Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Šonedēļ SestDienā: Ū-ū!

Lai vai kādi vēji pūš, visi pūš mums pāri. Netipiskais decembra sākums ļāvis pamanīt zīmīgu sakritību – ka Raimondu Vējoni prezidenta krēslā vasarā iepūta stiprs vējš un ka tikpat stiprs vējš nupat izpūta Laimdotu Straujumu no Ministru kabineta. Bet mēs nezinām, cik augsti vēji un kurā vietā pūzdami ir mūs atpūtuši līdz situācijai, kad valstij ir prezidents, kura pīāra aktivitāšu intensitāte draud pārmākt to viņa darba daļu, par kuru mēs, godīgi sakot, neko daudz nezinām, un ir Ministru prezidente, kura atkāpjas tāpēc, ka valstī viss ir kārtībā – jo arī par Straujumas demisijas patiesajiem iemesliem mēs neko nezinām.

Vējonis jau būs pārspējis Gundaru Āboliņu tajā viņa dzīves sen pagājušajā posmā, kurā izcilais aktieris spēja būt divos pasākumos vienlaicīgi, un mums atliek tikai novērtēt to, ka mūsu prezidents vismaz nespekulē ar savu biologa pagātni un nelido ar dzērvēm kā kaimiņvalsts līderis. Savukārt attiecībā uz Straujumu var piekrist viņas partijas biedrenes Solvitas Āboltiņas apgalvojumam, ka Latvijā nav monarhu, kuri izvēlas savus pēctečus, taču mēs acīmredzot nezinām, vai Latvijā ir kādas tik ietekmīgas figūras, kuras var piespiest demisionēt valdības vadītāju arī tad, ja nav iespējams nosaukt nevienu daudzmaz ticamu demisijas iemeslu.

Vērtējot notikumus, nevajadzētu aizmirst, ka visu zināt nav iespējams, un dažreiz visi patiesības meklējumi nebeidzas ne ar ko, ja pats neesi bijis klāt kādā šauram lokam domātā sarunā. Cik stipram būtu jābūt vējam, lai neviens vairs nevarētu justies drošs, ka publiskošanai neparedzētā viedokļu apmaiņā pēkšņi netiks piepūsts klāt kāds no publiskās telpas un tāpēc visi runātu to, ko domā, un to pašu arī visur domātu? Taču nez vai stiprs vējš būs glābējs, jo vispirms tas saraus vadus, un tad var izrādīties, ka, atslēgts no virtuālās telpas, cilvēks vairs nezina, ko domāt. Tādā brīdī vinnēs tie, kas stingri turēs rokās SestDienu.


Šīs SestDienas, 11. - 17. decembra, numurā lasiet:

FOKUSĀ. Varbūt paradīze un elle jau sen ir samainījušās vietām? Stīvens Hokings un Marsa izpētes tēma Fausta pazudināšanā. Ovācijas dziedātājiem, izsvilpts režisors un viņa komanda - SestDiena eksluzīvā reportāžā par Alvja Hermaņa debiju Parīzes operā.

AIZKULISES. Kāpēc valdībai bija jākrīt, lai uz tās pašas koalīcijas pamata veidotu nākamo? Reitingi varētu būt tikai viens no iemesliem, kāpēc Vienotība vēlējās mainīt savu premjeru, bet – ne vienīgais.

PAR UN PRET. Divi eksprezidenti viedokļu sadursmē par to, vai Valsts prezidentam aktīvi jāiesaistās premjera kandidāta izvēlē.

SestDienas SALONS. Pieņemt savu būtību un būt mierā ar to - tas, uz ko tiecas Shipsea jeb Jānis Šipkēvics. Viņš izdevis pirmo mini soloalbumu, Adventes laikā turpina rudenī sākto (un uzreiz izpārdoto) kamerkoncertu ciklu un vairs nebaidās nebūt perfekts. Intervijā SestDienai - ne tikai par mūziku un mākslu, bet arī dzīvi un sevis atklāšanu svētku laika noskaņās.

TĒMA. Uzticēties šuvējai, pirkt veikalā vai šūt pašam? "Nav, ko vilkt mugurā” problēma, sevišķi pirms svētkiem, kļūst aktuāla ne tikai sievietēm. Turklāt izrādās – ekskluzīvi šūti apģērbi nebūt nav dārgāki par tiem, kas nopērkami veikalu ķēdēs un kuros staigā puse no paziņām. Eksperimentā arī salīdzinām cenas un kvalitāti.

REPORTĀŽA. Īpaši drošības pasākumi un vērienīgs šovs - tas, ar ko paliek atmiņā Madonnas ciemošanās Amsterdamā.

PASAULĒ. Ar populismu vien nepietiek: daļa Dienvidamerikas iedzīvotāju novēršas no kreisajiem politiķiem, kas miljoniem palīdzēja izrāpties no nabadzības, bet nespēja atbildīgi vadīt ekonomiskos procesus un iekūlās korupcijas skandālos.

CEĻOJUMS. Elpu aizraujoši dabas skati, bīstamas kraujas, ugunsgrēka briesmas un šņabis ar bekona garšu - ceļojums Amerikas savvaļā.

PRIEKŠĀ. Labdarība ir jāizjūt - saka Dinamo Rīga hokejists Lauris Dārziņš. Viņš būs viens no tiem, kurš 13. decembrī Arēnā Rīga piedalīsies akcijai Eņģeļi pār Latviju veltītajā hokeja spēlē. Labdarību hokejists salīdzina ar sajūtu, kāda ir, gūstot vārtus.

SestDienas VAKARIŅAS. Vienkāršībā ir spēks: vides pētnieks un raidījumu vadītājs Māris Olte dalās ar divām no tiesas vienkāršām, bet tik ļoti kārdinošām receptēm - pannā cepts asaris un desertā zemeņu sniedziņš.

KROGS UZ PAPLĀTES. Pašmāju Cielaviņa un citi atklājumi kūkotavā apļa stūrī - Egīls Zirnis ēd Bubertā.

Kā arī, REDAKCIJAS SLEJA, PERISKOPS, VĒSTULES&KOMENTĀRI, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, SMADZEŅU KUSTINĀŠANA, SVAIGI, HOROSKOPI, ANEKDOTES, SMALKĀS APRINDAS un KULTŪRIZKLAIDES DEVA.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pavasara konstruktors

Domājot par pavasari, neizbēgami nāk prātā kustība – asnu spraukšanās no zemes, pumpuru sprādzieni, augšana un tiekšanās pret gaismu. Un tāpēc šķiet, ka pavasarī arī mākslā tik ļoti iederas deja, it ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata