Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Sveces, kas dara lielu darbu

Pērn biedrības Tavi draugi rīkotajā ierakumu sveču liešanas akcijā Ukrainas armijas un civiliedzīvotāju atbalstam uz kara skarto valsti aizceļoja simt tūkstoši Latvijā tapušu sveču. "Atcerieties, ka ikviena pagatavotā ierakumu svece izdarīs lielu un labu darbu," saka biedrības pārstāve Beāte Bēvalde un aicina ne tikai Lāčplēša dienā, 11. novembrī, bet arī turpmāk katru sestdienu doties uz biedrības mītni Ventspils ielā Rīgā gatavot ierakumu sveces

Kas iedvesmoja ideju par ierakumu sveču liešanas darbnīcu?

Ukrainiete Iriša – mūsu koordinatore, kura vairākus gadus dzīvo Latvijā un mūsu biedrībā darbojas jau kopš pagājušā gada, – mūsu komandas kopējā čatā iemeta ziņu ar īsu video par to, kā paši ukraiņi ir pagatavojuši ierakumu sveces un ka tās ir ļoti laba lieta. Pēc šīs ziņas katliņš bija sācis vārīties un mēs visi "burbuļojām", jo katrs centās atrast vietu šajā projektā un saprast, kā var palīdzēt, kā varam aicināt cilvēkus to darīt. Divu dienu laikā šī ideja bija izaugusi līdz varenam projektam, tā ka atlika vien  nospiest pogu un to palaist.

Cik sveču jūs apņēmāties izgatavot pirmajā akcijā?

Kad izsludinājām akciju, bija koleģiāla saruna par to, kādam jābūt mērķim. Drosmīgi izdomājām, ka varam uz Ukrainu aizsūtīt vienu kravas auto ar svecēm. Saskaitījām, ka tam ir nepieciešams izliet simt tūkstošus sveču. Tobrīd uz 30 sekundēm iestājās pauze, bet bija kolēģis, kurš teica: "Simt tūkstošu? Mierīgi!" Tā arī ir galvenā atslēga: ja mūsu starpā ir kaut viens, kurš pasaka "Mēs to varam!", tad to varam izdarīt un nav citu opciju. Tās simt tūkstoš sveces arī tika aizsūtītas.

Un tomēr akcija turpinās arī šogad…

Pērn, sākot sveču liešanas akciju, mums nebija domas, ka šogad to turpināsim, jo visiem bija sapnis un vēlme, ka nākamajā gadā tas nebūs jādara. Taču atkal ir pienācis rudens, un straujiem soļiem tuvojas ziema, un mūsu pērn iesāktās palīdzības lietas neapstājas. Tāpēc bija pašsaprotami, ka arī šogad izgatavosim ierakumu sveces. 

Kā ukraiņi šīs sveces liek lietā?

Pērn Ukrainas aizstāvji tās izmantoja, lai ierakumos sasildītos un pagatavotu ēdienu. Taču visi ir pamanījuši, ka svece, izdalot siltumu, ir pamanāma, tāpēc tā nav labākā lieta, ko ierakumos darīt. Nevaram stāstīt un rādīt, kā izskatās ierīce, kuru ukraiņi izgudrojuši, lai šīs sveces izmantotu dažādiem mērķiem. Taču sveces joprojām dod siltumu, tās lieliski izdara savu darbu, turklāt pretinieki tās nevar tik ātri pamanīt. Tiesa, tagad sveces nav paredzētas izmantošanai iekštelpās vai bumbu patvertnēs, taču visi to zina, un gan karavīri, gan civiliedzīvotāji tās izmanto āra apstākļos, lai uzsildītu ēdienu, ūdeni vai sasildītos.

Uz cik lielu atsaucību cerat šogad?

Šogad akcijai ir dažādi ierobežojumi, kas saistīti ar atkritumu apsaimniekošanas likumu, tāpēc vairs nevarējām cilvēkus aicināt nest lietotas konservu kārbas un meklējām uzņēmumus un cilvēkus, kuri būtu gatavi ziedot jaunas. Tādus izdevās atrast, un paredzēts, ka sveču izgatavošanas darbnīca darbosies līdz pat pavasarim. 

Vai sveču liešana varētu būt labs veids, kā pavadīt Lāčplēša dienu?

Nemelošu, ja teikšu, ka pagājušajā gadā sveču darbnīca bija tikai sveču izgatavošanai: šeit dzima jaunas draudzības un arī jaunas mīlestības, tā ka var teikt, ka mūsu akcija savu darbiņu ir izdarījusi pēc labākās sirdsapziņas. Pērn Lāčplēša dienā mums darbnīca pat nebija plānota, taču bija svečotāji, kuri uzstāja, ka sveču darbnīcai būs būt, un viņi atlika visus darbus, lai atbrauktu pie mums un to vienu svecīti izgatavotu. Tas ļoti sasildīja sirdi, jo viss 11. novembris tika ietīts un sasildīts mūsu kopējā pārliecībā, ka ir jāuzvar. Tāpēc arī šogad aicinām visus no rīta atbraukt uz šejieni, Ventspils ielu 50, un izgatavot to vienu svecīti, zinot, ka tā pēc tam pildīs lielu un labu darbu.

Kā vēl iespējams atbalstīt šo akciju?

Mums tiešām ir labi draugi un atbalstītāji, kuri palīdz tapt ierakumu svecēm, un starp viņiem ir arī Dobeles sveces, kas šogad ziedoja trīs tonnas parafīna. Ja cilvēkam nav iespējas pašam piedalīties darbnīcās, mēs aicinām ziedot parafīna iegādei, jo, iegādājoties vairāk parafīna, mēs varam izgatavot vairāk sveču.

Ierakumu sveces var gatavot arī mājās un nest mums uz Ventspils ielu. Tikai tad ir lūgums ievērot visus drošības nosacījumus un pareizo gatavošanas tehniku. Mēs ar prieku arī sniegsim padomu un palīdzēsim saprast, kā šīs sveces jāizgatavo, informācija būs pieejama arī mūsu mājaslapā. Pagājušogad daudzi uztraucās, ka ierakumu sveces ir pagatavojuši nepareizi. Nav tāda "pareizi" vai "nepareizi", jo, ja nepieciešams, mēs sveces pārtaisām un ukraiņi mūsu pagatavotās sveces vienmēr ir novērtējuši ļoti augstu. Tāpēc – lai visiem par šo ir mierīga sirds!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Zaļais dvēseļu dārzs

Šogad savu atdzimšanu piedzīvos vēl viena no Rīgas Lielo kapu kapličām, bet rindā gaida jau nākamās.

Sennas pēdējās sacīkstes

Pirms 30 gadiem Imolas trasē smagu avāriju piedzīvoja un slimnīcā mira trīskārtējais Pirmās formulas čempions Airtons Senna. Traģēdija pamudināja atbildīgās personas vairāk rūpēties par autobraucēju d...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata