Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Jaunā multimediju žurnālista palīgrīki

Aplikācijas stāstu un sižetu veidošanai, interviju ierakstīšanai un video straumēšanai

Kopš tiem laikiem, kad reportiera galvenie darbarīki bija pierakstu blociņš, zīmulis un veiklas rokas, ir pagājis prāvs laika sprīdis un, pateicoties straujajai jauno mediju attīstībai, ikdienā nepieciešamo darbarīku pulkā ir notikušas izmaiņas. Būs grūti atrast žurnālistu, kas ikdienā neizmanto diktofonu, vēl grūtāk, ja ne neiespējami, – tādu, kas neizmanto datoru. Taču nedz stāstus, nedz iedvesmas uzplaiksnījumus paredzēt nevar, tieši tāpēc ir svarīgi, lai visi nepieciešamie instrumenti vienmēr būtu rokas stiepiena attālumā.

StoryMaker ***** 

StoryMaker centrā atrodas lietotāja radītais stāsts, un tam pakārtoti visi nepieciešamie rīki izvirzītā mērķa sasniegšanai. Aplikācija nepiedāvā iespēju veidot vienkāršu tekstuālu stāstu, bet gan foto, video vai audio stāstu, visu tā radīšanas ceļu sekojot katrai lietotāja darbībai un iesakot labākos risinājumus. Pozitīvs pārsteigums ir aplikācijā integrētie audioieraksta un kameras rīki, kas piedāvā dažādus risinājumus galvenā varoņa nostatīšanai kadrā un ainavas izvēlei titulattēlam.

Pabeidzot stāstu, to iespējams publicēt gan caur lietotāja izvēlēto aplikāciju – nosūtīt e-pastā vai augšupielādējot kādā no failu uzglabāšanas servisiem, gan publicēt StoryMaker oficiālajā vietnē un padarīt pieejamu ikvienam lietotājam.

Viena no aplikācijas vērtīgākajām funkcijām ir izglītojošā sadaļa, kurā lietotājam piedāvāta pilnvērtīga, multimediju žurnālistikas pamatu apguvei nepieciešama literatūra. Lietotājs var apgūt visu, sākot no audio, video un foto sižetu veidošanas līdz pat savu informācijas avotu aizsargāšanai un to anonimitātes nodrošināšanai.

CallRecorder **** 

Nav nekā muļķīgāka, kā intervēt kādu patelefonu un paralēli manuāli pierakstīt piezīmjdatorā vai lapiņā. Ja vien neesat izcils sava aroda meistars, sarunas laikā, cenšoties fiksēt katru sarunbiedra vārdu, pusi palaidīsiet garām. Tieši tāpēc vairākums žurnālistu jau kādu laiku ir parūpējušies, lai katra saruna, kurā izmantots privātais vai darba viedtālrunis, tiktu ierakstīta un saglabāta. Šādā veidā ir ievērojami vieglāk interviju atšifrēt, kā arī tās laikā pilnībā koncentrēties uz respondenta stāstīto. CallRecorder iekļautas vairākas papildu funkcijas, to vidū plaša iespēja pielāgot ieraksta avotu, kvalitāti un kompresijas metodes, lai ietaupītu vietu un uzlabotu audioieraksta kvalitāti. Nereti nākas secināt, ka ieraksts veikts tik nekvalitatīvi, ka puse respondenta teiktā nav fiksēta. Tāpat iespējams iestatīt lietotājam ērtāko audiofailu, piemēram, ja vēlaties to eksportēt rediģēšanai. Viens no aplikācijas plusiem, salīdzinot to ar konkurentu izstrādātajiem rīkiem, ir iespēja iestatīt automātisku veco ierakstu dzēšanu, ja tie netiek atzīmēti ilgstošai uzglabāšanai, kā arī atlasīt, kad ieraksts darbojas un kad to neieslēgt.

Bambuser **** 

Ja nepieciešams straumēt video dzīvajā, vairākums noteikti iedomāsies par tādām aplikācijām kā UStream un LiveStream – šīs nišas milžiem. Taču ko darīt, ja nepieciešams vienkāršs rīks, kas ļauj sākt straumēšanu, neuztraucoties par dažādiem papildu iestatījumiem, un ja nav nepieciešamas tādas ekstras kā paaugstināta līmeņa kvalitātes iestatījumi, aptauju veikšana un tekstuālu ziņojumu iekļaušana video? Ja esat vienkāršota – iespējams, pat pārāk – risinājuma meklējumos, Bambuser neliks vilties. Kad startējat aplikāciju, izlec logs, kas ļauj autorizēties sistēmā vai nekavējoties sākt video straumēšanu. Pie papildu iestatījumiem lietotājam tiek piedāvāti arī elementārākie video kvalitātes iestatījumi – trīs izšķirtspējas iestatījumi un trīs kvalitātes iestatījumi, lai nodrošinātu maksimālu video kvalitāti vai plūstošu tā straumēšanu. Tos, protams, vēlams izvēlēties atkarībā no atrašanās vietas un iespējām video pārraidīt. Diemžēl, izmantojot šo aplikāciju, būs jāiztiek bez iespējas komunicēt ar skatītājiem, kā arī jārēķinās, ka video sasniegs ierobežotu auditoriju. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja