Laika ziņas
Šodien
Pērkona negaiss
Rīgā +23 °C
Pērkona negaiss
Otrdiena, 18. jūnijs
Madis, Alberts

Talanta laiks

Mūsu priekšā ir talants – jaunais soprāns Etīna Saulīte. Tālāk ir jādarbina vispārzināmā formula, saskaņā ar kuru desmit procentiem talanta ir jāpievieno deviņdesmit procentu darba

Vēl tikai astoņpadsmit gadu vecās dziedātājas, Emīla Dārziņa Mūzikas vidusskolas audzēknes soprāna Etīnas Emīlijas Saulītes, iekļūšana finālā bija liels pārsteigums nule aizvadītā 42. Starptautiskā Hansa Gābora Belvederes jauno operdziedātāju konkursā, kas 9. jūnijā noslēdzās Dzintaru koncertzālē. Droši var teikt, ka tas ir brīnums Belvederes konkursa vēsturē: Etīna bija visjaunākā dalībniece un sacentās ar māksliniekiem, kuriem jau ir citu konkursu pieredze, augstskolu vokālo nodaļu studiju diplomi, prakse dažādās jauno mākslinieku programmās un uz operskatuves atveidotas lomas.

Piemēram, Belvederes konkursa pirmās vietas ieguvējs – trīsdesmit gadu vecais Džungre Noa Kims – savu dabas dāvāto vareno balsi skolojis kopš 2013. gada (vispirms Seulas Nacionālās universitātes vokālajā klasē), patlaban viņš ir Cīrihes operas trupas jaunais solists. 2016. gadā slavenajā Brēgencas festivālā viņš tēloja Mazeto Mocarta operā Dons Žuans. Otrās vietas laureātam – desmit gadu par Etīnu vecākajam amerikāņu tenoram Danielam O’Hērnam, kuram veiksmi finālā nesa vokāli un emocionāli pārliecinoši nodziedātā Rūdolfa ārija no Pučīni Bohēmas, – repertuārā ir sešas lomas, to vidū arī Vašonas opernamā nodziedātais Mantujas hercogs Verdi Rigoleto. Savukārt kanādiešu tenors Metjū Kērnss, kuram trešo vietu atnesa izjustais, intīmi niansētais sniegums zieda ārijā, kurā Hosē atzīstas mīlestībā Karmenai, šo lomu šajā sezonā atveidojis Demoinas operā.

Etīna Saulīte vēl tikai nākamgad absolvēs Dārziņskolas Mūzikas vēstures un teorijas nodaļu. Vokālās klases šajā skolā nemaz nav, dziedāšana tiek apgūta fakultatīvi Rīgas Doma kora skolā pie operdziedātājas Irmas Pavāres. Etīnai šis bija pirmais starptautiskais konkurss, un viņai vēl nav opersolistes pieredzes. Tiesa, jaunā dziedātāja ir fiziski nobriedušāka par daudziem vienaudžiem un sev vien zināmā veidā spējusi apvienot mācības divās skolās ar pirmo sezonu Latvijas Nacionālās operas korī. Tas ļāva konkursa finālā nokrāsām bagātā soprānā un bez redzama stresa uzburt maigās Mimī tēlu ārijā Sì, mi chiamano Mimì no Pučīni Bohēmas. Tas nepalika neievērots – talantīgajai dziedātājai piešķirtas trīs speciālbalvas. Viņa saņēmusi Dzintaru koncertzāles balvu un Džeinas Kārtijas piemiņas balvu, kas tiek pasniegta dziedātājiem, kuri nav vecāki par 25 gadiem. Attīstībai visvērtīgākā ir Nīderlandes Nacionālās operas (Amsterdama) balva – vokālās stundas pie dziedātājas un šī teātra jauno mākslinieku operas studijas vadītājas Rozmarijas Džošuas, kura strādāja konkursa žūrijā.

Mūsu priekšā ir talants. Tālāk ir jādarbina vispārzināmā formula, saskaņā ar kuru desmit procentiem talanta ir jāpievieno deviņdesmit procentu darba. "Etīnai ir milzīgas darbaspējas un motivācija," atklāj viņas skolotāja Irma Pavāre. Pašlaik Etīna kārto skolas eksāmenus un vienlaikus organizē koncertu Debisī. Ir jāpiedzīvo, kas notiks 28. jūnijā Valmieras koncerttelpā Akustika un 30. jūnijā Lielajā ģildē, – šajā programmā viņa uzstāsies kopā ar pianistu Daniilu Mickeviču un Valmieras teātra aktieri Arti Jančevski.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja