarunas visapkārt.

Tā kalendāra gads būs paskrējis, visas vārda un arī citas dienas varēsim svinēt un pieredzēt atkal no jauna. Un vai tad tas tomēr nav skaisti?

Šīs SestDienas, 19. – 25. februāra numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Līdzvērtīgs Idiotam. Romāna Kalendārs mani sauc autors Andris Kalnozols par mīlestības vakcīnu, Nacionālās bibliotēkas jēgu, brīvību uz ielas un zālēm, kas ārstē no izdegšanas.

PASAULĒ. Ierobežojumi, sodi un komandantstundas. No cietuma un tūkstošos mērāmiem naudas sodiem līdz paļāvībai, ka cilvēki būs apzinīgi. SestDiena apkopo dažādu valstu piemērus ierobežojumu noteikšanā, cīnoties pret Covid-19 izplatību.

SPORTS. Celmlauzis uz tramplīna. Pirmo reizi kopš 1936. gada Latvija olimpiskajās spēlēs varētu būt pārstāvēta ziemeļu divcīņā. Markuss Vinogradovs ir ļoti tuvu tam, lai startētu Pekinas 2022. gada olimpiādē.

IN MEMORIAM. Nācija un Lerijs Flints. Šā gada 10. februārī ASV Losandželosas pilsētā 78 gadu vecumā aizsaulē aizgāja par ietekmīgāko cilvēku pasaules pornoindustrijā pavisam oficiāli atzītais žurnāla Hustler izdevējs un vienlaikus pretrunīgi vērtētais cīnītājs par runas brīvību Lerijs Flints.

DABA. No stāvkrasta līdz zebrzirneklim. Regulāri gada simbola godā ceļot visdažādākās sugas un dzīvotnes, dabas sargātāji un pētnieki cer ne tikai iegūt jaunus datus, bet arī pievērst līdzcilvēku uzmanību dabā notiekošajam.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par atmiņām jādomā

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata