Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Asinīs mirkstošās pilsētas

Kādreiz par mafijas pilsētu dēvētajā Čikāgā gada pirmajos deviņos mēnešos nogalināts vairāk cilvēku nekā pērn visā gadā. Vieni milzīgajā slepkavību skaitā vaino šaujamieroču pieejamību, citi – cilvēku bezcerību un policijas neiecietību pret melnādainajiem. Taču, par spīti briesmīgajai statistikai, tā nebūt nav pasaules nāvējošākā pilsēta.

Septembra sākumā Savienoto Valstu trešā lielākā pilsēta Čikāga sasniedza nepatīkamu slieksni – tur kopš 1. janvāra reģistrēts vismaz 500 slepkavību. Tas ir vairāk nekā pērn visā gadā, un, visticamāk, 2016. gads kļūs par asiņaināko Čikāgā pēdējā desmitgadē. Iemesli endēmiskajai vardarbībai ir vairāki, tostarp rasu segregācija, nabadzība, sabiedrības neuzticība policijai un nelikumīgu šaujamieroču pieejamība.

Aplūkojot absolūtos skaitļus, ir redzams, ka nevienā citā ASV pilsētā nepastrādā tik daudz slepkavību kā Čikāgā. Tajā pašā laikā, rēķinot slepkavību skaitu uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju, Čikāga ne tuvu nav starp līderēm Savienotajās Valstīs. Tā arī nevar pretendēt uz iekļūšanu pasaules nāvējošāko pilsētu sarakstā, kurā pārliecinoši dominē Latīņamerika.

Var pārsniegt sešsimt

Garā nedēļas nogale no 3. līdz 5. septembrim par godu Darba svētkiem ASV nepilnus trīs miljonus iedzīvotāju lielajā Čikāgā izvērtās trauksmaina un asiņaina. Trīs brīvajās dienās lielpilsētā tika sašauti 65 cilvēki, no kuriem trīspadsmit nomira. Līdz ar to kopējais slepkavību skaits šogad Čikāgā pieauga līdz piecsimt (pirmdien tas bija pieaudzis jau līdz 528 slepkavībām). Tas ir vairāk nekā valsts lielākajās pilsētās Ņujorkā (8,5 miljoni iedzīvotāju) un Losandželosā (3,9 miljoni iedzīvotāju) šajā gadā kopā – līdz augusta beigām abās metropolēs kopā bija nogalināti 409 cilvēki.

Pagājušajā gadā no 1. janvāra līdz 31. decembrim Čikāgā saskaņā ar laikraksta The Chicago Tribune datiem tīši vai netīši tika nogalināts 491 cilvēks. Salīdzinājumam – Ņujorkā tajā pašā laika nogrieznī tika reģistrētas 352 slepkavības, savukārt Losandželosā – 283 slepkavības. Ziņas par 500. slepkavību Čikāgā aplidoja Savienotās Valstis neilgi pēc tam, kad vietējais policijas departaments bija nācis klajā ar informāciju, ka augustā pilsētā noslepkavoti 93 cilvēki, kuru vidū bija arī Nacionālās basketbola asociācijas superzvaigznes Dveina Veida māsīca. Tas bija nāvējošākais mēnesis Čikāgā kopš 1993. gada jūlija, kad tika nogalinātas 99 personas. Pilsētas drūmā statistika papildinājās pagājušajā nedēļā, kad kļuva zināms, ka Čikāgā šajā gadā sašauti jau vairāk nekā 3000 cilvēku. Tas ir vairāk nekā pērn visā gadā, kad sašāva 2980 čikāgiešu. Šī gada pirmajā pusē slepkavību daudzums Čikāgā pieauga par 50 procentiem, salīdzinot ar 2015. gada pirmo pusi, tāpēc eksperti prognozē, ka, tendencei turpinoties, līdz gada beigām nogalināto skaits pilsētā var krietni pārsniegt sešus simtus.

Šo slieksni Čikāga pēdējo reizi sasniedza 2003. gadā, raksta avīze USA Today. Tas gan nav salīdzināms ar situāciju deviņdesmitajos gados, kad Čikāgā norisinājās asiņaini narkobandu kari. Laikā no 1990. līdz 1995. gadam Čikāgā ik gadu tika reģistrēts vismaz 800 slepkavību upuru. 1992. gadā pilsētā noslepkavoja 943 cilvēkus, liecina Čikāgas policijas statistika. Tomēr, ja salīdzina slepkavību skaitu uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju, Čikāga nebūt nav pati nāvējošākā pilsēta Savienotajās Valstīs. Šajā rādītājā līdere ir Sentluisa, kurā 2014. gadā uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju tika pastrādāts gandrīz 50 slepkavību. Tālāk sekoja motoru pilsēta Detroita ar 43,5 slepkavībām un Ņuorleāna ar nepilnām 39 slepkavībām uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Savukārt Čikāgā aizpērn uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju reģistrēts 15 slepkavību, vēsta Federālais izmeklēšanas birojs.

Visu rakstu par pasaules nāvējošākajām pilsētām lasiet žurnāla SestDiena 23. – 29. septembra numurā!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata