Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Rīgā viesosies Krievijas labākā džeza pianista trio

1.aprīlī Lielajā ģildē ar humorpilno programmu Čaikovskis in jazz pirmoreiz Latvijā viesosies Krievijas labākā džeza pianista Sergeja Žiļina trio.

Sergejs Žiļins īsteniem džeza pazinējiem zināms kā Krievijas labākais džeza pianists un bigbenda FONOGRAF vadītājs, plašākai auditorijai - kā pianists, kas džemoja ar ASV eksprezidentu Bilu Klintonu viņa vizītes laikā Krievijā.

Klasisko skaņdarbu džeza aranžijas pirmoreiz parādījās trīsdesmitajos gados. Džeza vēsturē ierakstītais skaņdarbs, ko ierakstīja Benija Gudmena orķestris (aranžētājs Aleks Templtons) - Bach Goes To Town - ir viens no mēģinājumiem apvienot džeza muzicēšanu un Baha stilu. Krievijā Leonīda Utjosova orķestris veiksmīgi strādājis ar Čaikovska un Rimska-Korsakova tēmām. Stena Kentona un Vudija Germana orķestri savās kompozīcijās bieži izmantoja klasisko skaņdarbu tēmas. Piecdesmitajos un sešdesmitajos gados šīs tendences attīstījās tā saucamajā "baroka džezā". Taču 20.gadsimta beigās džeza un akadēmiskās mūzikas mijiedarbība kļuva, lielākoties, par standarta metodi un praktiski zaudēja novitātes piegaršu.

Tomēr Sergeja Ži'lina trio jaunais darbs Čaikovskis in jazz. Gadalaiki (Jurija Markina aranžējums) pierādījis, ka klasika džeza skaņās ne tikai nav mirusi - tā dažk'art spēj radīt arī pārsteidzošus rezultātus.

Pirmkārt, pārsteidzoši precīza bija skaņdarbu izvēle. Čaikovska Gadalaiki - tas ir bērnu mūzikas skolu vecāko klašu un specializēto skolu jaunāko kursu repertuārs. Tie ir "nospēlēti" skaņdarbi, pierasti un pat nedaudz prasti "advancētiem" mūziķiem, tomēr tie pēkšņi parāda tādu muzikālu dziļumu un tādu stilistiskas attīstības iespēju, kādu pat bija grūti iedomāties.  

Otrkārt, džeza klavierspēles galvenais attīstības virziens, vēršoties pie 19.gadsimta kamermūzikas (ja ne salonmūzikas!), iegūst tik spēcīgu radošo impulsu, ka standarta faktūras un harmonijas metodes, kuras no pirmā acu skatiena var likties standarta, sāk darboties jaunajā plūsmā.  

Šajā projektā viss jaunais un neparastais nāk it kā no izpildāmo skaņdarbu iekšienes. Jau pašās Čaikovska tēmās kļūst iespējama to jaunā harmonizācija. Tomēr tas notiek, pateicoties nevis standarta džeza akordiem, bet gan 20.gadsimta mūzikas un vēlā romantisma harmoniskajai valodai, ko papildina džeza skanējums. Pārsteidz tas, cik viegli un dabiski Gadalaiku skaņdarbi, kas tika sacerēti 19.gadsimta pēdējā trešdaļā, uztver nākamo posmu stilus - gan džeza, gan ne-džeza - līdz pat mūsdienu populārajai mūzikai un rokam (Brauciens ar trijjūgu).

Ļoti interesanti, kā šīs tēmas attīstās muzikāli: dažreiz gaidīti, dažreiz - nē (lielisks fugato Barkarolā). Gadās arī tembra pārsteigumi - piemēram, Barkarolas melodija basģitāras izpildījumā.

Vispārsteidzošākais izrādījās Ziedu valsis - vienīgais skaņdarbs, kas neietilpst Gadalaikos.  Šeit vērojams dažādu klavierspēles stilu apvienojums - līdz pat "straidam", sniedzot pat nedaudz ironisku efektu. Tā droši vien sanāktu, ja Čaikovskis pēkšņi izdomātu uzspēlēt klavieres kopā ar Skotu Džoplinu kādā Sentlūisas vai Čikāgas bārā, bet 2013.gadā... 

Biļetes var iegādāties Biļešu servisa kasēs un internetā. Pagaidām (līdz 28.februārim) biļešu cena ir Ls 5 - 21.   

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja