Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Andris Nelsons šodien debitēs Londonas Karaliskajā operā

Latviešu diriģents Andris Nelsons šodien debitēs Londonas Karaliskajā operā, kur diriģēs itāļu vērisma operas lielmeistara Džakomo Pučīni operas Bohēma iestudējumu.

Vēstot par latviešu diriģenta gaidāmo debiju britu ievērojamākajā operteātrī, laikraksts The Times raksta, ka 31 gadus vecais mūziķis pēdējos gados piedzīvojis galvu reibinošu karjeru, sadarbojoties ar pasaules vadošajiem orķestriem un opernamiem. Pirms mēneša A.Nelsons debitēja Ņujorkas Metropolitēna operā, diriģēdams citu Džakomo Pučīni operu - Turandota, un viņa sniegums recenzijās atzīts par izcilu. Šo izrādi tiešraidē no Ņujorkas varēja vērot arī Rīgā, kinoteātrī Parex Plaza.

Pirms tam A.Nelsons diriģēja Berlīnes Valsts operā un Vīnes valsts operā, savukārt kā nākamo viņš Ņujorkā diriģēs P.Čaikovska operu Pīķa dāma.Īpaša britu preses interese par A.Nelsonu ir arī tāpēc, ka arī šajā zemē viņu uzlūko par savējo, jo viņš jau otro sezonu ir Birmingemas simfoniskā orķestra galvenais diriģents. Tikko arī kļuvis zināms, ka ar šo orķestri Andris Nelsons nākamgad novembra beigās sniegs vieskoncertu Rīgā, šo koncertu rīko VSIA Latvijas koncerti.

The Times publicēta plaša intervija, kurā A.Nelsons atzinis, ka pats brīnās par to, cik strauji attīstījusies viņa starptautiskā diriģenta  karjera. "Protams, studentam ir sapņi. Bet viss ir noticis tik strauji," sacīja diriģents, daloties sajūsmā par radošo sadarbību ar pasaules operzvaigznēm Ņujorkā. Intervijā A.Nelsons dalījies arī mūziķim būtiskākajās bērnības piedzīvojumā, stāstot kā piecu gadu vecumā aizvests uz R.Vāgnera operas Tanheizers izrādi, kuras mūzika viņu pārņēmusi kā hipnizes varā: kad Tanheizers nomira, mazais A.Nelsons raudājis. Savukārt trompetes spēlēšana Latvijas Nacionālās operas orķestrī viņam lāvusi izprast orķestra mūziķu psiholoģiju.

The Times uzsver, ka Nelsonam izdevies iepatikties gandrīz pilnīgi visiem - gan mūziķiem, gan skatītājiem un salīdzina jauno diriģentu ar viņa skolotāju, pasaulslaveno latviešu Maestro Marisu Jansonu.

The Times paudis A.Nelsons, Pučīni Bohēma viņam ir īpaši tuva, jo tā bija pirmā opera, kuru viņš diriģēja Rīgā. "Katrs vakars bija īpašs notikums," atminējās diriģents.

Londonas Karaliskajā operā 19.decembrī viņš diriģēs iestudējumu, kura režisors Džons Koplejs veidoja 1974.gadā. Mimī lomā būs Hibla Gerzmava, Rūdolfu atveidos poļu tenors Pjotrs Bečala (Piotr Beczala). Starp citu, šajā izrādē Andris Nelsons nebūs vienīgais no Baltijas valstīm: Kolēna lomu tajā atveidos jaunais, talantīgais lietuviešu basbaritons Kosts Smorigins, kurš ir Plasido Domingo konkursa Operalia šā gada laureāts (3.vieta). Viņš dziedājis arī Latvijā, kur drīz pēc uzvaras 3.starptautiskajā J.Vītola vokālistu konkursā (2.vieta) piedalījās L.van Bēthovena operas Fidelio koncertuzvedumā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri 2004.gada maijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja