Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Kas zina, kur tā pasaule, kur tas rudens mūs šogad aizvedīs.

Tādi mēs tipi

Tā pasaule apkārt tomēr ir viens liels joks. Tikko vēl bija zaļa, nu jau krāsaina. Tikko vēl tevi sauca par bērnu, nu jau jāiet vēlēt un jāizdara nopietnas izvēles. Tikko vēl biji nolēmis būvēt mājas, pēkšņi atskārsti, ka tava impērija patiesībā slēpjas kurpēs. Tikko vēl bezcerīgi mēģināji paspert mazu solīti, te pēkšņi attapies lielu atklājumu priekšā un pārbīdīji zinātni gaismas ātrumā uz priekšu.

Ko tad, ja no tiem jokiem gribas aizbēgt? Viens variants – atrast labvēlīgo tipu sevī, nomainīt rītu pret vakaru, tos pirmos pastiepjot garākus. Cits – aiz­braukt kaut kur flamenko dvēseli meklēt un vismaz kādu gabaliņu no tās arī atrast siltos Andalūzijas vakaros starp draugu stīgu strinkšķiem un suņiem pie viņu kājām. Bet varbūt iemērkt kleitu bezgalī­gā sāls jūrā, iesālīt to, padarot par izteicē­ju kam lielākam un vārdos nemaz īsti nenotveramam. Un tās nebūt nav visas – vēl ir teiksmainas tūkstoš un vienas nakts iespējas un pavisam pragmatiskas idejas, kā mainīt sevi un pasauli apkārt, kā augt, pārvērsties un tapt no jauna.

Katrs pēc sava tipa lai skatās. Katrs savam tipam kaut ko lai piemeklē. Bet dienas (vai nedēļas) beigās var arī sajaukt kādu džinu ar toniku (vai kaut ko mazāk grādīgu), atlaisties 10. (vai jebkura cita) tramvaja krēslā ērtāk, domāt savas domas un varbūt pat aizkļūt līdz kādam jaunam vai vēl tikai topošam muzejam. Kas zina, kur tā pasaule, kur tas rudens mūs šogad aizvedīs.

Šīs SestDienas, 20. - 26. oktobra, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Neviens vairs negrib pagrabus. Pagājis ceturtdaļgadsimts, kopš Vecrīgas telpās dzima Labvēlīgais tips ar tir-lim-pam-pam Andri Freidenfeldu jeb Fredi priekšgalā. Ilgus gadus bijis Radio SWH rīta programmu vadītājs, bet tagad viņš ir ēterā no pusdienlaika un bauda nesteidzīgus rītus.

LATVIJAI VAJAG. Studentus. Lai gan brīžiem var likties, ka daudzās problēmas izglītībā nekad netiks atrisinātas, RISEBA rektore profesore Irina Senņikova nākotnē raugās pozitīvi. Viņasprāt, augstskolām izaugsme meklējama ārzemju studentu piesaistē.

TĒMA. Atvadas no deputātu kvotām. Saeimā sākusies valsts budžeta projekta apspriešana, un pirmo reizi deputāti vairs nevarēs pēc saviem ieskatiem dalīt naudu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem jeb pēc tā dēvētajām deputātu kvotām. SestDiena politiķiem vaicāja, vai viņi zina, kā izlietots pērn piešķirtais finansējums.

PASAULĒ. Eiropas mafijas savienība. Kamēr Eiropa izvērsusi cīņu pret terorismu, tikmēr organizētās noziedzības grupējumi gandrīz netraucēti varējuši paplašināt savus "biznesus", radot milzīgu kaitējumu ekonomikai un sabiedrībai.

FOKUSĀ. Pārtopot zuzejā. Mēs gaidām to mirkli, kad būsim zem viena jumta, – saka Mūkusalas mākslas salona izstāžu kuratore Līga Lindenbauma.

ZINĀTNE. Triju izcilnieku superkomanda. Nobela prēmiju katrā zinātnes nozarē var saņemt tikai trīs pētnieki, taču mūsdienās pie katra nozīmīga atklājuma strādā desmitiem un pat simtiem gaišu prātu

PIEREDZE. Būvē mājas kājām. No arhitektes par apavu dizaineri, no Klusā centra uz Vecrīgu, no ZoFA par Elīnu Dobeli. Pieredzes stāsts par produkta rokraksta un ilgtspējīgas domāšanas vērtību, kas ļauj zīmolam kļūt veiksmīgam ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē

CEĻOJUMS. Ar varenu pagātni un flamenko dvēseli. Jau vairākus gadsimtus Spānija kā magnēts pievilkusi citu valstu zinātniekus, radošos garus un tagad arī plašas tūristu masas, jo bez vēsturiskām vērtībām aicina arī siltais klimats. Laikā, kad pašu mājās dienas kļuvušas īsākas par naktīm un drēgnums šķiet spraucamies pa visām šķirbām, SestDiena dodas uz Granadu un Alpuharras senajiem ciemiem

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, AKTUĀLS VIEDOKLIS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata