Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Latvijas Nacionālajā teātrī top komiskā lekcija Baltiešu armija pēc Edgara Ozoliņa piezīmju motīviem

Latvijas Nacionālā teātra Jaunajā zālē no 31. marta tiks izrādīta Reiņa Suhanova komiskā lekcija Baltiešu armija, kas tapusi pēc Edgara Ozoliņa piezīmju motīviem, informēja Latvijas Nacionālā teātra Mārketinga un sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Lolita Grāvīte.

Mākslinieka Edgara Ozoliņa rokrakstu atpazīst gan karikatūru, gan bērnu grāmatu ilustrāciju, gan erotisku fantāziju mākslā cienītāji, bet reti kurš zina, ka 70. gadu vidū – dziļos padomju laikos – Ozoliņš kaldina pats savu utopisku plānu par Latvijas neatkarības atgūšanu.

E. Ozoliņa plāns bija no trimdas baltiešiem, apzināti tos pavairojot vajadzīgajā daudzumā, Islandē izveidot baltiešu armiju, un, rūpīgi izvēlētā brīdī uzbrūkot PSRS, trīsdienu karā atbrīvot Latviju, Lietuvu un Igauniju.

Reinis Suhanovs: "Edgars Ozoliņš dzīvoja ārējas nebrīves laikmetā un savas pretpadomju fantāzijas skicēja un pierakstīja. Domājams savai iekšējai vajadzībai, iespējams, lai izdzīvotu – izšautu naidu, ilgas un dusmas uz papīra.

Šie sapņi par alternatīvu realitāti, pavisam citādu pasaules vēsturi, kurā Baltijas valstu tautām pēc padomju okupācijas ir cits liktenis, uzrunā mani ar savu asprātību un mīlestību pret tautu, bet arī pārbauda manas politkorektuma robežas. Ozoliņa fantāzijas nav sistematizētas, un arī mēs izrādē cenšamies saglabāt piezīmju klades kolāžas noteiktu ritmu. Uzdodam sev jautājumus par brīvības jēdzienu. Ko nozīmē būt brīvam ārējas nebrīves apstākļos, kā dzīvot brīvi un sadzīvot ar savām traumām? Kā sadzīvot ar savu biogrāfiju vai valsts vēsturi?"

Radošā komanda: režisors un scenogrāfs Reinis Suhanovs, kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa, gaismu māksliniece Lienīte Slišāne

Lomās: Evija Krūze, Madara Zviedre, Ivars Kļavinskis, Romāns Bargais.

No 31. marta līdz sezonas beigām Jaunās zāles kafejnīcā izveidota Edgara Ozoliņa grafisko darbu izstāde sadarbībā ar Ķekavas Novadpētniecības muzeju. Izstāde apskatāma stundu pirms izrādēm Jaunajā zālē.

Biļetes teātra mājaslapā www.teatris.lv un Biļešu paradīzes kasēs.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja