Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Viss reizē!

Viss ir reizē gauss un ātrs – savas grāmatas Baigās piezīmes noslēgumā raksta Silvija Brice. Par šiem vārdiem man jādomā arī šobrīd, kad pavisam īsu brīdi pirms žurnāla nodošanas izskan vēsts: miris dzejnieks, tulkotājs un atdzejotājs Uldis Bērziņš. Viņam atvadu vārdi vēl skanēs – kad šis fakts, kas pagaidām vēl kaut kā neveikli gaisā, nosēdīsies līdz apziņai un valodai, kurā to varētu izteikt.

Bet tikmēr viss joprojām reizē gauss un ātrs. Spiegu sacensība tepat kaimiņu Igaunijā, dopingu skandāli un ikdiena, pandēmijas nestās pārmaiņas virtuālo spēļu pasaulē un vēl tik daudz kā cita.

Vajag tik mirkli, lai aptvertu, cik daudz pretrunu un likumsakarību tajā, cik tas viss nesaistīti un vienlaikus loģiski iet kopā.

Tā pati Silvija Brice pirms, kā tagad šķiet, veselas mūžības, kad, strādājot vēl pavisam citā medijā, ar viņu runāju par tulkotājas darbu, arī atzina: tā ir skaista, bet vientuļa profesija. Tagad, pandēmijas laikā, šķiet, tā var raksturot teju jebkuru darbu. Tādas vientuļas mums tās profesijas šajā pasaulē un tik bieži arī ar citu iepūstām dvēselēm, kuras ne tikai nedrīkstam, bet nemaz negribam mainīt. Jo iepūstas skaisti. Un pareizi. Un tā tas arī lai paliek. Par visu pārējo tad nākamreiz.

Šīs SestDienas, 26. – 31. marta numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Biedējošais valodas izjūtas zudums. Tulkotāja un Baigo piezīmju autore Silvija Brice par to, kā ož slikti romāni, cik ilgi lasīs grāmatas latviski, un par vīrieti, kuram viņa neķeras klāt.

PASAULĒ. Spiegu kari kaimiņos. Igaunijas drošības dienestiem, kas pazīstami ar savu ļoti sekmīgo cīņu ar Krievijas spiegiem, pirmoreiz nācies saskarties arī ar cilvēkiem, kas vāc slepenu informāciju Ķīnas labā. Vai Igaunijas līdzšinējā pieredze palīdzēs arī jaunajā cīņas frontē?

TEHNOLOĢIJAS. Pie ekrāna, ar pulti rokās. Spēļu konsoļu tirdzniecība un lietošana 2020. gadā piedzīvoja pamatīgu uzplaukumu, garlaicības māktajiem mājās sēdētājiem īsinot laiku.

TĒMA. Vienu stundu būt konkrētā vietā. Līdz ar Latvijas labākā biatlonista Andreja Rastorgujeva atstādināšanu no sacensībām par antidopinga noteikumu pārkāpumiem ne vienam vien radies jautājums, kā tad īsti šīs pārbaudes ikdienā notiek un kādas neērtības tas nozīmē sportistiem.

LEĢENDA. Knīpu un knauķu zelta pusgadsimts.

''Kas ir Knīpas, kas ir Knauķi?

Knīpas, Knauķi – tie ir svētki!

Tā ir satikšanās dziesmā,

Buramvārdi ugunskurā!'' – tā pirms divdesmit gadiem, kad bērnu vokālā studija Knīpas un knauķi svinēja savu 30. dzimšanas dienu, rakstījis dzejnieks Normunds Beļskis. Tagad leģendārais ansamblis svin apaļos piecdesmit un joprojām ir ieceru un plānu pilns.

CEĻOJUMS. Pilsētas, kas nepadevās pandēmijai. Tagad jau brīžiem šķiet – tāds parasti kārtīgs ceļojums ar tūristu iecienītajām apskates vietām, klīšanu vakarā pa kādas pilsētiņas ielām, lai izraudzītos piemērotu vakariņu vietu, vai gluži vienkārši izraušanās uz pāris dienām apskatīt tuvākos kaimiņus ir kaut kas tāls un nesasniedzams. Tomēr sapņot jau var! Tāpēc SestDiena pēc ilgākas pauzes atkal piedāvā ceļojumstāstus – šoreiz no pavisam nesenas pagātnes, jau pandēmijas laikā, un tepat blakus – pie kaimiņiem.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Tētis televizorā un sapņos

Tēvs klusums ir autobiogrāfiska, bet ne strikti dokumentāla drāma par meitas ilgām kaut uz brīdi sastapt savu tēvu divatā.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata