Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Palestīniešu pusaudze Aheda Tamimi sargu pavadībā ierodas uz tiesas sēdi Ofera militārajā cietumā Rietumkrastā. Sešpadsmit gadu vecā meitene cietumā atrodas kopš 19. decembra, kad viņu arestēja Izraēlas drošības spēki

Bērni aiz restēm

Izraēlas varasiestādes ik gadu aiztur un iesloga simtiem palestīniešu nepilngadīgo, kurus apsūdz par uzbrukumiem izraēliešu drošībniekiem. Cilvēktiesību organizācijas apgalvo, ka Izraēla okupētajās teritorijās sistemātiski vēršas pret bērniem. Viena no viņiem – Aheda Tamimi – kļuvusi pazīstama visā pasaulē.

Cirtaina pusaudze no Rietumkrasta mēneša laikā ir kļuvusi par jauno palestīniešu pretošanās simbolu Izraēlai. 16 gadu vecā Aheda Tamimi nonāca uz tiesas sola, jo iepļaukāja izraēliešu karavīrus. Par to meitenei draud ilgi gadi cietumā. Palestīniešiem viņa ir nacionālā mocekle, kuras attēli jau tiek zīmēti uz ēku sienām, bet Izraēlā temperamentīgā pusaudze ir simbols jaunai palestīniešu "teroristu" paaudzei, kas varot radīt draudus valsts drošībai. Aheda nav vienīgā palestīniešu pusaudze, kas uz savas ādas izjutusi Izraēlas varasiestāžu bardzību. Cilvēktiesību organizācijas apgalvo, ka ik gadu tiek aizturēti un notiesāti vairāki simti nepilngadīgu palestīniešu.

Decembra vidū sociālo tīklu lietotāji visā pasaulē desmitiem tūkstošiem reižu noskatījās video, kurā redzams, kā gaišmataina neliela auguma meitene cenšas padzīt no savas mājas pagalma divus bruņotus izraēliešu karavīrus. Uz pusaudzes vārdiskajiem aicinājumiem abi jaunie vīrieši nereaģē, tāpēc meitene viņiem sejā iecērt pliķi un iesper pa kājām. Karavīri atgaiņājas, bet pret pusaudzi spēku nepielieto. Ķilda noslēdzas brīdī, kad iesaistās meitenes māte, kura video vēlāk ievietoja savā profilā sociālajā tīklā Facebook. Par to Narimanai Tamimi ir izvirzītas apsūdzības musināšanā uz vardarbību, par ko draud līdz pat pieciem gadiem aiz restēm.

Dažas dienas pēc video publicēšanas viņas meitu Ahedu saslēgtu rokudzelžos nakts vidū aizveda no ģimenes privātmājas Nabisalihas ciematā Rietumkrastā. Kopš tā brīža pusaudze atrodas apcietinājumā, kur viņa paliks līdz tiesas prāvas beigām. Viņai ir izvirzītas kopumā 12 apsūdzības, tostarp par uzbrukumu karavīriem, draudu izteikšanu, kūdīšanu uz vardarbību un drošībnieku apmētāšanu ar akmeņiem, kas gan nav redzams video. Ja militārā tiesa meiteni visās apsūdzībās atzīs par vainīgu, tad viņai draudēs maksimums 14 gadu cietumā.

Šī nav pirmā reize, kad Aheda Tamimi ir izpelnījusies globālu uzmanību. 2012. gadā internetā publicētā video tobrīd tikai 11 gadu vecā meitene bija redzama, vicinot dūri gar degunu par viņu divreiz garākam izraēliešu karavīram, kurš gan tikai pasmaidīja par šādu rīcību. Citā video, kas uzņemts 2015. gadā, Aheda iesaistās cīniņā ar bruņotu izraēliešu karavīru, kurš mēģina aizturēt viņas jaunāko brāli.

Tamimi ģimenes locekļi ir pazīstami kā kareivīgi palestīniešu tiesību aizstāvji, kuri piedalās iknedēļas demonstrācijās Nabisalihā. Ciemata iedzīvotāji protestē pret to, ka blakus esošās ebreju apmetnes iemītnieki liedzot viņiem pieeju nelielam pazemes avotam. Ik piektdienu ciematnieki kopā ar saviem atbalstītājiem dodas gājienā, lai nokļūtu pie avota. Viņiem pretī stājas izraēliešu karavīri, kuri nereti izmanto asaru gāzi un gumijas lodes, lai izdzenātu demonstrantus. Sadursmēs ir nogalināti daži Tamimi ģimenes locekļi, bet vairāki desmiti tikuši arestēti. Arī dienā, kad Aheda iepliķēja izraēliešu karavīrus, Nabisalihā izcēlās sadursmes, kuru laikā meitenes brālēnam ar gumijas lodi iešāva galvā. Puiša ievainojumi bija tik smagi, ka viņam veica galvaskausa operāciju.


Visu rakstu lasiet žurnāla SestDiena 19.-25. janvāra numurā! Ja ir vēlme žurnāla saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt ŠEIT!

Top komentāri

vecis
v
izmantot bērnus kā uzbrukuma ieroci ir noziedzīgi - jāsoda kopiena kura tā izmanto bērnus - visus cietumā...
Inese
I
Meitene ir sērijveida provokatore. Nav pirmā reize, kad vardarbīgi izturas pret Izraēlas karavīriem. Iegooglējiet viņas bildes
reptilis
r
Jā....,izlasot -autors U.Ķezberis ....skaidrs -atkal neoliberāļu murgi..,jau sāk smieklīgs izskatīties,kā biedrs Streips.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pavasara konstruktors

Domājot par pavasari, neizbēgami nāk prātā kustība – asnu spraukšanās no zemes, pumpuru sprādzieni, augšana un tiekšanās pret gaismu. Un tāpēc šķiet, ka pavasarī arī mākslā tik ļoti iederas deja, it ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata