Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kur protestēt

Beidzot ir kļuvis siltāks, tomēr jāat­zīst, ka 2018. gada "simtgades vasara", kas toreiz sākās faktiski aprīļa beigās, mūs bija iemidzinājusi un iežūžojusi ilūzijās par globālo sasilšanu, kas Latvijai varētu nest tikai labumu, jo kurš gan Zie­meļeiropā negrib vairāk siltuma un mazāk aukstu­ma? Globālo sasilšanu mums tātad vajadzētu veici­nāt visiem spēkiem. Diemžēl tas nav iespējams.

Ja jau nieka vīruss spēja paralizēt visu pasauli, pret lielākām dabas vienībām mūsu spēki izrādītos vēl vājāki. Tas, protams, nenozīmē, ka nevajadzētu dzīvot taupīgi un nepiesārņot vidi, kā arī kaut ko darīt pārapdzīvotības ierobežošanai, jo to nu atšķirī­bā no klimata cilvēce tiešām spētu regulēt. Vai tomēr ne? Kad es mācījos skolā, pasaulē bija trīs miljardi cilvēku, tagad skaits tuvojas astoņiem. Tas stipri samazina izredzes iemācīties jaunpienākušo vārdus, kur nu vēl noskaidrot, kas par cilvēku katrs ir, jo tādas lietas var saprast tikai tad, ja esi ar cilvē­ku kopā uzaudzis un mācījies vienā klasē, un arī tad ne vienmēr. Tātad, iekļaujoties milstošajā pseido­problēmu risināšanas straumē, drīzāk būtu jāsāk cīņa pret laika bultas diskriminējošo iedarbību uz cilvēku, kas dzen viņu tikai vienā virzienā un neļauj atgriezties, nu, kaut vai 2018. gada vasarā. Diemžēl vainīgais sēž pārāk augstu, lai mēs varētu pie viņa tikt un ieraudzīt, vai viņam nav veikals vaļā, kur nu vēl to izdemolēt. Kur tad lai protestē? Viena vieta ir, drusku zemāka, bet arī augsta, – pie Durbes jūras ērgļu pāra ligzdas, pret abu vecāku nesen pieļauto pēcnācēju skaita regulēšanas metodi, kad spēcīgā­kais mazulis vājāko vienkārši izgrūda no ligzdas.

Šīs SestDienas, 12. – 18. jūnija, numurā lasiet:

ACULIECINIEKA SKATS. Dīvāna patrioti, nemieri un atkopšanās. Latvijas vēstnieks ASV Māris Selga par ikdienu Savienotajās Valstīs 2020. gada pavasarī.

PASAULĒ. Baltkrievu sociālisma noriets. Pirms 9. augustā gaidāmajām Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām sašķobījušās valsts ilggadējā prezidenta Aleksandra Lukašenko šķietami nesatricināmās pozīcijas. Rezultātā šīs vēlēšanas no garlaicīga notikuma ar iepriekš paredzamu iznākumu ir kļuvušas par īstu intrigu.

KRĪZES MĀCĪBAS. Ko mēs tiešām esam iemācījušies? Pat ar špikošanu attālinātu mācību laikā ir iespējams tikt galā, palūdzot aizvērt acis, liecina pēdējo mēnešu pieredze izglītības nozarē. SestDiena noskaidro, kā krīzes laiks ietekmējis izglītības iespējas un ko no tā visa procesā iesaistīto vērtējumā varētu saglabāt arī turpmākajam laikam.

SPORTS. Būs plusos, ja pirks biļetes. 2021. gada pasaules hokeja čempionāta norise ir plānota Minskā un Rīgā. Vīrusa pandēmijas ietekmē čempionāts, visticamāk, sāksies divas nedēļas vēlāk – 21. maijā. Organizatoru galvenās rūpes sarunā ar SestDienu atklāj par čempionāta rīkošanu atbildīgās Hokeja akadēmijas vadītājs Edgars Buncis.

TĒMA. (Jelām)ējid. Līvōd. Vairāk vai mazāk mēs, latvieši, visi esam lībieši – līvi senāk apdzīvoja vairāk nekā 30% Latvijas teritorijas, saka līvu valodnieks un dzejnieks Valts Ernštreits. Padomju režīms iznīcināja lībiešu vēsturisko areālu, taču tas nesagrāva līvu pašapziņu un izdzīvošanas spējas. Atmodas laika demonstrācijās Latvijas karogu jūrā lepni slējās arī viens lībiešu karogs. Tagad viņu Latvijā esot vairāk par pēdējā tautas skaitīšanā fiksētajiem 250 cilvēkiem.

ILGTSPĒJAS INDEKSS IZCILĪBAI. Ilgtspējas indekss ir laika pārbaudi izturējis, daudzu nozīmīgu Latvijas tautsaimniecības dalībnieku augsti atzīts instruments savas darbības izvērtēšanai. Šis indekss arī mudina visu mūsu sabiedrību pievērst aizvien lielāku vērību korporatīvās atbildības un ilgtspējas jautājumiem, kā arī aicina būt drosmīgiem un inovatīviem gan pārvarot dažādas krīzes, gan arī ikdienā.

CEĻOJUMS. Brūnos lāčus meklējot. Lai brīvā dabā redzētu lāčus, nemaz nav jādodas pāri puspasaulei – pietiek aizbraukt tepat līdz Igaunijai, kur ir iekārtotas pat speciālas slēpņu mājas šo dzīvnieku vērošanai.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ATKLĀJUMS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas  VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Top komentāri

jānis
j
Tīra pļurkstēšana par visu un neko.
āāāāā
ā
tuppuma kalngals,te pat ne 1 neraksta,tik dzēš ierakstus,pretīgi.
Alans Karlsons
A
Jauks raksts par lietu būtību.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata