Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Baltuma dienas

Vienīgais, kas nāk prātā, skatoties ārā pa logu, tagad ir baltums. Šķiet, sniegs tiešām pārņemis visu, un varbūt šajā pirmsvētku laikā tas nemaz arī nav slikti – tāds dabas skaistums un aukstums, kas drusku kož kaulā, tomēr nav neizturams, kaut nedaudz kompensē citādi sajūtās un domās pamazām kāpjošo notrulinājumu no kovida, no ierobežojumiem un visa pārējā, par ko nepielūdzami ikdienā tagad jādomā.

Varbūt tāpēc arī sajūta, ka tik dažādās tēmas šīs nedēļas žurnālā – no politiskajām kaislībām, kas sit augstu vilni pasaulē un pamazām, it kā vēl tikai taustoties un Saeimas vēlēšanas gaidot, sāk uzsilt pašmājās, līdz pat mūžīgajām vēstures tēmām, kas tik negaidīti un drusku draudīgi sasaucas ar mūsdienām un pavisam netālu notiekošo, – savēlušās tādā kā kopīgā sniega pikā un veļas vēl uz priekšu. Cik no tā mēs varam ietekmēt, kam tikai sekot līdzi, bažīgi raucot pieri un vairojot grumbas savā sejā? Par ko no tā visa, atskatoties ar laika distanci, varēsim pasmieties? Un kas kļūs par lavīnu, ko nevarēs vairs apstādināt un kas sagraus visu savā ceļā?

Operas vadītājs Egils Siliņš šīs nedēļas sarunā ar SestDienu atzīst, ka viņam Latvijā pietrūkst saules. Taču vienlaikus arī min – varbūt tieši tāpēc te tik daudz labu mūziķu, jo ir laiks vingrināties. Nudien – varbūt mūžīgais saules trūkums organismā mūs nemaz tik slikti neietekmē, varbūt tā dēļ, lai arī mazāk smaidīgi, mēs esam daudz spējīgāki, nekā pirmajā brīdī varētu šķist?

Nezinu, kā jūs, bet mani tas baltums tomēr drusku iedvesmo – ja ne gluži kam milzīgam un mūžīgi paliekošam, tad vismaz kam drusku skaistam. Tāpēc šoreiz vēlējums: lai visiem skaists svētku gaidīšanas laiks un kā vienmēr negaidīti pārsteigusī ziema ikdienas nogurumā atnes kaut nedaudz vairāk prieka un smieklu!

Šīs SestDienas, 10. decembra  – 16. decembra numurā lasiet:


SestDienas SALONS. Man vienmēr ir plāns B. Es gribētu dziedāt vēl desmit gadu un noteikti to arī darīšu – īsi pirms savas 60 gadu jubilejas, kas apritēs 14. decembrī, 
saka mūsu pasaulē pieprasītais basbaritons un Latvijas Nacionālās operas un baleta 
vadītājs Egils Siliņš.

POLITIKA. Parastais ceļš pie vēlētājiem. Lai gan patlaban koalīciju veidojošo partiju vidū dažkārt novērojama gana krāšņa viedokļu apmaiņa, kas allaž ļauj uzdot 
jautājumu, vai tik nav gaidāma valdības krišana, tuvojoties vēlēšanām, šīs četras partijas kļūst aizvien līdzīgākas. It īpaši, ja palūkojas uz visu pārējo vēlēšanu startam briestošo spēlētāju bariņu. Gana konservatīvi! Tā šo partiju stratēģijas varētu vērtēt šobrīd – aptuveni desmit mēnešu pirms nākamā gada oktobrī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām.

PASAULĒ. Wunderwuzzi noiet no skatuves. Nule par aiziešanu no politikas paziņojis viens no pēdējo gadu pašiem daudzsološākajiem jaunās paaudzes politiķiem Eiropā – Austrijas ekskanclers Sebastiāns Kurcs. Par iemeslu šādam lēmumam kļuva vairāki savdabīgi skandāli, kuri pēdējos gados tricina Austrijas iekšpolitiku.

SPORTS. Veiksmes stāsti ne tikai trasē. Ziemas sporta veidu starptautiskajās federācijās Latvijas pārstāvji ieņem prezidenta, sacensību koordinatora, žūrijas priekšsēdētāja, trenera, fotogrāfa un vēl vairākus amatus.

LAIKA MAŠĪNA. Dienvidpola atklāšana: norvēģa triumfs, brita traģēdija. Pirms 110 gadiem norvēģu polārpētnieka Rūalla Āmunnsena (saukta arī par Roaldu Amundsenu) ekspedīcija pirmā sasniedza Dienvidpolu. Pēc dažām nedēļām līdz polam nokļuva arī britu kapteiņa Roberta Falkona Skota vīri, un grūti iztēloties, kādu vilšanos viņi piedzīvoja, ieraugot, ka tur jau plīvo Norvēģijas karogs. Atceļā visi Skota ekspedīcijas dalībnieki gāja bojā.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, SMALKĀS APRINDAS un ANEKDOTES.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata